Bewustzijn

Boodschap van Kauw

Door Daniëlla van de Zande
Boodschap van Kauw

Ze komen hier al jaren. Ze laten zich graag zien en wij kijken graag naar ze. Ze hebben stijl. De dames en heren gaan altijd even goed gekleed in stemmig zwart. Parmantig en elegant wandelen ze door onze tuin. Het is de Corvus Monedula, oftewel de Kauw.

De Kauw

Ze behoren tot de kraaiachtigen. Kauwen komen meestal in groepen of paren voor en foerageren vaak gezamenlijk. In al die negen jaren dat wij hier nu wonen, hebben we ze stuk voor stuk leren herkennen. We zien nu dat de nesten alweer in aanbouw zijn. De kauwen vliegen af en aan, van en naar de verschillende daken van de huizen hier in de buurt. Hun snavels vol met takjes en andere bouwmaterialen. Dan duiken ze de schoorsteen in.

En we weten dat we ook dit jaar weer voorgesteld zullen worden aan hun nieuwe kroost. Kauwen zijn trouw aan hun partner en deze band blijft ook waarneembaar binnen een grote groep. Ze hebben complexe banden met elkaar en blijven als koppel elkaar trouw voor het leven. Vaak dienen de onderliggende verhoudingen regelmatig opnieuw duidelijk gemaakt te worden tot ieder zijn en haar plek weer kent.

Grenzen stellen

En dat gebeurt dan vaak op bekend terrein waar wij met onze neus dicht op zitten. Regelmatig ben ik diep onder de indruk van het luide gekrijs en de woeste worstelingen van de kauwen onderling. Vaak zeer hevig, doch kortdurend.

Kauw is namelijk niet hardleers. Kauw is rechtdoorzee en duidelijk. Soms ietwat kortaf misschien. Maar ach, da’s dan weer een menselijke interpretatie.

Onverstoorbaar

Gisteren was het een drukte van belang hier in onze tuin. Altijd rond hetzelfde tijdstip; vogelvoedertijd. Ja, je gelooft het misschien niet maar ik kan de klok erop gelijk zetten en weet ook precies wanneer wie aanschuift. Als de familie Kauw aan de dis verschijnt zijn er geen ongenodigde gasten welkom. Ieder zijn beurt. Ik kijk naar buiten en zie hoe de kauwen zich tegoed doen aan het nieuwe strooivoer. Ik geniet.

Dan zie ik dat er een veer scheef staat in de staart van een van de kauwen. Het lijkt alsof deze elk moment kan loslaten maar het gebeurt niet. Kauw springt op en af de voederbak, hangt als een echte acrobaat ondersteboven aan de voederpaal om vervolgens driftig in de zomer vetbollen te kunnen pikken. Niet een geheel natuurlijke pose, wel een ontzettend vermakelijke! Er gebeurt echter niets. De veer staat nog steeds scheef.

“Laat maar los!” roep ik vanachter het raam “laat maar lekker los!”

Dan zie ik dat Kauw totaal niet bezig is met loslaten. Hij merkt de scheve loszittende veer niet eens op. Laat staan dat hij er hinder van ondervindt. Kauw doet wat hij doet en eet onverstoorbaar door. Opmerkelijk hoe hij zichtbaar vertrouwen heeft en enkel het moment zijn aandacht heeft. Dan vliegt hij verder en zie ik dat er een prachtige glanzende veer in het gras ligt.

Hoe kan ik loslaten?

Ik snel naar buiten om dit wonderlijke geschenk van Kauw te bemachtigen. Bij binnenkomst open ik mijn hand en kijk aandachtig naar de veer. Dan zie ik dat de veer is afgebroken. Ik vraag Kauw of hij mij iets wil vertellen. Kort en bondig beantwoordt hij mijn vragen en vertelt hij me o.a.dat hij hier al ruim zeven jaar woont. Dan vraag ik Kauw hoe ik kan loslaten.

“Net als mijn veer,” antwoordt Kauw.

Ik begrijp het niet goed, de veer is immers afgebroken.

“Moet ik iets afbreken?” vraag ik enigszins verontrustend.

Het blijft stil.

“Dient er iets opengebroken te worden?” vraag ik dan.

Na een korte stilte reageert Kauw. Met een kort en resoluut antwoord.

“Nee, alleen maar loslaten” zegt hij me “kies ervoor, op dit moment.”

Dan voel ik mij ineens heel onrustig worden en nerveus.

