Home Narcisme De verborgen tirannie van de stille narcist

De verborgen tirannie van de stille narcist

Door Wendy Gillissen
stille narcist

De meeste mensen kennen het prototype van de narcist wel: de persoon met het grote ego en de arrogante houding die altijd in het middelpunt van de belangstelling moet staan en over lijken gaat om aandacht te krijgen. Maar er is een nog gevaarlijker soort narcist wiens sluipende en destructieve gedrag veel langer verborgen kan blijven: de verborgen of sensitieve narcist.

Misverstand

Het grote misverstand bij narcisme is vaak dat men denkt dat de narcist bovenmatig veel of alléén maar van zichzelf houdt. De echte narcist is echter niet in staat tot liefde, ook niet voor zichzelf. Een persoon met een daadwerkelijke narcistische persoonlijkheidsstoornis is in de vroege jeugd psychologisch en emotioneel zo beschadigd, dat hij of zij geen contact kan en wil maken met zijn of haar eigen innerlijke wezen.

In wezen is hij of zij doodsbang voor zijn of haar eigen diep verborgen gevoelens van schaamte, schuld, waardeloosheid, minderwaardigheid en doodsangst. Daarom creëert hij/zij een valse persoonlijkheid waarmee hij/zij probeert energie en aandacht aan de buitenwereld te ontlokken en de enorme leegte in zichzelf op te vullen: de blaaskaak, de spirituele goeroe, de macho, de opschepster, de perfecte vrouw, etc. Ondertussen gaat er onder dat laklaagje van bluf een kwetsbare, beschadigde en zeer manipulatieve persoon schuil.

Leegte

De echte narcist is alleen maar bezig zijn of haar eigen leegte op te vullen met de energie van anderen, tot zijn of haar eigen kinderen aan toe, zonder enig oog voor hun welzijn. Mensen die een intieme relatie met een echte narcist of een narcistische ouder hebben (gehad), weten maar al te goed dat een verbinding met een echte narcist een doodlopende en destructieve weg is: je krijgt nooit de authentieke, onbaatzuchtige liefde die je als partner, kind, vriend of vriendin verdient. Geliefden, partners, kinderen en vrienden zijn voor de narcist slechts bronnen van ‘voeding’: aandacht en energie die zij gebruikt om haar leegte op te vullen en zich belangrijk te voelen.

Charme

De narcist gebruikt vaak charme en overredingskracht om zijn/haar zin te krijgen, maar wanneer de echte narcist zich bedreigd voelt in zijn/haar overlevingsstrategie wordt diens oorspronkelijke psychologische ‘narcistische wond’ aangeraakt. Dan kan hij of zij verbaal of fysiek zeer agressief en zelfs gewelddadig worden.

De stille narcist

Naast de bekende extraverte, openlijke narcist, die vaak maar al te duidelijk te herkennen is ondanks diens charme en overredingskracht, is er een veel minder bekende type narcist. Deze kan juist vanwege diens stiekeme gedrag nog veel gevaarlijker zijn omdat zijn/haar ware aard lang verborgen kan blijven: de introverte, verborgen narcist.

Hij is zo’n goede man… hij is alleen een beetje stil

De verborgen of sensitieve narcist is net zo beschadigd als de extraverte, openlijke narcist. Ook zij zijn in de vroege jeugd vaak extreem verwaarloosd en psychologisch, emotioneel, fysiek en/ of seksueel mishandeld en niet in staat geweest een innerlijk gevoel van zelf- en eigenwaarde op te bouwen. (NB: niet iedereen die dergelijke mishandeling en verwaarlozing heeft doorstaan ontwikkelt een narcistische persoonlijkheidsstoornis!). De sensitieve narcist is dus ook niet in staat tot liefde voor zichzelf of anderen.

Het verschil tussen de openlijke narcist en de verborgen narcist

Het grote verschil met de openlijke narcist is dat waar de openlijke narcist extravert is, het liefst op het podium springt en een olifantshuid lijkt te hebben, de verborgen narcist juist introvert is en hypergevoelig voor alles wat diens imago en valse zelfbeeld kan bedreigen of beschadigen: kritiek, doorvragen, een andere mening hebben, blootleggen van leugens en aankaarten van stiekem, oneerlijk of verborgen gedrag.

Zielig

Sensitieve narcisten hebben de slachtofferrol tot kunstvorm verheven en gebruiken alles wat er maar voor kan zorgen dat anderen hen aandacht, zorg en energie geven: tot echte delen van hun eigenlijke traumatische verleden aan toe. Ze zullen echter nooit de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen genezing en zijn niet geïnteresseerd in het aannemen van echte hulp of therapie.

