Bewustzijn

De belangrijke rol van familie-karmadragers: waarom het noodzakelijk is om oude pijnen te helen

Door Monique Angèle van de Laar
De belangrijke rol van familie-karmadragers: waarom het noodzakelijk is om oude pijnen te helen

Iedere familie heeft een ‘familie-karmadrager’ – misschien ben jij het wel. Het is degene die het meest spiritueel ontwikkeld is en de energetische blokkades uit de familielijn met zich meedraagt. “De uitdaging is om de overgedragen onverwerkte trauma’s, patronen, handelingen en intenties te doorbreken en zo de weg vrij te maken voor licht en liefde,” zegt psychosociaal therapeut Monique van de Laar. De helende oefening uit dit artikel helpt hierbij!

Trauma’s en pijnen kunnen generaties lang worden doorgegeven, totdat iemand binnen de familie deze emotionele erfenis heelt.

Angsten doorvoelen en helen

We worden in deze tijden behoorlijk door elkaar geschud. Omstandigheden vragen ons om naar binnen te (blijven) keren, onze eigen angsten en beperkende gedachten onder ogen te zien en deze te doorvoelen. Hierdoor gaat de lading ervan af en komen we in balans. Ook voorkomt dit dat we onze angsten projecteren op een ander. Zo dragen we als vanzelf bij aan (wereld)vrede. Want alles wat wij helen en transformeren, kan energetisch doorwerken binnen ons gezin en onze familie.

Jij bent een karmadrager

We zijn allemaal ‘karmadragers’: we dragen positief en negatief karma bij ons. Karma wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Alle daden, gedachten, handelingen en intenties hebben gevolgen in het leven. Kort gezegd: al onze goede daden (etcetera) geven positief karma en onze ‘slechte’ daden geven ons negatief karma! We dragen dit karma met ons mee, in ons figuurlijke rugzakje.

Een herkenbaar voorbeeld

Een jongen staat vrolijk op, maar wordt teneergeslagen door zijn moeder die een rotbui heeft en haar boosheid projecteert op haar kind. Hij neemt dit gevoel mee naar school en wordt onhandelbaar voor de juf. De juf raakt gefrustreerd en projecteert haar frustratie op de klas. De klas heeft een nare dag en neemt dit gevoel weer mee naar huis… Dit voorbeeld laat duidelijk zien welke verantwoordelijkheid wij hebben in wát we doorgeven aan onze directe en indirecte omgeving.

Emotionele erfenis zit in je DNA

Eerder schreef ik over de ‘emotionele erfenis’. Alles wat we in ons leven niet verwerken aan pijnen, gedragingen, patronen en trauma’s, geven we door aan onze kinderen. Zo kunnen ze generaties lang worden doorgegeven, totdat iemand binnen de familie de erfenis heelt.

Een emotionele erfenis zit in ons DNA, met alle positieve en negatieve karma van onze (voor)ouders. We hebben elke dag de mogelijkheid om alles wat onverwerkt is, onder ogen te zien en ermee aan de slag te gaan. Dat is de vrije wil die we allemaal hebben! Blijven we hangen in het oude, met alle (negatieve) gevolgen van dien? Of proberen we de onverwerkte pijnen op te lossen?

Lees ook: Emotionele erfenis: zo herken je onverwerkte pijnen in je leven

De belangrijke rol van familie-karmadragers

Iedere familie heeft een zogenaamde ‘familie-karmadrager’. Het is meestal degene die het meest spiritueel ontwikkeld is en de energetische blokkades die in de familielijn zitten, met zich meedraagt. Je draagt deze last al vanaf jouw geboorte en word je hiervan bewust naarmate je innerlijk groeit. De uitdaging is de overgedragen onverwerkte trauma’s, patronen, handelingen, pijnen, gedragingen en intenties te doorbreken en zo de weg vrij te maken voor licht en liefde. Geen gemakkelijke klus.

Zelf ben ik familie-karmadrager van een dubbele negatieve lading aan karma, dus zowel van mijn moeders als vaders kant. Steeds weer kom ik ‘nieuw’ karma tegen. Nu is het de tijd om alles wat nog aanwezig is – soms is het van vele levens lang – op te schonen. Om zo mijn innerlijk meesterschap te verdiepen, bij mezelf te blijven en krachtiger te worden in onvoorwaardelijke liefde.

Onderdrukte pijnen en de duivel in onszelf

Laten we al ons overgedragen én zelf opgebouwde karma aankijken en oplossen. Hoe meer we oplossen aan (doorgegeven) pijnen, hoe lichter ons denken, onze omgeving, de wereld wordt! Nu is de tijd om al de muren die we om ons hart hebben gebouwd, af te breken. Nu is de tijd om te gaan staan voor onszelf, onze wensen en doelen. Ja nu, juist nu, ondanks alles wat er in de wereld gaande is.

Wanneer er geen aandacht en heling is voor (overgedragen) pijnen en gevoelens en emoties continu onderdrukt worden, kan er in ons zelfs een ‘terrorist’ ontstaan. Er kan enorme woede of onvrede groeien, die je projecteert op je medemens. Met kleine en grote conflicten tot gevolg. We hebben allemaal een duivel(tje) in ons, of hoe je de donkere kant ook maar wilt noemen. Het antwoord, de oplossing, ligt in onszelf.

Maak jij de wereld liefdevoller of liefdelozer?

Zodra we een en ander hebben opgeschoond aan pijnen en karma, krijgen we ruimte en meer zin om onze gedachten positief te houden. Dit brengt een scheppende kracht voor meer positieve dingen met zich mee – die je dan ook zult aantrekken. Andersom geldt hetzelfde… Elke gedachte, uiting en handeling is van belang en draagt bij aan jouw en onze wereld. Jouw daad of gedachte maakt de aarde harmonieuzer, liefdevoller en lichter óf donkerder en liefdelozer. Misschien iets om eens bij stil te staan en je bewust van te worden: hoe werk jij mee aan meer licht en liefde in de wereld? Zoals Gandhi zo mooi zei:

Be the change you want to see in the world.

