Bewustzijn

Omgaan met een pijnlijke ervaring of crisis volgens de Chinese geneeskunde

Door Conny Coppen
Omgaan met een pijnlijke ervaring of crisis volgens de Chinese geneeskunde

Een crisis kun je zien als een kans om te groeien in bewustzijn, liefde en compassie en innerlijke vrijheid. Wie de natuur en het leven bestudeert, kan er niet omheen: leven gaat over groei en evolutie. De filosofie van de Tao laat dat heel helder zien.

Een crisis doet pijn

Een pijnlijke ervaring of crisis is je motor voor groei. Een crisis doet pijn, het wringt en het roept vragen op. Je lijkt persoonlijk niet bij machte om er verandering in te brengen. Het je dwingt daardoor om dieper te kijken. De vragen die opgeroepen worden, verlangen een antwoord. Gevolg: je gaat zoeken, je komt in beweging. Bezien vanuit de Tao, zijn er twee tegengestelde manieren om ergens mee om te gaan: een yang en een yin manier. Dat geldt ook voor omgaan met een crisis.

Yang

Yang is naar buiten gericht. Dat houdt in: je wilt iets doen. Je wilt de situatie veranderen. Daarvoor is actie nodig. Je wilt alles doen wat in je vermogen ligt om hieruit te komen. Voor een doelgerichte actie moet je weten wat je doet en waarom. Je gaat er dus over nadenken en over praten. Je wilt begrijpen. Je zoekt een oorzaak zodat je aan een oplossing kan werken. Je doet wat nodig en nuttig is.

Er zit echter een addertje onder het gras: Als je niet oppast, vertaalt dat ‘zoeken naar een oorzaak’ zich in wijzen met de vinger naar de situatie en/of naar de ander. “Dat komt door…” . Wat doet dat met jouw gevoel? Voel je dan eigenlijk je echte gevoel nog wel? Of creëren je overtuigingen een toplaag van boosheid, machteloosheid en strijd, waardoor je helemaal niet meer bij datgene in jou kan zijn, dat liefde, troost, geruststelling en heling behoeft?

De kans is groot dat je energie nu naar de ander of de situatie gaat. Een situatie die je niet kan managen (en die vaak ook nog eens oude ervaringen van onmacht triggert). Voor je het weer zit je vast in boosheid, strijd, oude overtuigingen en machteloosheid. Zo beland je in een dynamiek van slachtoffer en dader. Die dynamiek brengt je verder van huis.

Yin

Het is nu tijd voor de yin-kwaliteit in het crisismanagement. Wat houdt dat in? Yin is naar binnen gericht. Niet zo zeer op een doelgerichte actie, maar meer op het werkelijk ontmoeten van hetgeen er nu is. Jezelf nabij zijn, zou je kunnen zeggen. Als je dat werkelijk kan, dan ben je in staat om jezelf datgene geven wat je van de ander of de omstandigheden verlangde. Dat is een hele kunst, dat moet ik toegeven, maar het maakt je tenslotte vrij en heel.

Hoe doe je dat?

Laat ik eerst zeggen: dat is een weg van vallen en opstaan. Dat doe je niet even. In mijn ervaring gaat het hierom: Je ontvangt wat er is, oftewel: je neemt je verlies, je pijn, je falen. (Nou, dat is al heel wat!) Om dat te kunnen heb je iets van zelfvergeving, zelfcompassie en vertrouwen nodig en soms ook een periode van echte rouw.

Die weg naar binnen is daarnaast een weg van overgave. Het vereist van je dat je je op een goed moment durft over te geven aan het niet-weten. Je gaat dan dus door je persoonlijke onmacht heen. Je stopt met vechten, beschuldigen en oorzaken zoeken. In feite maakt je ego dan een buiging voor iets anders, iets groters.

Daarvoor heb je iets van geloof nodig, waardoor je je durft over te geven en te openen.

