Home Hoe laat je ongezonde energetische familiepatronen los?

Hoe laat je ongezonde energetische familiepatronen los?

Door Susanne Eijssen
familiepatronen

Waarom ervaar je conflicten met iemand in je familie? En voel je je onprettig in het bijzijn van de ander? Dit wordt op zielsniveau duidelijk in de energetische verbindingen (koorden) met anderen.

Onzichtbaar lijntje met de ander

Wat is dat, een energetische verbinding? In de volksmond raken we dit al aan als we zeggen dat we een goede of minder goede band met iemand hebben. Het is een onzichtbaar lijntje tussen jou en de ander. Tussen jou en je vader of moeder, opa of oma, broer of zus of een verre voorouder of ander familielid.

Er is een energie-uitwisseling actief die veroorzaakt wordt door een bepaald thema. Je bent regelmatig in conflict met de ander of jullie zitten niet op dezelfde golflengte. Maar het kan zich ook subtiel uiten:  je ervaart met momenten een onprettig gevoel in de nabijheid van de ander. Je kunt je vinger er niet op leggen, maar je voelt wel dat er iets aanwezig is dat jullie verhouding verstoort.

Thema’s

Wat speelt er zoal op energetisch niveau tussen familieleden? Dit is heel divers. Een patroon dat ik regelmatig terug zie in sessies, is dat de één zich aan de ander vastklampt vanuit een bepaalde angst. Bijvoorbeeld vanuit een diepliggende angst voor het leven, met als gevolg dat deze persoon zich energetisch heeft verbonden met een verwante.

Vaak zijn beiden zich hier niet van bewust, maar het heeft grote gevolgen. Wanneer een persoon zich energetisch aan jou vastklampt, kun je klachten ervaren zoals vermoeidheid of depressie, maar ook fysieke klachten. Als je bedenkt dat je je door het leven beweegt terwijl je een familielid mee torst, is dit ook niet verwonderlijk.

Een ander thema is een zekere zwijgplicht. Er is een onuitgesproken code: we praten niet over gevoelens. Vaak is dit als kind al duidelijk voelbaar, zelfs als het nooit tegen je gezegd is. Energetisch heeft een van je ouders of beide ouders een verbinding gelegd, ook weer vanuit een angst. Hier ligt de angst om gekwetst te worden aan ten grondslag. Want als je je gevoelens deelt, ben je kwetsbaar en kun je afgewezen of teleurgesteld worden. Deze energetische verbinding verhindert jou dat je gemakkelijk je gevoelens uit.

Gevoelens doorgeven

Een ander veel voorkomend thema binnen families is het doorgeven van gevoelens. Meestal gebeurt dit van (groot) ouders naar kinderen toe. Wat ervaar je in dit geval? Je ervaart in de nabijheid van de ander verdriet, boosheid of onmacht. Terwijl je deze gevoelens niet kunt plaatsen, er is geen directe aanleiding waarom je je zo zou kunnen voelen.

Zeker wanneer je hooggevoelig bent, is het belangrijk om je af te vragen of het verdriet dat je voelt van jou is of van de ander. Mogelijk worden er via een energetische verbinding gevoelens door gegeven.  Waardoor je onbewust het gevoel van de ander overneemt.

Onmacht

Meestal is deze energetische verbinding al op jonge leeftijd ontstaan vanuit onmacht van de ouder. Omdat de ouder niet weet wat hij of zij met pijnlijke gevoelens aan moet, sluist hij of zij ze door naar het kind. In de praktijk zie ik dat ouders deze verbinding met name leggen met het hooggevoelige kind binnen het gezin. Wanneer er meerdere hooggevoelige kinderen in een gezin zijn, is de verbinding meestal met het oudste kind gelegd. Ook tussen broers en zussen kan deze verbinding zijn ontstaan.

Gevolgen

Met name de “gever” is zich vaak niet bewust van het bestaan van deze verbinding. En hij of zij ondervindt er logischerwijs ook weinig last hiervan. De “ontvanger” des te meer. Energetische verbindingen vormen een blokkade in het energetisch systeem. Het energetisch lichaam is verbonden met het fysieke lichaam en op een gegeven moment uiten deze blokkades zich in psychische klachten zoals depressieve gevoelens, een burn-out en angsten. En soms zijn ze (mede) een oorzaak voor fysieke klachten, zoals keel- of buikklachten.

