Gezondheid

Aloë vera: goed voor je huid en darmen maar ook voor je bloedsuikerspiegel!

Door Marjolein Dubbers
Aloë vera: goed voor je huid en darmen maar ook voor je bloedsuikerspiegel!

Aloë vera ken je misschien wel als ingrediënt in tropische drankjes. De kans is ook groot dat jij een crème in je badkamerkastje hebt staan waar het in zit. Wist je dat aloë vera gewoon een tropische plant is? Eentje met mooie eigenschappen, dat wel! Hij wordt daarom ook wel ‘plant van de onsterfelijkheid’ genoemd.

Aloë vera is heilzaam voor de huid – vandaar dat het in veel verzorgingsproducten wordt verwerkt – én voor de darmen. Het schijnt zelfs goed te zijn voor diabetici omdat het je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Dat laatste is misschien nieuw voor je, voor mij was het dat ook. Wil jij weten wat dit kan doen voor jouw gezondheid? Lees dan snel verder.

Wist je dat aloë vera meehelpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden?

Cleopatra wist er al van

Even terug in de tijd. In de periode van de Grieken en de Romeinen werden de sappen van de aloë vera al gebruikt. Volgens historici liet Alexander de Grote het zijn soldaten drinken als zij ziek waren. Nog een leuk weetje: volgens zeggen gebruikte zelfs Cleopatra in het oude Egypte al aloë vera in het badwater.

Deze heilzame plant gaat dus al een hele tijd mee. Helaas kom je hem bij ons in de natuur niet tegen, maar alleen in warme streken in delen van Afrika, Azië en Amerika. Aloë vera ziet eruit als een vetplant die tegelijkertijd wat cactusachtig aandoet. Toch is het geen familie van zowel de cactus als de vetplant, maar valt hij onder de leliesoorten. De stekelige plant transformeert in het voorjaar tot een echte beauty met mooie bloemen.

Er zijn tuincentra die de aloë vera verkopen. Leuk om eens te zien hoe zo’n plant er nu in het echt uit ziet.

Aloë vera: een echte survivor

Aloë vera bestaat voor het grootste deel uit water en heeft daarvan behoorlijk wat opgeslagen. Het is een echte overlever; hij kan in zelfs in de droogste gebieden heel lang zonder water overleven. Naast water bevat het een scala aan heilzame stoffen, waaronder plantenstoffen. Dat maakt het voor onze gezondheid interessant. Plantenstoffen vormen een ruim begrip voor alle stoffen in een plant die we niet kunnen scharen onder voedingsstoffen. Er zijn ontelbaar veel soorten!

Aloë vera bevat een scala aan heilzame stoffen, voor zowel de huid als de darmen.

Plantenstoffen ofwel fytonutriënten

Je hebt primaire en secundaire plantenstoffen. De secundaire plantenstoffen worden door de plant zelf niet ‘opgebruikt’ voor eigen stofwisseling maar blijven ruimschoots aanwezig in het blad. Ze kunnen de plant beschermen tegen ziekten en plagen of geven de plant een kenmerkende geur of smaak.

Ja, ook smaak, bijvoorbeeld het bittere in witlof en spruitjes, hebben we te danken aan plantenstoffen. Deze stoffen worden ook wel fytonutriënten of bioactieve stoffen genoemd.

Plantenstoffen zijn heel gezond voor ons

Wat maakt die plantenstoffen nu zo interessant? Behalve dat ze zeer nuttig zijn voor de plant zelf, varen wij als mensen er ook wel bij. Veel plantenstoffen hebben namelijk een sterke antioxidantwerking. Met andere woorden: zij beschermen het lichaam tegen ontstekingen, celschade (eigenlijk ook een ontstekingsvorm) en (huid)veroudering bijvoorbeeld.

De ene plant heeft een sterkere antioxidantwerking dan de andere. Ik heb het steeds over planten, maar groenten, fruit, en kruiden vallen hier natuurlijk ook onder. Naast plantenstoffen spelen ook de aanwezige vitamines en mineralen in de soort mee. Zo vallen vitamine A en C ook onder de antioxidanten.

Een plant met veel plantenstoffen én een hoog vitamine- en mineralengehalte is altijd interessant voor onze gezondheid.

Aloë vera; volop gezonde plantenstoffen

Aloë vera is er daar dus een van. Het bevat maar liefst 20 mineralen, 12 vitamines en wel 200 verschillende soorten plantenstoffen. Ik zal ze niet allemaal voor je opnoemen, maar eentje hiervan is in ieder geval zeer de moeite waard. Ik heb het dan over polysachariden, een vorm van koolhydraten. Het zijn vooral de polysachariden in aloë vera die de plant zijn gezonde status geven. (1)

Aloë vera bevat maar liefst 200 soorten plantenstoffen!

Polysachariden voor gezonde darmen

Polysachariden bestaan ook weer uit verscheidende stoffen. In aloë vera zijn dat acemannan en fructanen. Ze hebben prebiotische eigenschappen die de groei van gunstige darmbacteriën stimuleren. En gunstige darmbacteriën, dat betekent blije darmen! Onder invloed van de fructanen verdriedubbelde bijvoorbeeld de groei van lactobacillussoorten. (2)

Het is belangrijk voor een evenwichtige darmflora dat de goede en slechte bacteriën in balans zijn. Dat zorgt voor een goede spijsvertering en daarmee een optimale opname van voedingsstoffen en een soepele stoelgang.