 • Geloof in jezelf: bijvoorbeeld dat je de diepgevoelde intentie hebt, om jezelf nooit meer in de steek te laten, jezelf niet te veroordelen, jezelf te steunen en serieus te nemen.
 • Geloof in een mens die je erdoorheen trekt: iemand die de yin-kant voor je ankert, die je helpt om jezelf te omarmen in wat er is en die je kan vertrouwen.
 • Geloof in iets dat groter is dan jij: noem het je Hoger Zelf, je Boeddha natuur, God of Tao. De/het Ene dat aan elke vorm ten grondslag ligt, waar je deel van uit maakt. Dat geloof is iets waarin je kan groeien. Hiertoe nodigt een crisis je uit: om een vertrouwen te ontwikkelen dat onder alles ligt.

Dat oer-vertrouwen vinden maakt je vrij

In psychologische termen is de yin-beweging bekend als ‘de val’. Het is een belangrijk onderdeel, wil je tot de kern komen. De jonge vogel weet niet of hij kan vliegen tot hij zich in het luchtledige laat vallen en ervaart dat hij dan niet te pletter valt. En ja, dat is doodeng. De overlever in ons doet er gewoonlijk alles aan om dit te voorkomen.

Die yang-manier, die kennen we wel. Die is nodig zodat je iets kan doen om verbetering in de situatie te brengen en om er wat van te leren. Als de yin-manier echter ontbreekt, dan ontbreekt het hart (de kern, de liefde en de essentie). Het is dan nooit compleet.

Als de yin-beweging in je crisismanagement ontbreekt, dan kan je eindeloos ‘therapieën’ en toch kom je wezenlijk op een bepaald moment niet verder.

Samenvattend zou je kunnen zeggen:
De yang-kwaliteit in een crisis geeft inzicht en persoonlijke macht.
De yin-kwaliteit geeft een diep oer-vertrouwen in het leven. Je opent het pad van genade waarin je kan ontvangen. Het bevrijdt de kracht van kwetsbaarheid, het pure, het oorspronkelijke.

De Tao van gezondheid

De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen Conny Coppen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reacties
 1. Asha 25 februari 2020 - 21:47
  Reply

  Inspirerend voor mij dit te lezen aangezien in wat voor situatie ik nu in zit.

 2. Wil de jong 1 maart 2020 - 09:52
  Reply

  Bedankt voor dit schrijven. Ik zit dan nu in een mengvorm van die Yang en Yin. Ik ben zelf acupuncturist maar het beschrijven en voelen is iets heel anders dan het vertellen en anderen te helpen. Ondertussen woedt mijn eigen ikje ook nog ergens

 3. Anna Heddes 1 maart 2020 - 14:03
  Reply

  Hallo Connie. Al sinds enige tijd komt het leven via Tao op mijn weg. Verrast was ik door het feit dat jij binnenkort een retraite geeft in het Laobi klooster in Egmond Binnen. Ik woon in alkmaar en ben bekend met dit klooster. Ik heb er regelmatig workshops gevolgd. Ik heb er ook *concerten* gegeven met mijn alchemy crystal Bowls en andere instrumenten om mensen "in de stilte in zichzelf" te doen laten komen. Ik leef heel intuïtief en in het moment. Bij het lezen van jouw bericht, geen idee meer hoe dit tot mij kwam...voelde ik: .Ik wil jou en de groep die je daar gaat begeleiden een gratis beleving aanbieden van IN-DE-STILTE-in-jezelf komen en ZIJN, opgewekt door prachtige ontroerende klanken. Die voortkomen uit pure alchemy crystal klankschalen, koshigongs e.a. klein materiaal door mij intuïtief bespeeld. Ik heb veel in binnen en buitenland gespeeld, maar wil momenteel niet zoveel reizen. Wil wel graag de klanken laten horen aan zoveel mogelijk mensen. Dat is mijn missie in dit leven, vandaar mijn aanbod. Mocht je meer over mij willen weten dan raad ik je aan mijn website te bezoeken. www.Inner-silence-guidance-.com Voor nu, heb ik genoeg gedaan. ik wacht af of je iets met mijn aanbod wil doen. Zo niet, ook goed. Ik geef alleen gehoor aan een drang die ik voel. Harte groet Anna Heddes

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?