Spiritualiteit

Dit zegt jouw lichaamstype over jouw ziel

Door Saskia Willockx
Dit zegt jouw lichaamstype over jouw ziel

Het zal je vast al eens zijn opgevallen dat onze menselijke verschijningsvorm redelijk divers is: man, vrouw, lang, kort, dik, dun, gezond, chronisch ziek, gehandicapt … en vele variaties in tinten huid en haar. Een ziel kiest niet alleen een mannelijk of vrouwelijk lichaam, er zijn volgens de Michael Teachings ook 7 lichaamstypen waaruit gekozen kan worden, meestal in een combinatie van 2 of 3 verschillende typen. Deze lichaamstypen worden beïnvloed door de planeten waar ze naar genoemd zijn:

 1. Saturnian (Saturnus)
 2. Martial (Mars)
 3. Mercurial (Mercurius)
 4. Solar (Zon)
 5. Jovial (Jupiter)
 6. Venusian (Venus)
 7. Lunar (Maan)

Ieder lichaamstype ziet er anders uit, heeft specifieke kenmerken, sterke en zwakke punten. Bovendien oefent ieder lichaamstype, door de invloed van de planeten, een effect uit op de emoties en psyche.

Actief of passief

Er is een indeling in actieve en passieve lichaamstypen. Omdat iedereen een mengeling heeft van 2 of 3 lichaamstypen kun je dus een mengeling hebben van alleen actieve typen (je bent dan zeer actief), alleen passieve typen (zeer passief) of actieve en passieve typen gecombineerd.

Wat betekent in deze context actief en passief? Om dat te achterhalen kun je jezelf een vraag stellen: wat zou ik doen als ik een middagje vrij had en er niets gepland staat? Je keuze vertelt iets over je lichaamstype.

De actieve lichaamstypen gaan aan de slag met een project of gaan de tuin omspitten, de zolder opruimen, het huis aan kant. Sport is ook favoriet. Kortom: ze gaan iets doen.

De passieve lichaamstypen geven de voorkeur aan iets rustigs en ontspannends: op de bank met een kopje thee, boekje erbij, muziek luisteren of een film bekijken. Rustige yoga oefeningen of meditatie zijn ook favoriet. Je lichaamstype bepaalt dus deels je gedrag en voorkeuren. Hieronder geef ik een – zeer beknopte – weergave van de verschillende typen en haar eigenschappen, van meest actief naar meest passief.

Actieve typen

Saturnian

Lang en recht met zware botten. Vaak een goede gezondheid. Mentaal sterk, kunnen abstract denken en redeneren. Weloverwogen denken en spreken. Constructief, geduldig, gedisciplineerd en betrouwbaar. Leiderschap en diplomatie. Kunnen intellectueel star en afstandelijk zijn.

Martial

Wat korter en meer gedrongen, zwaardere spieren. Eerlijk, direct, voelt zich snel aangevallen en reageert dan fel. Sterke leider in crisis, verdedigt de zwakkeren. Energiek, gepassioneerd, snel woede-uitbarstingen. Vaak sproeten en rood of rossig haar. Kunnen opvliegend, brutaal en impulsief zijn.

Mercurial

Slank, beweeglijk, flexibel, lange ledematen. Stem vaak diep en resonerend. Blijven er jeugdig uitzien. Welbespraakt, vindingrijk, onrustig, ad rem, communicatief. Opgewekt en positief, vaak ook nerveus en stemmingswisselingen. Snelle stofwisseling, kunnen veel eten en worden niet dik. Moeten wel uitkijken met koolhydraten, daar worden ze onrustig en gejaagd van.

Neutraal

Solar

Verfijnde trekken, slank figuur, soms wat kinderlijke, dromerige uitstraling. Tonen jonger dan hun leeftijd. Zijn vaak stralend, zonnig, opgewekt en creatief. Zijn levendig, hebben iets onschuldigs en kinderlijks. Kunnen naïef, grillig en gereserveerd zijn. Gevoelige spijsvertering en zwakke longen.

Passief

Jovial

Kort, stevig, zwaar rond het middel (appel-type), weinig lichaamshaar, mannen worden vaak (gedeeltelijk) kaal. Levensgenieters, houden van lekker eten, mensen, het leven, de schone kunsten. Hebben vaak veel vrienden. Compassievol, joviaal en tolerant. Kunnen gemakzuchtig en genotzuchtig zijn.

Venusian

Vol en sensueel, warm en zacht, type knuffelbeer. Peervorm met brede heupen. Zware brede botten, dik golvend haar. Vriendelijk, zacht, welwillend, attent en zorgzaam, niet oordelend, empathisch. Loyaal, bieden liefde en support. Dol op voeding en vaak goede koks. Neiging tot overgewicht en luiheid.

Lunar

Het meest passieve lichaamstype. Rond gezicht, lichaam met ronde vormen. Zwakke spijsvertering en trage darmen. Zijn methodische denkers en gericht op details. Introvert, liever alleen dan ondergedompeld in sociale activiteiten. Genieten wel van loyale duurzame vriendschappen. Kalm, betrouwbaar, geduldig, praktisch, verlegen, koppig en wilskrachtig. Kan humeurige kluizenaar worden.

