Gezondheid

3 tips voor je voeten tijdens je zwangerschap

Door Liesbeth Drabbe
3 tips voor je voeten tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent verandert er heel veel in je lichaam. De hormonen gieren door je lijf heen terwijl je baby groeit. Daarnaast is je lichaam bezig om zich voor te bereiden op de bevalling. Door al deze drukte heen kun je last van je voeten krijgen. Drie tips om je hierbij te helpen!

Tip 1 – Je kunt vocht vasthouden

Door je zwangerschap kun je vocht gaan vasthouden. Dit zul je als eerste zien in je voeten en onderbenen. Leg daarom je voeten regelmatig wat hoger dan je heupen. Ook wanneer je geen last hebt van vocht vasthouden! Zo kunnen je voeten zich namelijk volkomen ontspannen. Een eventueel teveel aan vocht in je voeten en onderbenen gaat ook zo weer terug je lichaam in. Merk je nu dat je veel vocht vast houdt en behoorlijk opgezette voeten hebt, neem dan zeker contact op met je huisarts!

Tip 2 Je kunt last krijgen van schimmelinfecties

Doordat je lichaam superdruk bezig is om je kleintje te laten groeien en veilig in je buik te laten zitten tot het volgroeit is, kan het gebeuren dat je immuunsysteem op een wat lager pitje wordt gezet. Je lichaam wilt namelijk dat dit kleine wonder wordt voldragen en niet te vroeg naar buiten wordt geduwd door je immuunsysteem. Doordat je immuunsysteem een standje lager gezet kan worden door je lijf, kan het echter gebeuren dat je ineens voetschimmel ontwikkeld of een schimmelnagel.

Wanneer je met deze schimmelinfectie aan de slag wilt gaan is het belangrijk om te weten dat datgene wat je op je voeten of nagels smeert ook in je lichaam terecht komt. En dat is niet goed voor je ongeboren baby!

Merk je dat je een voetschimmel hebt, neem dan contact op met je huisarts voor een anti- voetschimmel crème die niet gevaarlijk is voor je ongeboren kind.

Wanneer je een schimmelnagel hebt, raad ik je dringend aan om te wachten met de aanpak daarvan. Dus wacht tot je baby is geboren en je geen borstvoeding meer geeft. De kans is namelijk aanwezig dat zodra de kleine is geboren, je immuunsysteem weer in balans komt en de schimmelinfectie in je nagel door je lichaam wordt aangepakt.

Tip 3 Je voeten kunnen van maat veranderen

Wanneer de bevalling steeds dichterbij komt, wordt je lichaam daarop voorbereidt. Je lichaam doet dit onder andere door de banden en pezen in je bekken losser te maken. Om vergissingen te voorkomen, gebeurt dit met alle banden en pezen in je lichaam! Dus ook met de banden en pezen in je voeten.

Wat dit concreet wil zeggen, is dat je voeten daardoor groter kunnen worden! Laat daarom tijdens en na iedere zwangerschap je voeten goed opmeten zodat je niet op te kleine schoenen rondloopt.

Ik wens je een hele goede gezonde zwangerschap toe!

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?