“Ik weet niet of het me zal lukken,” zeg ik ietwat wanhopig “het is soms zo donker, zo duister…”

Tranen biggelen over mijn wangen. Ben ik nu echt zo wanhopig dat ik hier met een veer een gesprek voer en mijn diepste roeringen deel? Bijna voel ik me niet serieus genomen door Kauw, alsof ik de spotvogel ben in deze dialoog. Is er eigenlijk wel een dialoog? Wie houdt wie nou voor de gek? Dan dringt Kauw zich aan mij op en spreekt luid en duidelijk:

“kijk eens goed naar mijn veer. Deze is niet alleen maar donker. Er zit ook licht in, kijk maar eens goed”.

Het is niet alleen maar donker

Het is even stil en ik verbind me opnieuw met de veer.

“Er is niet enkel alleen maar donker…” zegt Kauw vervolgens.

Ik open mijn ogen en kijk naar de veer die in mijn handpalm besloten ligt. Langzaam breng ik mijn geopende hand dichterbij. Dan zie ik de onvolmaaktheden, een afgebroken pen, zelfs een gaatje in het geheel. Ik pak de veer tussen duim en wijsvinger en beweeg deze heen en weer. Een prachtig schaduwspel ontvouwt zich; een schitterende zilverachtige waas glanst voor mijn ogen. Het lijkt wel een spiegel! Door de beweging gaat het fluweelachtige zwart over in het zilver en weer terug. Van donker naar licht.

Met open mond kijk ik gefascineerd naar de prachtveer. Het is even stil. Heel stil. Ook in mij. In die stilte is het alsof sinds lange tijd de zware, donkere en verduisterende gordijnen weer opengaan. Het daglicht komt naar binnen. Streelt mijn gelaat, zo zacht, zo welkom. En dan weet ik, ik heb zojuist gekozen. Ik heb losgelaten…

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Wanneer je je spiritueel ontwikkelt, kom je verschillende lagen aan overtuigingen, oude pijn en vaste patronen tegen. Gids voor spiritueel ontwaken helpt je die lagen te zien, te doorwerken en doorvoelen, en staat aan je zijde wanneer je deze weg van transformatie doorloopt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Deze bijzondere vogels willen je ook wat vertellen:

Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reacties
 1. Adam Pawlik 21 maart 2019 - 13:12
  Reply

  Prachtig! Resoneert momenteel in alles in het prachtige moment van het nu. Losgelaten en nu Lente! Verder even geen woorden voor. Dankjewel!

 2. Glenn Jansen 20 juni 2019 - 05:11
  Reply

  Hoe mooi verwoord.. ik ben er achter dat die kauw indd zegt laat los en vergeef, maar vergeet niet waar je begon, de kauw staat bij mij gelijk aan karma, zo voel ik het aan.. we hebben hier heeeel veel kauw'kes gelijk wij het verwoorden.. en ons mama is ervan overtuigd ook 1 kraai, deze heb ik nog niet gezien.. maar alles op zijn tijd

 3. Sharon 26 oktober 2019 - 08:44
  Reply

  Prachtig geschreven, dank je wel. In plaats van ‘Oeh een kauw, onheil’ (wat ik van huis uit mee heb gekregen), brengt hij een boodschap van transformatie.

 4. Renee 6 juli 2020 - 17:46
  Reply

  Poeh.. ik doe net mijn voordeur open en buiten ligt een kauwenveer voor mijn deur. Gebroken. Ik google op 'gebroken veer' en zie dit.. even laten bezinken ;) dank voor je verhaal!

 5. Marianne de Vetten 10 juli 2023 - 19:39
  Reply

  Ik was recent aan het wandelen in de polders toen er opeens een jonge kauw op mijn hoofd lande. Hij bleef even zitten. Toen schrok hij van een snel rijdende auto. Hij vloog weg richting de groep kauwen in de lucht. Ik ging verder wandelen en nog wel steeds achter mij kijken. Zie ik hem weer naar mij toe vliegen. Hij landde op mijn arm en ik voerde hem met stukjes appel die ik in mijn andere hand vast had. Ik probeerde hem op mijn schouder te zetten. Dit lukte en en de komende 30 bleef hij op mijn schouder zitten terwijl ik verder liep. Uiteindelijk vloog hij weg. Hij kwam nog een keer terug op mijn schouder en na de tweede keer vloog hij verder. Ik vond dit heel bijzonder en heel magisch. Ik vraag mij toch af wat de spirituele reden was.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?