Bewustzijn

Holistische coach: draag jij nog oude, pijnlijke basiswaarden uit je jeugd met je mee?

Door Grietje Voeten
Holistische coach: draag jij nog oude, pijnlijke basiswaarden uit je jeugd met je mee?

Wat als je je lichaam meer en meer als een op zichzelf staand organisme zou zien? Een natuurlijk systeem dat klaar is voor jouw interactie. Dan kun je ook meer en meer begrip krijgen voor wat je lichaam weergeeft en weerspiegelt aan je. En dat is iets waar veel mensen naar op zoek zijn; inzicht in hun (fysieke) klachten. Holistisch coach Grietje Voeten belicht in dit artikel de invloed van je vroegste ervaringen op je gemoedstoestand en lichamelijke reacties. Het verkent de aanleg van ‘snelwegen naar geluk’ in je lichaam door bewuste herprogrammering.

Wat zijn de basiswaarden die je lichaam met zich meedraagt?

Stel je je lichaam eens voor als een computer. Waarbij jij, als ziel, je lichaam als gereedschap mag gebruiken. Deze ‘gereedschap’, je lichaam dus, is puur en open en reageert op jouw input.

Maar dan word je geboren op Aarde en ervaar je tijdens de zwangerschap al emoties en overtuigingen van je moeder. Je bent nog zo onervaren met je nieuwe lijf dat je nog geen onderscheid kunt maken tussen de emoties van je moeder en die van jou zelf. Dus wordt jouw lichaam als het ware al geprogrammeerd, doordat het in aanraking komt met de emoties van je moeder. Je ervaart een bepaalde basiswaarde aan gevoelens bij je moeder, dit is de ‘normale’ beginstand. Dit is de voorlopige, maar in veel gevallen de enige, gevoelsmodus die jouw lichaam als normaal gaat ervaren.

Ter voorbeeld: Als jouw moeder zich heel moe en bedrukt heeft gevoeld, zal je geneigd zijn dit gevoel als basiswaarde, als ‘thuis’ gevoel te accepteren. De rest van je leven zul je het gevoel van moeheid en bedruktheid heel makkelijk kunnen herkennen en als ‘prettig’ ervaren. Zelfs al is het een beperkend gevoel, het blijft ‘thuiskomen’, je identificeert jezelf met dit gevoel, omdat het je eerste kennismaking met jouw lichaam is.

De gemoedstoestanden van je ouders

Terwijl je opgroeit als kind doe je zelf natuurlijk ook ervaringen op en blijf je omringd door je ouders. De gemoedstoestanden van je ouders komen iedere dag terug in jouw input. Daarnaast heb je ook nog je eigen ervaringen die input vormen en zo maak je verschillende programma’s aan. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat je een keer iets kapot laat vallen en dat een volwassene zó boos op je wordt, dat je de rest van je leven bewust uitkijkt dat je niet zomaar ergens tegenaan loopt. Alertheid is de input in je lichaam.

De informatie uit je ervaring, in dit geval de schrikreactie bijvoorbeeld, is input voor jouw lichaam geworden. Helaas is die input dan een standaard programma, waardoor je je in je dagelijks leven heel alert kunt blijven voelen. Het wordt dan lastig om je ontspannen te voelen door de dag heen, omdat ontspanning niet strookt met de input van het ‘uitkijken dat ik niets kapot maak’.

Vandaar dat sommige gemoedstoestanden die je in je dagelijks leven graag meer wilt ervaren – ontspanning, plezier, speelsheid, creativiteit – heel uitdagend zijn om toe te staan in je leven. Jouw lichaam kan die 2 programma’s niet tegelijkertijd draaien. Hoe kun je nu ontspannen en alert zijn tegelijkertijd? Dus je lichaam zal altijd kiezen voor het oude, vertrouwde programma, omdat het daar meer ervaring mee heeft opgebouwd. Je brein zal altijd kiezen voor veiligheid, vandaar dat het tijd is om vanuit je hart snelwegen naar geluk aan te leggen.

Kortom: Het is dus makkelijker om je oude beperkende programma te blijven ervaren dan een nieuwe gemoedstoestand toe te voelen.

Jezelf herprogrammeren doe je zo

Stel je nu weer eens voor hoe het voelt voor je, als je je lichaam weer als een op zichzelf staand organisme gaat zien. Het is volledig neutraal en wacht op jouw input. Alle oude input die er tot nu toe inzit, mag je blijven ervaren. Maar je kunt er ook voor kiezen om je lichaam structureel nieuwe input te geven. Net zo lang totdat je zoveel ervaring hebt opgebouwd met je nieuwe gevoel/gemoedstoestand dat je oude programma het niet meer redt. Hij lost op omdat hij niet meer gebruikt wordt.

