Spiritualiteit

Misverstanden over ziele-leeftijd (soul age) ontzenuwd

Door Saskia Willockx
Misverstanden over ziele-leeftijd (soul age) ontzenuwd

Binnen new age kringen wordt (mijns inziens ten onrechte) veel waarde gehecht aan het fenomeen ziele-leeftijd. Veel spirituele zoekers gaan er automatisch van uit dat ze zelf een oude ziel zijn omdat ze zich verdiepen in spiritualiteit.

Binnen deze visie zouden mensen die zich niet bezig houden met spiritualiteit of dit zelfs afwijzen en zich atheïst noemen, geen oude ziel kunnen zijn. Niets is echter minder waar en dat maakt dit een boeiend onderwerp om eens naar te kijken vanuit de visie van de Michael Teachings (ook wel Michaelsysteem genoemd).

De verschillen in ziele-leeftijd

Michael is een groep van ca. 1050 zielen die als collectief bewustzijn lessen en healings geeft vanuit de causale sfeer.

Hij onderscheidt 5 fasen van ziele-leeftijden: zuigeling, baby, jong, volwassen en oud. In iedere fase ligt de focus op een ander thema. In het kort: zuigeling zielen houden zich vooral bezig met fysiek overleven. Baby zielen willen bij een community horen die orde en structuur geeft. Jonge zielen willen iets neerzetten op aarde en succes hebben. De volwassen ziel verdiept zich in andere culturen en religies, andere zienswijzen en duikt diep in emoties en relaties. De oude ziel ziet het grote geheel en ervaart de eenheid van alle leven. Ze leert vrede te hebben met alle tegenstellingen van het menselijk bestaan en gehechtheid los te laten.

Voorgaande cycli

Tevens heeft een ziel zogeheten voorgaande cycli gehad. Dat wil zeggen dat iedere ziel niet alleen voor levens als mens op aarde kiest maar ook binnen het dierenrijk en zelfs op andere planeten met levensvormen die wij hier niet kennen. In de rijpheid van de ziel is het dus goed om zowel de voorgaande cycli als de huidige ziele-leeftijd te betrekken, want alle ervaringen die de ziel heeft opgedaan tellen mee in de ontwikkeling.

Lineaire ontwikkeling zegt niet alles

Samengevat: de lineaire ontwikkeling van een ziel is de optelsom van voorgaande cycli en huidige fase. Echter (en hier komt de spirituele aap uit de mouw): lineaire ontwikkeling zegt niet alles want het plaatje is 3D. Waar het om gaat is welke keuzes de ziel in ieder leven gemaakt heeft, wat ze ervan geleerd heeft en hoe ze die inzichten en kennis toepast. Dat is voor iedere ziel een uniek traject.

Daar komt nog bij dat wat wij waarnemen van iemand niet alleen de ziel is. Het licht van de ziel schijnt door zogeheten overleaves, dat zijn de filters van de persoonlijkheid. Deze filters worden voor ieder leven steeds door de ziel gekozen, om vanuit steeds verschillende standpunten het menselijk leven te ervaren. Ieder filter heeft een plus- en een min-pool.

Leven vanuit angst of vanuit liefde

Als de persoonlijkheid leeft vanuit angst worden de min-polen tot expressie gebracht. Dat geeft een totaal ander beeld dan iemand die vanuit liefde en vertrouwen leeft, dus via de plus-polen van de persoonlijkheid.

Wat wij waarnemen is dus niet alleen de ziele-ontwikkeling maar ook (en soms: vooral) de filters van de persoonlijkheid. Dat is weer een heel ander verhaal, waarover later meer.

Het klinkt misschien gek maar je kunt aan iemands gedrag als mens niet per se zien hoe jong of oud diens ziel is. Een jonge ziel die vanuit de plus-polen leeft kan een zeer wijs en liefdevol persoon zijn, en een oude ziel die vanuit de min-polen leeft kan bijvoorbeeld ernstige verslavingen hebben of sociaal onaangepast gedrag vertonen. Het verschil tussen leven vanuit angst (min-polen) of vanuit liefde (plus-polen) is dus zeer groot. Dit is een reden waarom er zoveel nadruk wordt gelegd op compassie, oordeelloosheid en liefde om spiritueel te kunnen groeien.

Is dus iedere spirituele zoeker, healer of leraar een oude ziel?

Nee, zeker niet. Veel van mijn cliënten zijn volwassen zielen, wat heel logisch is gezien de focus van deze ziele-fase. Spirituele leraren komen in alle fasen voor: Tony Robbins is een jonge ziel, Wayne Dyer was een volwassen ziel en Eckhart Tolle is een oude ziel. Alle drie wijze mensen, ieder op hun eigen unieke manier.