Misschien herken je dit wel: wanneer kinderen het emotioneel moeilijk hebben, geven ze aan dat ze buikpijn hebben.  Wanneer we ons verdriet niet los kunnen laten, bergen we dit op in onze buik.

Toestemming

Wanneer we vermoeden dat er tussen ons en een ander op energetisch niveau een verbinding bestaat, roept dit vaak boosheid en verdriet op. Waarom heeft de ander dit gedaan? Dit verdien ik toch niet?!

Wellicht voel je je slachtoffer van de ander. Toch is de werkelijkheid genuanceerder. De kans is groot dat je er op onbewust niveau toestemming voor hebt gegeven, vanuit een behoefte om anderen te helpen. Met name hooggevoelige mensen fungeren op zielsniveau als een redder. Wanneer dit met goede bedoelingen maar onbewust gebeurt, kan het grote problemen opleveren.

Bewustwording

Heb jij het gevoel dat je het verdriet van familieleden op je hebt genomen? Misschien al sinds je kindertijd? Of merk je dat er op een dieper niveau een ander patroon speelt tussen jou en een familielid? Hoe laat je dit patroon daadwerkelijk los?

Kies een rustig moment en ga bewust na wat je ervaart in je familiecontacten. In wiens nabijheid voel je je, wellicht heel subtiel, steevast onprettig? Heb je het gevoel dat je het verdriet van deze persoon overneemt? In welke situaties was dit duidelijk voelbaar? Welk gevoel bracht dit bij jou teweeg? Werd je er verdrietig van? Of boos? Hoe zou je jullie contact vorm willen geven? Bewustwording is een eerste stap. Bedenk dat de ander dit onbewust doet vanuit onmacht en niet met de bedoeling om jou te belasten. Met dit gegeven in gedachten is het gemakkelijker om vanaf een afstandje naar jullie relatie te kijken.

Voel je grens

Bepaal je grens in het contact met de ander. In hoeverre ben je bereid om hem of haar ter zijde te staan? Bijvoorbeeld in het bieden van een luisterend oor? In hoeverre is dit voor jou prettig? Wanneer je meer inzicht hebt in jullie contact, is het gemakkelijker om je eigen grens te voelen. Vervolgens is het belangrijk om deze grens voor jezelf te handhaven. Het energetisch los maken van de verbinding met de ander helpt je in dit proces. Daarmee laat je niet het contact los, jullie relatie blijft bestaan. Je maakt alleen de verbinding los die ongezond is voor de ontwikkeling van jullie beiden. Wanneer deze er niet meer is, ontstaat er ruimte voor liefde. Voor jezelf en voor de ander.

Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen leven

Het is belangrijk dat we ons er bewust van worden op welke manier we anderen wél kunnen helpen. Het overnemen van gevoelens helpt niemand verder. Je raakt er zelf in verstrikt en de ander leert niet om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen gevoelsleven.

In deze tijd van transformatie en bewustwording, zijn we als mensheid in een “grote schoonmaak” aanbeland. We zullen allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen en terug nemen wat we bij een ander op het bordje hebben gelegd. Of wat de ander op ons bordje heeft gelegd. En nee, dit is niet egoïstisch. Sterker nog, op lange termijn is de ander hier ook mee geholpen. Wanneer de ander zijn gevoelens niet meer kan uitbesteden en zelf weer gaat voelen, biedt dit hem of haar de mogelijkheid om alsnog te leren met gevoelens om te gaan.

Lieve groet,

Susanne Eijssen

Energiekoorden

Wil je meer weten over energiekoorden?  In dit boek vind je alles over deze energetische verbindingen, hoe je jezelf energetisch beschermt, verschillende methodes hoe je energieslurpende koorden kunt verwijderen en de ‘goede’ koorden kunt versterken. Zo leer je ruimte te creëren voor het goede in je leven.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

1 reactie

Joost Schoondermark 23 december 2020 - 14:26

Toeval bestaat dus niet. Ik kwam op jouw Website door interesse in systemisch werken / leven.

Reply

Laat een bericht achter