Bewustzijn

Wat is mediteren? En wat doe je tijdens een meditatie?

Door Anita Willems
Wat is mediteren? En wat doe je tijdens een meditatie?

Voor wie zich net op het pad van persoonlijke ontwikkeling begeeft is mediteren een vrij abstract begrip. Want wat is dat dan precies? En wat doe je dan? We willen ons er graag een beeld van vormen, om onszelf voor te bereiden of om te bepalen of het iets voor ons is of niet. Zo zitten de meeste mensen in elkaar. Voor mij begint het mediteren steeds meer onderdeel te worden van mijn dagelijks leven, maar ook ik had in het begin dezelfde vragen.

Mediteren?

In 2011 begon ik met de opleiding Spirituele Psychologie. Aanvankelijk met het idee om het bij een weekend te houden, maar ik ben er nooit meer mee gestopt. Drie weekenden per jaar mediteer ik met mijn groep, onder leiding van onze meditatiedocente. Mensen in mijn omgeving reageren vaak verbaasd als ik zeg dat zo’n weekend heel intensief is, dat ik er van bij moet komen en dat het heel vermoeiend is. Reacties die ik krijg zijn deels verbaasd, een beetje sceptisch en deels belangstellend. Want van een hele dag mediteren wordt je toch helemaal ontspannen en ‘zen’?! Wat doe je dan tijdens zo’n weekend dat je daar zo moe van wordt? Om daar antwoord op te geven schreef ik voor mijn persoonlijke blog enige tijd geleden een stuk waarin ik uitleg gaf over wat mediteren inhoudt. Hierin heb ik geprobeerd het zo uit te leggen dat ik er zelf een beeld bij zou kunnen vormen als ik er net aan zou moeten beginnen. Naar dit stuk wordt wel eens gevraagd en het leek me een goed idee om het – in aangepaste vorm – hier te plaatsen op Inspirerend Leven.

Werken met de energie van chakra’s

De oefeningen tijdens het mediteren kunnen zittend of liggend gedaan worden en duren gemiddeld 20 minuten. Mediteren is werken met de energie die in en om ons heen is. De chakra’s zijn knooppunten van energie. Door je aandacht te richten op deze knooppunten en met elkaar te verbinden leer je jezelf steeds dieper kennen. Wanneer je de energie activeert van een chakra kan dat een heel fysieke ervaring geven; je wordt warm of koud, je ziet een kleur of je voelt je uitdijen en zwaar worden, of juist gewichtloos. Wanneer je ontdekt dat er in jouw binnenwereld nog zoveel meer ervaringen en kennis besloten ligt, voelt dat als een enorme verrijking. Het mooie is dat die energie oneindig is; je hebt het altijd bij je, je kunt er altijd naar terug. Je hoeft niet te wachten tot iemand anders het je geeft en je hoeft er ook niet om te vragen, je hoeft er alleen maar met je aandacht naartoe te gaan.

Massage of mediteren?

Mediteren is niet hetzelfde als het krijgen van een massage in een wellness center. Het is niet hetzelfde als een middagje sauna of een dutje op de bank. Dat soort ontspanning kun je meer zien als verkwikkend. Dan kun je er weer tegenaan. Mediteren gaat dieper. Het is zoeken naar verbinding. Verbinding met jouw kern, met jouw kwaliteiten en wat er ten diepste in je leeft. Maar ook verbinden met de wereld om je heen. Jouw positie in het grotere geheel. Hoe langer je mediteert hoe meer je zult merken dat alles met alles in verbinding staat. Mediteren doe je niet om tijdelijk te ontspannen om er daarna weer vol tegenaan te kunnen. Mediteren doe je om wegwijs te worden in jezelf, antwoorden te krijgen op vragen die je soms al jaren hebt, om patronen te herkennen en vooral patronen te kunnen doorbreken die niet meer bij je passen.

Therapeut

Het mooie van mediteren is, dat het veel verder gaat dan de adviezen uit zelfhulpboeken of van maatschappelijk werkers of psychologen (en ik heb ze allemaal gehad). Door te mediteren vind je de antwoorden op al je vragen in jezelf. Ze gaan verder dan de praktische adviezen van een therapeut. Bij mediteren ervaar je daadwerkelijk wat die adviezen specifiek voor jou betekenen. Elke oefening geeft de antwoorden die jij nodig hebt, omdat je de antwoorden in jezelf ervaart. Overigens heb je bij het mediteren wel een ‘therapeut’ nodig. Iemand die je in je proces begeleidt, iemand die betekenis geeft aan jouw ervaringen, je extra ondersteuning kan bieden als dat nodig is.