De snelwegen in je lichaam waar we het in dit artikel over hebben, zijn de neurologische verbindingen in je brein en de automatiseringen van jouw hormoonklieren. Jouw brein en je hoofd hebben allerlei snelwegen aangelegd, die je automatisch aangenomen hebt van je omgeving. Maar jij mag in het hier en nu kiezen of je jouw infrastructuur aanpast, als de oude variant niet meer voor je werkt!

Wetenschappelijk bewezen

Nu lijkt dit een heel mooi verhaal, maar het is ook nog eens heel mooi uiteengezet in de wetenschappelijke wereld. (bron: Joe Dispenza ‘Overstijg jezelf’) Je hersenen zijn geneigd om verbindingen te maken van de zaken die we vaker ervaren. Dit kunnen handelingen zijn (telefoonnummers intoetsen, de weg naar huis rijden of een koekje bij de thee), maar ook emoties die je vaker ervaart slaan ze op. Hoe vaker je iets ervaart, des te meer wordt zo’n verbinding als een automatisering; een snelweg.

Des te logischer is het, dat je voor een nieuwe ervaring écht je best moet doen en je focus moet gebruiken. Want de verbinding in je hersenen van die nieuwe input, je nieuwe gevoel, is als een zandpad. Dat merk je ook als je nieuwe gewoontes aan wilt leren, de oude gewoonte blijft in het begin toch aan je trekken. Maar hoe vaker je die nieuwe verbinding gebruikt, des te meer dat zandpad op die snelweg gaat lijken. En de oude snelweg? Die brokkelt vanzelf af omdat hij steeds minder gebruikt wordt.

Uiteraard heeft ons lichaam een prachtige spiegelende functie, waarmee hij ons direct aangeeft of we optimaal voor onszelf zorgen of niet. Want als we optimaal zorgen geen prioriteit geven in ons leven, dan zal je lichaam dit weerspiegelen: je wordt snel moe, krijgt klachten, etc. Maar dat is niet waar we het in dit artikel over hebben; hier hebben we het over de basiswaarden die je lichaam als input krijgt. De gemoedstoestand waarin jij je als het ware ‘herkent’. Het is een gevoel dat je vaak ervaart.

Snelwegen naar geluk aanleggen

Mijn tip voor jou is: Maak optimaal gebruik van de tool die jou gegeven is. Geef je lichaam iedere dag de input waar je blij van wordt, bijvoorbeeld dankbaarheid, plezier, liefde, inspiratie, creativiteit en positiviteit. En blijf jezelf hiermee omringen en blijf het herhalen.

Zie voor je, dat je lichaam van nature compleet neutraal is en dat de beperkende gevoelens en emoties die je ervaart, puur voortkomen uit aangeleerde programma’s. Je voelt de gevoelens wel, maar je hoeft ze niet te geloven, ze zijn op dit moment niet per se waar voor je. Als iemand anders je onwaarheden aanpraat, neem je dat ook niet zo snel aan, waarom zou je de onwaarheden van je onbewuste mind blijven geloven?

Loop die snelweg niet meer af, maar blijf kiezen om je eigen snelwegen aan te maken. Net zo lang, totdat ze jouw logische route worden in jouw leven.

Positieve gevoelens

Weet ook dat ‘positieve gevoelens’ zo’n hoge resonantie hebben, dat ze veel intensiever op je lichaam doorwerken. Kortom: gestructureerd aandacht geven aan positieve gevoelens en dit keer op keer herhalen en versterken, maakt dat je het jezelf steeds makkelijker maakt om je goed te voelen en je lichaam te optimaliseren. Dan zijn jouw snelwegen naar geluk aangelegd.

Ik wil je de komende tijd uitnodigen om jezelf regelmatig af te vragen: Wat zou ik graag willen voelen vandaag? Welk gevoel wil ik meer aandacht geven in mijn leven? Om hier vervolgens ook naar te handelen. Visualiseer wie jij bent met dat gewenste gevoel, maak moodboards, mediteer, stel je voor hoe jouw leven eruit ziet vanuit je nieuwe perspectief, en ga zo maar door. Waar jij je aandacht plaatst, plaats je ook je energie. En jouw energie is leven gevend; zó creëer jij je eigen snelwegen naar geluk!”

Kies voor je eigen geluk en ontdek jouw creatiekracht!

Geniet van je ontdekkingsreis.

Liefs,

Grietje
www.grietjevoeten.nl

Lees ook deze artikelen van Grietje Voeten:

Deel dit artikel online
Grietje Voeten
Grietje Voeten

Voor alle bewuste powervrouwen die graag een diepere verbinding met hun ziel en hun potentie willen normaliseren! Ben je toe aan meer vrijheid, gemak en plezier in je leven? Zet jouw ziel dan in als coach om jouw persoonlijke formule voor zielsgeluk te ontdekken! Kijk op www.grietjevoeten.nl voor alle inspiratie & ondersteuning hierbij! Liefs, Grietje Jouw quantum soulcoach

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?