Wanneer hun partners hen toch naar een therapeut slepen, doen ze veelal slechts mee voor de vorm, om te voorkomen dat het tot een scheiding komt en ze hun voedingsbron verliezen. Introverte narcisten blijven liever teren op de onbegrensde aandacht en zorg van partners, kinderen, kleinkinderen, kennissen etc.

Voedingsbronnen

Omdat ze niet in staat zijn tot echte relaties en vriendschappen verzamelen ze mensen om zich heen die blind zijn voor de val en hen soms vanuit daadwerkelijk altruïstische motieven gaan voeden: hun narcistische voedingsbronnen.

Wanneer die hen, soms na jaren van ellende en psychologische mishandeling, eindelijk dreigen los te laten, kunnen ze net als de extraverte narcist overgaan op ernstig manipulatief en agressief gedrag, in het ernstigste geval uitmondend in: dreigen met zelfmoord, moord, brandstichting, ontslag, laster, financiële ruïnering, etc.

De tragische prins(es)

Stille narcisten werken in het verborgene en komen op de buitenwereld vaak over als bescheiden, gevoelig, melancholisch, tragisch, zielig, en oefenen vaak een vreemde, hypnotische aantrekkingskracht uit. Deze is anders dan die van de extraverte narcist, die openlijk opschept en bralt.

De stille narcist kan vooral een magnetische aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die het vanuit hun eigen oude psychologische beschadiging nodig hebben anderen te ‘redden’ en vallen voor de charmes van de ‘nobele maar beschadigde prins of prinses’ die gered moet worden van diens tragische lot en verleden.

Dat deze prins of prinses totaal geen verantwoordelijkheid neemt voor diens eigen leven en welzijn, geen introspectie heeft en de schuld voor alles wat mis gaat in diens leven afschuift op anderen of de buitenwereld, wordt soms pas na jaren helder. De stille narcist is vaak een meester in toneelspel, vals sentiment en het gebruik van krokodillentranen.

Geen daden maar woorden

Sensitieve narcisten kunnen tevens hoogstaande idealen of normen en waarden propageren, maar als je ze beter kent, zul je ontdekken dat deze vooral uit een front bestaan. Ze zetten hun woorden zelden om in daden en leven hun hoogstaande idealen niet in de praktijk.

Achter de coulissen

Achter de schermen, in hun eigen omgeving, waar de buitenwereld hen niet ziet, kunnen sensitieve narcisten een ware terreur op hun gezin en geliefden loslaten. Net als de extraverte, arrogante narcist zal de sensitieve, introverte narcist alle oude pijn en schaduwdelen van zichzelf die in diens jeugd ontstaan zijn, gaan projecteren en afreageren op geliefden of gezinsleden.

Hij of zij zal hen gaan afblaffen, bestoken met kritiek, beschamen, bedriegen, schrik aanjagen met steeds erger wordende woede-uitbarstingen en geweld, en hen zoveel liefde en aandacht onthouden dat ze zijn schaduwprojecties voor hem gaan dragen. Zij gaan gaandeweg geloven dat zij degenen zijn die slecht zijn, minderwaardig, lelijk en dom – en wat de narcist nog meer kwijt wil van zijn eigen ongewenste, beschadigde innerlijke kinddelen.

Uitverkoren kinderen en schaduwkinderen

Daarbij kan de narcist een zelfde of soms wisselend gezinslid, veelal een kind, uitkiezen om de rol van ‘het perfecte kind’ te spelen: deze moet presteren en uitblinken om het ego van de narcist te voeden. Publiekelijk zal de narcist het kind prijzen – maar niet om het kind zelf, en vaak niet eens in het bijzijn van het kind.

Naast dit ‘uitverkoren kind’ kiest de narcist tevens vaak een ‘schaduwkind’ of zondebok die zijn/haar ergste schaduwprojecties moet dragen. Deze wordt het meest afgeblaft, mishandeld en aandacht en zorg onthouden. Maar het ‘uitverkoren kind’ krijgt ook geen echte liefde: die dient slechts als uithangbord en voelt diep van binnen maar al te goed dat de aandacht die het krijgt niet onvoorwaardelijk is. Er wordt niet van hem of haar gehouden voor wie hij/zij werkelijk is. In ernstige gevallen lopen zowel het uitverkoren kind als het schaduwkind tevens kans om seksueel misbruikt te worden.

Dynamiek

Wanneer de narcist geen ouder is maar een leraar(es), begeleider, coach of spiritueel leider, kan deze hetzelfde spelletje spelen met leerlingen, klanten, cursisten, volgelingen, etc. De dynamiek is hetzelfde en het gevaar eveneens.

Vrienden en kennissen

In hun vrienden- en kennissenkring kunnen verborgen narcisten jarenlang wegkomen met het imago van de nobele, lijdende ziel – totdat iets of iemand hun zorgvuldig geconstrueerde wereldje dreigt te verstoren. Dan kunnen ze plots ontploffen en uitbarsten in (verbaal) geweld of juist koud venijn – maar alleen bij degene die hun wereld bedreigt, en zelden in het openbaar, met getuigen erbij.