De kracht van de cirkel

We zitten of liggen in een kring. In het midden altijd een mooi veldboeket. Soms met een kaarsje erbij. Mediteren in een groep en in een cirkel versterkt het proces. De energie van elk van ons is behulpzaam voor de ander, zonder dat het stoorzenders zijn of dat jij iets van jezelf kwijt raakt. Heel in het begin geloofde ik dat niet zo. Dan dacht ik dat de oefeningen mij thuis net zoveel zouden opleveren, maar al snel bleek dat niet waar. Inmiddels ben ik me steeds meer bewust van groepsenergie, ook buiten de meditatiegroep. Het is heel interessant om die processen te volgen. Thuis, op het werk, in de klas of bij verenigingen. Groepen vind ik inmiddels ook niet meer zo eng, ik kan er vloeiender aan deel nemen en me er weer aan onttrekken, zonder het gevoel te hebben dat ik helemaal leeggezogen ben of mezelf niet ben geweest.

Theorie

Wanneer ik vertel dat elk weekend een bepaald thema heeft en we elke keer een stukje theorie behandelen, reageren mensen vaak opgelucht. Hè ja, fijn, theorie, dat kunnen we begrijpen. Dan gaat het tenminste ergens over. De theorie volgt in een logisch proces binnen de zeven jaar dat de opleiding duurt. Zeven jaar is op velerlei gebieden een symbolisch getal. Elke cel in ons lichaam is na 7 jaar vernieuwd. Het aantal chakra’s is bijvoorbeeld ook zeven. De theorie moet overigens niet als wetmatigheden gezien worden. Eerder als vloeibaar, overgebracht van de ene therapeut naar de andere. Elke therapeut legt er iets van zichzelf in, van zijn of haar eigen proces. Daardoor is het niet statisch, maar juist toepasbaar in alle tijden en wordt het universeel.

Partnerwerk

Aan het eind van de dag doen we een oefening bij elkaar. Deze oefeningen worden ook wel healings genoemd. Je kunt de energie van de chakra’s bij jezelf voelen, door er met je handen heen te gaan of door er met je aandacht heen te gaan, maar je kunt ze ook bij een ander voelen. Je volgt met je handen de oefening bij je partner. Je gaat van punt naar punt. Soms raak je de ander aan, soms hou je je hand erboven (etherisch). Dat doe je in overleg, of je de ander aanraakt of niet. De eerste jaren moest ik altijd een drempel over om aan het partnerwerk te beginnen, maar inmiddels geeft het me steeds meer plezier en voldoening. Ik kan iets geven waar een ander wat aan heeft, zonder dat ik zelf iets kwijtraak. Dat is een van de grote inzichten die ik heb gekregen.

(T)huiswerk

Thuis ga je verder met mediteren, maar je krijgt het niet mee als huiswerk. Je kunt elke dag een half uur liggen of zitten en een oefening van het afgelopen weekend herhalen. Maar sommigen mediteren tussen de weekend nooit en anderen bij vlagen. Er is geen goed of fout daarin. Je wordt bij het volgende weekend niet overhoord. Zelfs al doe je tussen de weekenden niets met de oefeningen, je merkt dat ze doorwerken in het dagelijks leven. Je merkt dat je andere keuzes gaat maken, je kunt gevoeliger worden voor situaties, of gedrag van mensen om je heen, maar je kunt ook milder worden naar oude kwetsuren; allemaal processen in jouw leerweg. De meesten van ons houden een soort dagboek bij over wat ze tussen de weekenden ervaren. Welke ontwikkeling ze doormaken. Wanneer je de opleiding professioneel wilt afronden, kun je deze aantekeningen heel goed gebruiken voor een eindverslag.

Reis naar binnen

Mediteren is een reis naar binnen, naar wat er ten diepste in je leeft. Het is niet altijd een makkelijke reis, maar op een gegeven moment is het onderdeel van je leven. Dan leef je in harmonie met jezelf en met de wereld om je heen en dat is niet voor een dag of een weekend, maar voor de rest van je leven. Mijn persoonlijke blog: Anita’s Dagboek Meer informatie over mijn meditatiedocente Pauli van Engelen Meer informatie over de opleiding Spirituele Psychologie

Deel dit artikel online
Anita Willems
Anita Willems

Met mijn artikelen hoop ik je op weg te helpen in jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. Wanneer er onderwerpen zijn die je raken, thema's waar je mee worstelt, dan kun je contact opnemen voor persoonlijke - online - begeleiding. Ik ondersteun je in jouw proces op een praktische en spirituele manier. Ik heb de 7 jarige opleiding Meditatie en Spirituele Psychologie gevolgd en volg daarnaast regelmatig workshops en trainingen op het gebied van healings, meditatie, yoga en persoonlijke ontwikkeling. Je vindt mijn artikelen zowel op mijn eigen blog http://anitasdagboek.blogspot.nl als op www.inspirerendleven.nl .

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?