Fructanen: voedsel voor je dikkedarmbacteriën

Daarnaast blijkt dat fructanen de productie van de korteketenvetzuren acetaat, propionaat en butyraat (ook wel boterzuur genoemd) stimuleren. (2) Deze kortketenvetzuren zijn heel belangrijk voor een gezond darmstelsel. Ik zal je uitleggen waarom. Via fermentatie in de dikke darm worden onverteerbare vezels omgezet in kortketenvetzuren. Echt onverteerbaar zijn die vezels dus niet, maar alleen onze dikke darm weet er raad mee en transformeert ze dus tot iets anders.

Een gedeelte van deze vetzuren wordt gebruikt door deze dikkedarmbacteriën als ‘voedsel’. Het andere deel wordt gebruikt voor het gezond houden van onze darmwand. Dat betekent een optimale opname van voedingsstoffen. En zo is het cirkeltje weer rond!

Aloë vera stimuleert de aanmaak van kortketenvetzuren: belangrijk voor gezonde darmen

Aloë vera voor je huid

Aloë vera is ook een weldaad voor je huid. Vanwege de hoge concentratie antioxidanten kan het voor een gladder huidoppervlak zorgen met minder rimpels. Maar het werkt vooral hydraterend. Mensen met een droge, gevoelige huid reageren vaak erg goed op aloë vera. Eczeem-achtige klachten kunnen ermee verlicht worden. Daarnaast werkt de gel verkoelend en verzachtend bij een zonverbrande huid en muggenbulten. Ook kan het pigmentvlekjes en oneffenheden verminderen. (3) Onderaan dit artikel lees je hoe je aloë vera precies gebruikt.

Aloë vera kan helpen om insulinegevoeligheid te verhogen

Steeds vaker wordt een aloë vera-extract ingezet als middel tegen diabetes. Het zou helpen de bloedsuikerspiegel beter te reguleren en de gevoeligheid voor insuline verbeteren. Uit verschillende studies zijn veelbelovende resultaten gekomen rondom het gebruik ervan (4)(5)(6).

Er moet nog wel vervolgonderzoek worden gedaan, maar het lijkt een interessante ontwikkeling!

Zou je het hiervoor willen gebruiken, lees dan hieronder even over aloë vera als drank.

Hoe gebruik je aloë vera?

De bladeren van de aloë vera bestaan uit drie onderdelen: de schil, de gel (geleiachtig plantensap) en latex. Er zijn zo’n 400 soorten aloë-achtige planten, maar de ‘Aloë Vera Barbadensis’ is de enige soort die gel bevat. Deze gel is verantwoordelijk voor de meeste positieve effecten op de gezondheid.

Wanneer je een aloë vera-plant hebt, of kan bemachtigen, is het vrij makkelijk om deze gel uit de plant te krijgen. Je vindt aloë vera soms bij natuurwinkels, vaak kun je ze daar ook bestellen. En anders hebben we altijd nog het internet of het tuincentrum dus.

Aloë vera niet echt lekker helaas

Hoewel de meeste mensen de gel op de huid aanbrengen is aloë vera bij een juiste bereiding ook veilig om te eten. Om bij de gel te komen snijd je de doornige punt en scherpe randen van de bladeren eraf. Verwijder de schil. Nu komt er een soort stevige, compacte gel tevoorschijn. Was dit goed af maar kijk uit dat je de latex niet meeneemt. Dit is het laagje geelachtig vocht wat tussen de schil en de gel zit. Het bevat namelijk verbindingen met laxerende eigenschappen zoals aloïne. Te veel latex nuttigen kan ernstige bijwerkingen hebben en smaakt ook erg bitter. Blijf daar dus van af!

De gel zelf kun je prima eten of drinken, vermengd met water of sap. Verwacht geen tropische, zoete smaak. Aloë vera smaakt eerder ui-achtig. En hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het helpt wel ontzettend goed bij een slechte adem.

Overgebleven gel bewaar je in een pot in de koelkast, maar het laat zich ook makkelijk invriezen.

Je kunt aloë vera zowel eten als op je huid smeren

Lekker smeren die gel!

De pure gel kan je ook rechtstreeks als dun laagje op je huid smeren. Er zijn heel veel vrouwen die er bij zweren. Wie geen zin heeft om een plant meester te maken, kan natuurlijk ook kiezen voor gel of crème uit een potje. Lees goed de ingrediënten op de verpakking want soms bestaat een smeerseltje maar voor een paar procent uit aloë vera. Dat zet geen zoden aan de dijk. Hoe puurder, hoe beter.

Aloë vera als drank

Aloë vera wordt ook verkocht als (fris)drank. Helaas bevat dit zoveel suiker dat er niet meer gesproken kan worden van een gezond product. Zoals je hebt gelezen smaakt het puur een beetje naar ui. Ook voor aloë vera geldt: blijf zo dicht mogelijk bij de natuur en eet of smeer het zoveel mogelijk puur, vers en onbewerkt.

Bronnen

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18794775
  2. Quezada MP, Salinas C, Cardemil L. Acemannan and Fructans from Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Plants as Novel Prebiotics. J Agric Food Chem 2017.
  3. https://blogs.naturalnews.com/18-top-uses-aloe-vera-juice/
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711396800602
  5. Helaas niet meer toegankelijk: https://bibliotheek.ortho.nl/10095/aloe-vera-zinvol-bij-diabetes/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27347994

Geschreven door Eva Snijders | Dit artikel is geschreven voor Het energieke vrouwen academie.

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?