Interessant is om te zien dat ieder van deze leraren hun eigen ziele-ontwikkeling tot expressie brengen: Tony Robbins als jonge ziel richt zich vooral op succesvol zijn, Wayne Dyer als volwassen ziel was sterk gericht op emoties, overtuigingen, spiritualiteit en relaties. Eckhart Tolle brengt zijn oude ziel tot expressie door zijn onthechte manier van Zijn, helemaal in het nu en los van religie. (Meer lezen van deze spirituele leraren? Kijk onderaan de post voor boekentips.)

Zegt paranormale begaafdheid iets over spirituele ontwikkeling?

Nee, ook al niet. Binnen iedere fase kan iemand paranormaal begaafd zijn. Ook belangstelling voor spirituele zaken komt zoals gezegd in iedere fase voor. Wat wel verschilt is hoe iemand daar mee omgaat, afhankelijk van de focus van de fase waar de ziel inzit en de keuzes die de ziel heeft gemaakt voor dit leven.

Wat voor velen als een verrassing komt is dat de ziel ook in de oude fase af en toe voor een leven zonder spirituele focus kiest. Ik ken meerdere oude zielen die overtuigd atheïst zijn. In zo’n leven neemt de ziel qua spirituele studie even een adempauze. Voor de broodnodige balans?

De waarde van kennis omtrent ziele-leeftijd

Kennis omtrent ziele-leeftijd is interessant omdat het inzicht geeft in je eigen fase van ontwikkeling en die van anderen. Het ego kan deze indeling echter als een systeem van ranking zien. Vanuit angst en onzekerheid (en dus ego) kun je jezelf als meer- of minderwaardig gaan zien en dat is nooit de bedoeling van spiritualiteit. We zijn allemaal spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben hier op aarde. We zitten in hetzelfde schuitje. Het enige verschil is dat sommigen van ons al wat vaker hier geweest zijn en dus wat meer ervaring als mens hebben. Meer ervaring is niet beter, alleen anders.

Michael legt er steeds de nadruk op dat zijn materiaal bedoeld is om inzicht, acceptatie en liefde voor jezelf en anderen te bevorderen. Liefde en vreugde vanuit het hart zijn goede indicators van spirituele ontwikkeling.

Wil je meer weten over de Michael Teachings, contact met je ziel en leven vanuit je essentie? Ik begeleid je graag naar meer verbinding met je ziel en haar kwaliteiten.

Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid (voorheen Be Essence)

Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com.

bestel nu

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Saskia Willockx
Saskia Willockx

Ontdek hoe je jezelf kunt bevrijden van zelf-sabotage, beperkende overtuigingen en negatieve karmische invloeden. Ik help je om ziel en persoonlijkheid optimaal te laten samenwerken met behulp van Akasha Soul Reading, Healing & Clearing. Voor kinderen is er de Soul Profile reading waarmee je je kind leert kennen op zielsniveau. Dit geeft veel inzichten en informatie die je helpen met de begeleiding en opvoeding van je gevoelige kind. Ik heb 25+ jaar ervaring en ben gecertificeerd Advanced Soul Realignment Practitioner & Soul Reader.

Reacties
 1. Els 14 juli 2018 - 17:24
  Reply

  Hallo Saskia, interessante blog. Wat ik me wel afvraag: hoe bepaal jij of iemand een oude ziel Is? Omdat je zegt: ik ken atheisten die oude zielen zijn.

  1. monique westerman 20 november 2018 - 21:20
   Reply

   Dag Els ik wil graag reageren op jou vraag: hoe bepaalt iemand dat hij/zij een oude ziel is? Nou ik kan je vertellen dat we allemaal even oud zijn. Er is maar 1 big bang geweest waarin God zich heeft gesplitst. Wel is het zo dat niet iedereen tegelijk kon incarneren, dat is in fases gegaan. Vandaar dat er nu al mensen terug in het Al zijn (waar Christus zich bevindt (hij was de eerste) en wij die op de 3de kosmische graad of lager zijn afgestemd. Het verklaard ook waarom er altijd nog meer mensen op de aarde bijkomen. Wil je meer weten, laat gerust een bericht achter op mijn email westerman.monique@gmail.com

 2. Saskia 16 juli 2018 - 08:50
  Reply

  Hallo Els, dat is een goede vraag! Ik bepaal dat niet zelf. Er zijn mediums die erin gespecialiseerd zijn om met Michael contact te leggen. Michael zoekt vervolgens de gegevens op in de Akasha kronieken (het spirituele archief, zou je kunnen zeggen), en geeft het door aan het medium. Veel clienten hebben een dergelijke Michael Reading Chart laten channelen, dus vandaar dat ik hun zieleleeftijd weet.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?