Voorbij het narcisme

Herken jij deze situatie en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik? Bestel dan Voorbij het narcisme van Mjon van Oers in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

 

 

 

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

18 reacties

carine 2 augustus 2020 - 06:52

Dit artikel over de stille narcist is zó spot on, zó pijnlijk herkenbaar. Het is eye opening en een verklaring voor de hel waarin ik geleefd heb. Dank u.

Reply
Dirk van Kleef 2 augustus 2020 - 12:47

Er wordt altijd/vaak gesproken over narcisme en degenen die hier onder lijden.
Ik hoor of lees nooit iets over hoe een stille narcist zichzelf kan proberen te “genezen” en/of welke therapievormen beschikbaar zijn in dit verband.
Zodra er bewustzijn komt over het eigen narcistische karakter en de pijn die dit met zich meebrengt naar buiten maar ook zeker naar binnen zou daar ook eens over geschreven kunnen worden!

Reply
Annechien Boerema 3 augustus 2020 - 10:50

Dirk van Kleef; Een stille narcist wil l niet aan zichzelf werken. Hij gaat uit van het standpunt dat hij volmaakt is.
Alle andere mensen en dieren deugen niet, meent hij. Dit standpunt heeft hij vóór zijn 6e jaar ingenomen. Hij zal nooit van dat standpunt afwijken. Zijn basisgevoelens zijn “HAAT” en “ZELFMEDELIJDEN.” Hierdoor zal hij emotioneel niet groeien. Verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoel, liefde, empathie, vertrouwen en andere gevoelens; deze gevoelens ontwikkelen zich niet. Dit maakt dat het onmogelijk is om met hem een relatie te beginnen en te onderhouden, daar een relatie deze emoties nodig heeft. Vooral als hij kinderen krijgt, is dat een onmogelijke positie, daar hij geen vader -emoties kent of toelaat.
Ik spreek alleen maar over de stille narcist, daar ik de “normale”bekende narcist niet bestudeerd heb.
U kunt mij vinden op e-mail
Annechien Boerema
Als er belangstelling voor is, schrijf ik graag meer over mijn onderzoek. Ik weet echter niet waar ik dat kan plaatsen onder mijn eigen naam. Kan dat hier?

Reply
Carolina Wijnen 26 september 2020 - 15:48

Dag Annechien Boerema,
Voor mij is alles zeer herkenbaar.
Na 30 jaar relatie 1 jaar geleden gescheiden, heb zeker 20 jaar stiltebehandeling gehad.
Vaak relatie therapie gehad, nooit heeft iemand het gezien, en dat vind ik achteraf zeer zorgelijk.
Psychologen kennen het woord stiltebehandeling niet.
Had een leven waar iedere vrouw van droomde, woonde op de grootste boerderij in het dorp.
Bedrijf aan huis met 11 werknemers. Ex had nooit genoeg, alles was aanzien, geld, en erbij willen horen in een jetset wereld.
Altijd in de slachtofferrol, terwijl er vreselijk veel geld verdiend werd.
Toch zie ik veel angst en onzekerheid, of is dat de slachtofferrol, die gespeeld wordt..?
Besef me dat ik 30 jaar zijn anker was, maar nu zit hij zelf aan het roer van zijn boot, die alle kanten opgaat.
Maar dat is niet meer mijn probleem.
Al ben ik vreselijk beschadigd, blijf diep in m’n hart voor altijd van hem houden.
Mijn verwerking is veel lezen, en schrijven. De herkenning geeft je de bevestiging dat het klopt wat je ziet en voelt.
Hoop iets te kunnen betekenen voor je onderzoek, en hoop dat je je onderzoek wilt delen.
Alvast dank voor de aandacht,
Warme groet, Carolina

Reply
R.V 1 oktober 2020 - 09:17

Beste Annechien Boerema,

Ook ik ben heel benieuwd naar uw onderzoek én of dit wel te “genezen” is.
Zou u mij kunnen mailen?
Troebels@yahoo.com

Reply
Hanneke 18 april 2021 - 09:05

Kan iemand mij mss vertellen wat het verschil is tussen een hsp en een stille narcist?

