Liefde & Relaties

Liefdesobsessie? Meestal is er iets anders aan de hand…

Door redacteur
Liefdesobsessie? Meestal is er iets anders aan de hand…

In de nieuwe podcastserie ‘Lieve Hannah’ beantwoordt therapeut Hannah Cuppen, auteur van bestseller Liefdesbang, samen met zingevings-expert Rachel van de Pol, brieven van luisteraars over de liefde. In deze blog deelt Rachel een belangrijke les die ze leerde van de gesprekken met Hannah.

De eerste brief die we ontvingen, was van de 23-jarige Linda. Ze schreef dat ze een obsessie had voor een player. Ze wist dat hij “fout” voor haar was, en toch gingen haar gedachten telkens naar hem. Maar als ze hem in het echt tegenkwam, gedroeg ze zich afstandelijk. De obsessie nam zulke vormen aan, dat ze zich nergens meer op kon concentreren.

Wie heeft dit niet meegemaakt? Niets bijzonders toch? Maar Hannah maakte al snel duidelijk dat er bijna altijd iets anders schuilgaat onder zo’n liefdesverslaving. Zo noemde ze deze obsessie. Net als aan eten, drugs, porno of gamen, kun je ook aan liefde verslaafd raken. Het mechanisme is echter hetzelfde; bij een verslaving probeer je een leegte in jezelf op te vullen, die meestal niets te maken heeft met je huidige obsessie, en alles met onvervulde behoeften in jezelf, bijvoorbeeld een gebrek aan troost als kind. Troost kun je als kind niet uit jezelf halen, dus grijpt je hoofd in. Het verzint strategieën om toch aan datgene te komen waar je behoefte aan had. Bijvoorbeeld door extra te geven in de hoop liefde terug te krijgen, door extra te eten om even geen onrust te voelen. Of door iemand in gedachten een onweerstaanbaar persoon te maken.

Het is begrijpelijk dat je dat niet bedenkt, wanneer je appgesprekken met die onbereikbare persoon eindeloos aan het analyseren bent. Maar wanneer je je ervan bewust wordt dat je lichaam en geest je simpelweg proberen te wijzen op onvervulde behoeften, dan is dat een prettig en bevrijdend inzicht.

Bedenk maar eens hoe hard je voor jezelf kan zijn, wanneer je op een “player” valt. Je weet dat je jezelf pijn gaat doen, en toch doe je het. Waarom?! Daarbovenop krijg je vaak nog het oordeel van vrienden die jou willen beschermen. Vanaf het moment dat je jouw obsessie kan zien als een richtingaanwijzer, in plaats van een oordeel hierover te vellen, dan geeft dat lucht en ruimte om uit te zoeken wat nog in jou geheeld mag worden.

Luister in de eerste aflevering wat Hannah zelf ontdekte toen ze haar obsessie met een onbereikbare man moest loslaten. En wat dit haar heeft gebracht.

Liefdesbang

Liefdesbang

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft en laat ze zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Hannah Cuppen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?