Herken je iets van jezelf?

Zie je dat lichaam, ziel en geest echt op elkaar doorwerken? Dat maakt deze materie zo interessant!

Fysieke aantrekkingskracht

Wat mooi en aantrekkelijk wordt gevonden, is per cultuur en tijdsgeest verschillend en wordt door de media beïnvloed. Vroeger was het vrouwelijk schoonheidsideaal rond en mollig, Venusian, Jovial en Lunar. Tegenwoordig zijn de vrouwelijke fotomodellen vaak een combinatie van Saturnian (lang en recht) met Solar (stralend) of Martial (wat meer gespierd).

No mistakes

Voor de volledigheid: er zijn ook zeldzame lichaamstypen die onder invloed staan van de planeten Uranus, Pluto en Neptunus. Zo zijn dwerggroei en albinisme geen foutjes of vergissingen. Ook dat heeft de ziel bewust gekozen.

Relatie met je lichaam

Ik hoop dat dit artikel je helpt je lichaam te zien als een unieke expressiemogelijkheid èn bewust gekozen voertuig van je ziel. Je lichaam verdient je aandacht, liefde en compassie, ook als je het niet zo mooi vindt of je pijn en ongemak veroorzaakt. Vooral dan!

Wat mij altijd helpt is regelmatig even gaan zitten en aan mijn lichaam vragen: wat heb je nu nodig? Wat kan ik doen om je gezondheid en welbevinden te bevorderen? Welke voeding, ontspanning, beweging?

Bouw een bewuste relatie op met je lichaam en het zal je subtiele signalen geven voor je gezondheid en welzijn.

Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid (voorheen Be Essence)

Zelfinzicht in je ziel

Zelfinzicht in je ziel

 • Waarom ben jij op aarde?
 • Ontdek wat jouw zielsgaven zijn in deze online training. Rebecca Campbell begeleidt je om jouw persoonlijke zielsmissie te ontdekken.
Bekijk deze cursus

Reis van de ziel

Reis van de ziel

Ben je benieuwd naar de reis van je ziel? In dit boekje neemt Willem Glaudemans je mee op reis naar binnen, naar je ziel. Iedereen heeft bepaalde eigenschappen en karaktertrekken in zich die bijdragen aan het geluk in je eigen leven, maar ook aan de wereld om je heen. Dat is jouw ‘schat’. Willem Glaudemans wil je met Reis van de Ziel inspireren om op je eigen zielereis te gaan.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Saskia Willockx
Saskia Willockx

Ontdek hoe je jezelf kunt bevrijden van zelf-sabotage, beperkende overtuigingen en negatieve karmische invloeden. Ik help je om ziel en persoonlijkheid optimaal te laten samenwerken met behulp van Akasha Soul Reading, Healing & Clearing. Voor kinderen is er de Soul Profile reading waarmee je je kind leert kennen op zielsniveau. Dit geeft veel inzichten en informatie die je helpen met de begeleiding en opvoeding van je gevoelige kind. Ik heb 25+ jaar ervaring en ben gecertificeerd Advanced Soul Realignment Practitioner & Soul Reader.

Reacties
 1. Janneke 9 april 2020 - 00:13
  Reply

  Herkenbaar- de Solar. Tot mijn vijftigste dat ik (soms) nog werd aangezien voor kamerbewoner. Of had ik het er over dat ik in de overgang zat. Dat iemand verbaasd kijkt. Denk mede daardoor dat een bmi lang niet alles zegt. Bij een smalgebouwd iemand kan een bepaald gewicht teveel zijn maar bij een forser gebouwd iemand weer niet. En mensen die zeggen dat het uiterlijk van een partner niet uitmaakt maar denk dat je iemand zoekt die bij je past.

 2. ira J 10 april 2020 - 08:10
  Reply

  Bedankt Saskia, wat ontzettend leuk & interessant! Ik kende wel de constitutietypen vanuit de Ayurveda, maar dit is nieuw voor me. Echt Super! Hartengroet ❤ ira

 3. Nans de Gier 15 juni 2024 - 10:37
  Reply

  ik heb vermoedelijk mijn twinsoul ontmoet , ik kan haar alleen bereiken op zielsniveau, althans dat is de uitleg op internety. Nu wilde ik haar graag ontmoeten en ben tegen de kosten aangelopen. En in praktische zin is er cultuur verschil 31 jaar leeftijdsverschil , we zijn ik 71 zij is 40 . ze is woonachtig in de filipijnen , We face timen en soms komt dat overweldige gevoel wat ik niet kende en we hebben allebij niet zo'n fijne ervaringen in het verleden, Ik ontdekte deze site en wil mijzelf verder ontwikkelen zeg maar mijn spirituele ontwikkeling leren . Mijn vraag is heb ik hulp nodig en welke hulpverlener heb ik nodig, Ik bestelde al het boek Reis naar de Ziel. Het is een start .

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?