Reply
Dirk van Kleef 14 augustus 2020 - 11:43

Annechien Boerema,
Dankjewel voor je uitgebreide info.
Ben benieuwd naar je onderzoek en hoor graag verder.
Graag dmv persoonlijk bericht via
Dirkjohanvankleef@gmail.com

Reply
Jannie 30 augustus 2020 - 09:14

Hallo Annechien Boerema

Ook ik heb interesse/belangstelling over jouw onderzoek en wil er graag meer over lezen.
Ivm mijn eigen ervaringen .
Graag dmv persoonlijk bericht via
Ortolaantje24@gmail.com
Jannie

Reply
Carolina Wijnen 26 september 2020 - 11:28

Dag Annechien,

Bovenstaande is zeer herkenbaar.
Ook ik heb zeer veel interesse over jouw onderzoek.
Ben nu 1 jaar geleden gescheiden na 30 jaar relatie.
Ex heeft me ca 20 jaar de stiltebehandeling gegeven.
MVG, Carolina

Reply
Nancy lanckriet 8 oktober 2020 - 12:10

Ook interesse…graag mailen naar nancy.peter@telenet.be….mijn dank is groot

Reply
Kati 11 oktober 2020 - 06:56

Hallo Annechien,
Wat vind ik het fijn dat ik je bericht heb gevonden! Mijn huwelijk is na 27 jaar abrupt gestrand. Nu achteraf zie ik in, dat alles wijst op het feit dat ik een relatie had met een stille narcist. De stilte behandeling en het passief-aggressieve gedrag waren achteraf gezien belangrijke kenmerken van zijn houding. Ook ik heb interesse/belangstelling over jouw onderzoek en wil er graag meer over lezen.
Zou je het met mij willen delen via: ekatherina1210@web.de

Reply
Marijke 16 november 2020 - 15:01

Hi Annechien, Fijn dat ik dit onderzoek heb gevonden. Zit nu in een scheiding na een relatie van 26 jaar. Hele moeilijke jaren waarvan ik altijd dacht dat ik de probleemfactor in onze relatie was. Achteraf zie ik de kenmerken en komt alles bij elkaar. Het losmaken van een verborgen / stille narcist is heel zwaar en ik zit er nog midden in. Een behoorlijk verdrietige periode. Ik heb interesse in jouw onderzoek en wil er graag meer over weten. Graag via rijk1962@gmail.com. Alvast bedankt!

Reply
Caatje 22 februari 2021 - 16:09

Hallo Annechien,
Dankjewel voor dit stuk. Ik probeer nog steeds de kern van mijn (inmiddels gestrandde) relatie te vinden. Ik moest een paar keer diep ademhalen bij het lezen van je onderzoek en denk dingen te herkennen in mijn ex-man. Ik weet echter niet of het ook de waarheid is omdat ik hem in mijn hoofd eigenlijk al ‘veroordeeld’ heb als ‘stille verborgen narcist’. Ondertussen geef ik mezelf de schuld van de scheiding en dat is best een zware last. Ik ben benieuwd naar het verloop van je onderzoek!

Reply
Alida 9 april 2021 - 21:32

Zo herkenbaar in mijn ogen is het vreselijk volk die veel schade aanrichten helaas ook zelf slachtoffer geworden

Reply
Angie 10 april 2021 - 09:17

Wat te doen met een kind dat over duidelijk sterk narcistische kenmerken heeft?
Voor de duidelijkheid “kind”is 18+,woont nog thuis en tiraniseert het hele gezin
Naar buiten toe lief, verlegen

Reply
Carla 19 april 2021 - 17:12

Hoi

Zo erg om dit allemaal te lezen. Ook ik heb een relatie met een narcist, al 30 jaar. Zo jammer al de verloren jaren. Door deze relatie ben ik zoveel kansen mis gelopen. Was een sterke vrouw maar een narcist maakt je zo nederig zo verdoofd in alles. Zelf zoek ik een praat groep omdat mensen om mij heen zo weinig snappen van een narcist en ik nergens mijn verhaal kan doen omdat mijn wereldje zo klein is geworden. Ook allemaal te danken aan de narcist. Graag kom ik in contact met mensen die er ook over willen praten. Mijn mailadres is cthvee@hotmail.com

Reply
Rob 27 april 2021 - 00:30

Ik ben er nog niet uit of mijn moeder een narcist was, in elk geval had ze heel stellige verwijten met tegenstrijdige eisen en reageerde ze zich vaak op mij af, onder andere door bij mijn vader en mijn broers ea over mij te klagen. Dus achter mijn rug om. Uit loyaliteit of uit angst om zelf zondebok te worden deden zij eraan mee. Mijn broers behandelen mij als een soort dader die het leven van mijn moeder bemoeilijk heeft, misschien denken ze wel dat ik een openlijke narcist ben. Dat beeld houden ze moeiteloos vol, ook al hebben ze geen bijbehorende feiten. Als ik daarnaar vraag ben ik zogenaamd niet bereid erover na te denken. Heb je tips om daarmee om te gaan?

Reply
Ekster21 27 april 2021 - 07:38

Weinig reacties van mannen. Betekent dit dat er meer vrouwen het slachtoffer zijn dan mannen? En dat dus meer mannen een narcist zijn dan vrouwen?

Of reageren mannen minder of gewoon helemaal niet?

Reply

Laat een bericht achter