Home Hooggevoeligheid HSP: Keuzes, maak je ze met je hoofd of met je hart?

HSP: Keuzes, maak je ze met je hoofd of met je hart?

Door Sannie Alblas-Smit
keuzes

Ken je dat, eindeloos mitsen en maren, voordat je een knoop door kunt hakken? Of voordat je een knoop durft door te hakken? Voor sommige hoogsensitieve personen kan het heel lastig zijn om keuzes te maken. Wellicht geeft deze blog je inzicht in het waarom.

Soms kan het een eeuwigheid duren voordat je die knoop doorhakt. Hoe kan dat toch? Dat heeft met verschillende dingen te maken.

 • Als HSP zie, voel en beleef je alle details en dus ook alle voors en tegens.
 • Al die details worden met elkaar verbonden en zo creëer je een totaalbeeld.
 • Door dat totaalbeeld voorzie je ook wat de gevolgen van je keuze kúnnen zijn.
 • Je bent niet verbonden met jezelf. Je gaat teveel voor ‘de ander’ denken/voelen en verliest daardoor je eigen behoeften.
 • Als HSP hecht je waarde aan harmonie en wellicht betekent een keuze maken dat de harmonie (tijdelijk) verstoord zal worden.

Hoe werkt dat dan?

Zodra de ‘bovenkamer’ de regie overneemt, komen alle plussen en minnen voorbij en worden ze uitvoerig afgewogen. Alle ‘stemmetjes’ in je hoofd willen hun zegje erover doen. De innerlijke criticus, de perfectionist, de positivo, de pessimist, de controlfreak en in de verte ergens je innerlijke stem, oftewel: je intuïtie.

Wellicht klinkt dit een beetje gek, maar dit is in de meest herkenbare taal vaak wel hoe het werkt in het hoofd van een HSP.

Doordat die bovenkamer zo druk bezig is met ‘vergaderen’, vergeet je je allereerste gevoel, ingeving of intuïtie. Al die innerlijke discussie zorgt vaak voor onrust en het ‘druk zijn in je hoofd’. Je voelt namelijk wel dat er een moment komt dat je een keuze moet gaan maken. Terwijl je systeem nog bezig is met analyseren. Dit kan tot gevolg hebben dat je zelfvertrouwen daalt en het nóg moeilijker wordt om een keuze te maken.

Hoe zit het dan met die goede intuïtie van HSP?

Soms is het heel makkelijk. Dan lukt het om meteen een keuze te maken. Waarschijnlijk lukt het je dan om je intuïtie en/of je onderbuikgevoel te volgen. Dan is dit zo sterk, dat je er niet omheen kunt. Wellicht ben je dan goed verbonden met jezelf en voel je je zelfverzekerd. Dan krijgt de ‘bovenkamer’ geen kans om de regie over te nemen.

Vaak negeren we echter onze intuïtie en dan komen de beren op de weg. Zodra je je hart (intuïtie) negeert, neemt het hoofd het over.

Tips voor het maken van keuzes

 • Vanuit je gevoel worden vaak goede keuzes gemaakt. Echter, je hebt je hoofd niet voor niets. De twee mogen (moeten) in balans zijn met elkaar.
 • Gun jezelf echt de tijd om de situatie analyseren. Blijf niet ‘in je hoofd zitten’, maar schrijf op welke gedachten er door je hoofd schieten. Zo krijg je inzicht en wellicht maakt het dan in één keer inzichtelijk welke keuze je kunt maken.
 • 100% zekerheid bestaat niet. Het streven hiernaar kost je onnodig energie en frustratie.
 • Weet wat jouw behoeften zijn. Het kan helpen om je even terug te trekken, je ogen te sluiten en echt bewust te gaan voelen wat jij wilt.
 • Ken je waarden en normen. Staat de keuze die je maakt in lijn met jouw waarden en normen?
 • Neem je eigen verantwoordelijkheid. Niet kiezen is namelijk ook een keuze.

Heel veel succes met alle keuzes die je nog mag gaan maken. Ik hoop dat ik je hiermee inzicht heb kunnen geven in het systeem van een HSP.

Liefs, Sannie

Boekentip: Ontdek het positieve potentieel van je hoogsensitiviteit. Ontwikkel en vertrouw op je intuïtie.

‘Hoogsensitiviteit als kracht’ van Carolina Bont laat je zien hoe je hoogsensitviteit niet langer als last hoeft te ervaren, maar juist als een kwaliteit die een extra dimensie aan je leven kan toevoegen. Als ze samengaat met een goed ontwikkelde weerbaarheid geeft hoogsensitiviteit je toegang tot het inzicht en de beschermde kracht van je intuïtie.

Wil jij werken met je intuïtie en aan de slag met je hoogsensitiviteit? Bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,00

3 reacties

Avatar
DEB 28 augustus 2017 - 18:36

Hoe weet ik of ik hoogsensitief ben? Ik herken altijd alles wanneer het over HSP gaat. Maar roep loop nu bij Psyq en daar wordt HSP niet behandeld, omdat het niet wetenschappelijk is onderzocht. Het valt dan meer onder borderline en narcisme, afhankelijk of vermijdend.

Reply
Avatar
Maaike 3 augustus 2018 - 07:00

Heeeeeel herkenbaar… En doordat ik moeite heb om uberhaupt bij mijn gevoel te komen, ooit afgesloten, blijf ik eindeloos wikken en wegen, voors en tegens in mijn hoofd tegen elkaar afwegen. Supervermoeiend. Wat soms “helpt” is als ik het met iemand anders bespreek en die geeft een advies wat juist tegen mijn gevoel in gaat, dan voel ik ineens heel duidelijk; hah, dat wil ik dus NIET, dus de keuze wordt precies die andere optie.

Reply
Avatar
Sannie 20 augustus 2018 - 08:59

Hoi Maaike, fijn dat je jezelf in het stukje herkent. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om bij zijn gevoel te komen. Slim om het met iemand anders te bespreken en zo tot een antwoord te komen :).
Warme groet, Sannie Alblas-Smit

Reply

Laat een bericht achter