Wat positieve en negatieve woorden met ons doen

Misschien ben je bekend met dit experiment: tegen een bakje met water werd positief gesproken, een ander bakje met water kreeg alleen maar negatieve woorden over zich uitgestort. Het eerste bakje water bleef helder, terwijl het tweede bakje heel snel troebel werd. Aangezien ons lichaam voor 70 procent uit water bestaat, begrijp je wat een groot effect positiviteit of negativiteit dus ook op jou heeft! Dit filmpje van dr. Masaru Emoto illustreert heel duidelijk wat positieve en negatieve woorden met water doen.

Een helende oefening: jezelf observeren

Wanneer (oude) pijn jou triggert en je het moeilijk vindt om positief te zijn, doe dan eens de volgende oefening. Deze is heel goed te gebruiken bij het helen van pijnen uit de emotionele erfenis of die zijn ontstaan in jouw kindertijd. De oefening is van psychotherapeut Jean Jenson, met een aanvulling van mezelf.

 • Zoek een plek waar je alleen kunt zijn. Ga rustig liggen of zitten. Sluit je ogen en ga terug naar het moment toen de pijn opkwam.
 • Voel de pijn en laat eventueel je tranen vrijelijk stromen.
 • Kijk of je deze pijn kunt relateren aan een gebeurtenis of gevoel in je kindertijd. Zie jezelf weer als het kind in jou die deze pijn voelde. Kijk naar het kind en deze pijn zónder enig oordeel of mening. Voel en observeer!
 • Misschien zie je nog andere personen voor je. Kijk naar ze, weer zonder oordeel of mening. Voel wat er in jou opkomt of wat er met je gebeurt en laat het gevoel er gewoon zijn.
 • Kom rustig terug in het nu. Haal een paar keer diep adem en open je ogen.
 • Vraag jezelf af: wat heb ik nu nodig? Bijvoorbeeld een kopje thee, een wandeling, rust…

Door deze oefening vaak te doen en de pijn(en) te voelen en ervaren, verlies jij je ‘gehechtheid’ eraan. Je neutraliseert de pijnen. Wanneer je ze volledig tot je laat doordringen, zonder te proberen er grip op te krijgen, komt er vanzelf een einde aan.

Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

Herken je iets in het verhaal hierboven? Ongekende gevoelens helpt je om de oude pijn te herkennen, erkennen, omarmen en een plekje te geven. Zonder schuld aan te wijzen, maar met begrip voor hoe het was.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de emotionele erfenis en oude pijn in je familielijn:

Deel dit artikel online
Monique Angèle van de Laar
Monique Angèle van de Laar

Door de roep van mijn ziel te volgen, heeft mijn avontuurlijke en vrije geest mij vele mooie, maar ook zeer pijnlijke levenservaringen gebracht. Om zo te mogen leren van de ander en mijzelf en het innerlijk meesterschap te kunnen verdiepen. Het traumatische verleden van mijn ouders/voorouders heeft mij geïnspireerd om te schrijven, aangezien hun emotionele erfenis zo’n diepe impact had op mijn leven. Zo heb ik mogen leren dat het bewust worden en (zoveel mogelijk) overwinnen van deze emotionele erfenis, de sleutel tot een gelukkig(er) leven is. Ik hoop jou te mogen raken en inspireren met mijn verhalen en kijk ook gerust eens op mijn website: https://www.moniquevandelaar.nl/ Hartegroetjes, Monique Angèle

Reacties
 1. Boy Van den Hil 21 februari 2024 - 06:55
  Reply

  Hallo ik vroeg mij af of het mogelijk is dat je positief karma moet ontwikkelen als karma drager. Bijvoorbeeld: Oma aan vaders had een moeizaam leven, gewerkt in prostitutie en verschillende kinderen bij verschillende mannen die zij heeft ondergebracht bij de nonnen. De kinderen zijn blootgesteld aan mishandelingen. Ik werk ju al 15 jaar in haar geboorte omgeving als sociaal werker. Kan dit ook een vorm zijn van familie trauma verwerken/opschonen? M.v.g.

 2. Monique Angèle van de Laar 21 februari 2024 - 15:16
  Reply

  Hoi Boy, dankjewel voor je reactie, leuk! Jouw vraag begrijp ik niet helemaal en ik zal dus even via je e-mail contact opnemen. Wel kan ik alvast zeggen dat iedereen karma (oorzaak & gevolg) in zich draagt, niemand uitgezonderd. Wel de een wat meer/minder dan de ander natuurlijk. Iedereen heeft dus de 'taak' hiermee aan de slag te gaan. Degene die trauma's en pijnen niet verwerkt, en in jouw verhaal de oma, zal dit (de gevolgen) dus doorgeven aan haar kinderen en zij weer aan hun kinderen, totdat iemand de pijn gaat helen. Dan stopt ook het doorgeven hiervan. De (klein)kinderen kunnen bij overdracht soortgelijke gebeurtenissen ervaren als de oma (de bron van het trauma/pijn). Een familiekarmadrager kan een kind van oma of een kleinkind zijn en neemt (vaak nog onbewust) als 'taak' op zich alle onverwerkte trauma's en pijnen binnen de familie te ontrafelen en open te breken etc. Indien oma nog leeft kan zij ook positief karma ontwikkelen, hetgeen dan (energetisch en middels haar gedrag/uitingen) ook nog invloed kan hebben op het nageslacht. Lieve groet, Monique

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?