Nieuws

10 x inspirerende films voor een avondje thuis

Door redacteur
10 x inspirerende films voor een avondje thuis

Zin om lui op de bank een filmpje te pakken die je lachend wegkijkt en waarbij je je verstand op 0 kan zetten? Of heb je meer behoefte aan een film die je bijblijft, die je net kan vertellen wat je moet horen? Inspirerende films komen in alle vormen en maten en ik heb er 10 uitgekozen die vermaak én inspiratie garanderen. Films van de vorige jaren die je echt nog moet zien maar waar je misschien nog niet aan toegekomen bent, maar ook oude klassiekers waarvoor je nog een excuus nodig had om hem opnieuw te kijken.

1. The Help (2011)

The Help is een inspirerend, moedig en krachtig verhaal over zeer verschillende, bijzondere vrouwen in het zuiden van de VS in de jaren zestig. Ze vormen een onwaarschijnlijke vriendschap terwijl ze bezig zijn met een geheim schrijfproject, een project dat tegen de maatschappij indruist en hen allemaal in gevaar brengt. Het is een tijdloos, universeel en triomfantelijk verhaal over het vermogen om verandering tot stand te brengen. Zelfs in zo’n turbulente tijd is er ruimte voor liefde en licht, en het najagen van dromen. Dé film als je inspiratie binnen jezelf wilt vinden, of als je mensen om je heen wilt inspireren.

Helaas is deze film niet op Netflix te zien in Nederland, maar hier op bol.com kun je hem ook vinden.

2. Wild (2014)

Raak geïnspireerd door de mooie wandeling langs de Pacific Crest Trail en het doorzettingsvermogen van een vrouw die zoveel drama achter de rug heeft, dat ze besluit om de tragedie te verruilen voor een rugzak. Ze gaat alleen op pad langs de Pacific Crest Trail om haarzelf te helen. We hebben allemaal wel eens een flinke strandwandeling nodig om ons hoofd te koelen. Deze zijn dan echter geen 4,000 km(!). Flashbacks van haar verleden spoken door haar hoofd, maar door de mensen die ze onderweg vindt leert ze hiermee omgaan. Deze film inspireert je om je verleden te herzien vanuit een ander perspectief en vrede te vinden met misslagen. Of misschien om ook die mooie wandeling door Noord-Amerika te maken, alhoewel dat misschien iets lastiger wordt vanuit Nederland. Maar dat hindert je niet om weg te zwijmelen bij de mooie route.

Helaas is deze film niet op Netflix te zien, maar je kunt hem altijd lenen van iemand of kijk hier voor de dvd op bol.com.

3. Eat Pray Love (2010)

Misschien cliché: maar als je in een dip zit, een nieuw begin wil maken, of jezelf weer wil herpakken, dan is Eat, Pray, Love perfect. Soms raken we de routebeschrijving kwijt naar onze dromen. Soms moet je lange afstanden afleggen om degene die het dichtste bij je staat beter te leren kennen – jezelf. Dat was het thema van Wild, maar ook van Eat Pray Love. Een film die niet alleen een klassieke feel good– film is, maar die ook nog eens lekker wegkijkt. Raak geïnspireerd door Liz Gilbert, een vrouw die na haar gefaalde huwelijk besluit om rond te reizen om de verborgen delen van haarzelf te vinden, en de schoonheden van de wereld te ontdekken. Gelato in Italië, een retraite in India & innerlijke kracht in Bali. De recepten om de kracht te vinden om verder te gaan na een scheiding of een andere grootse gebeurtenis.

Deze staat helaas niet op Netflix op dit moment, maar je kunt hem vast van iemand lenen – of je vindt hem hier op bol.com.

4. Erin Brockovich (2000)

Als je doorzet, kun je bereiken wat je wilt! Dat is de inspirerende boodschap achter dit beroemde verhaal van Erin Brockovich. Ze had een missie, en niks kon haar stoppen om deze missie te volbrengen. Een werkloze alleenstaande moeder, wanhopig op zoek naar een baan, maar nergens wordt ze serieus genomen. Wanneer ze toch een baan krijgt van haar advocaat, onderzoekt ze een casus waarbij een energiebedrijf betrokken is. Ze slaagt er zelfs in om deze neer te halen in een van de grootste rechtszaken in de Amerikaanse geschiedenis. Als zij een rechtszaak kan winnen van een corporatie dat miljoenen achter de hand heeft, dan kan jij ook doen wat je altijd al wilde doen. Een inspirerend verhaal over stappen zetten en resultaten boeken.

Helaas op dit moment niet op Netflix, maar hou vooral weggeef Facebook-communities in de gaten, of check bol.com.

5. Little Miss Sunshine (2006)

Ook weleens te horen gekregen dat je simpelweg niet ‘goed genoeg’ was voor iets waar je veel passie voor had? Wees goed genoeg in je eigen ogen, en dan heb je alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Deze film doet je dat lachend realiseren. Een superleuke familiefilm die gaat over een disfunctionele familie die een rondreis maakt door Amerika om hun dochter naar een missverkiezing te brengen. Een film die er vooral is om je te vermaken, maar die zeker een onconventionele inspirerende boodschap met zich meedraagt. Wees trots op jezelf, dan maakt het niet uit wat andere mensen van je denken.

Helaas, niet op Netflix, maar vast weet wel bij de bieb te leen! Voor je eigen exemplaar kun je bijvoorbeeld op bol.com kijken.

6. Big Fish (2003)

Laat je meevoeren door de magische scènes en sprookjesachtige verhalen van een vader die verbinding zoekt met zijn zoon. In Big Fish probeert een jongetje realiteit van fictie te onderscheiden. Zijn vader overlijdt, en hij probeert hem beter te leren kennen omdat hij al drie jaar van zijn vader was vervreemd. De film geeft het mooie weer van verhalen vertellen, van fictie en vertelt een pakkend verhaal over een vader-zoon relatie en wat er overblijft als de verhalen wegvallen.

Helaas niet op Netflix op dit moment, maar zo nu en dan passen ze het aanbod aan en dan… Anders kun je hem hier op bol.com vinden.

7. The Blind Side (2009)

De inspirerende kracht van liefde en hoop komen naar voren in deze dramafilm waarin Sandra Bullock een zwerver in huis neemt en hem op weg helpt. Ze zorgt ervoor dat hij alles heeft wat hij nodig heeft om succes te krijgen in wat hij het liefste doet: Amerikaans voetbal. Ze liet hem in zichzelf geloven en uiteindelijk leidde dat tot het waarmaken van zijn droom.

Je kunt de film hier vinden op bol.com, maar op Netflix hebben we hem nog niet gespot!

8. A Walk To Remember (2007)

Heb jij ook iemand die de kracht was achter je succes? Iemand die jou inspireerde toen je nog geen inspiratie in jezelf vond? Landon werd geraakt door Jamie in dit ontroerende liefdesverhaal. De poëtische titel spreekt al boekdelen, maar mooier is het verhaal zelf: Volg je dromen, want je weet nooit hoeveel tijd je hebt om je dromen waar te maken. Daarmee wordt de jonge Jamie geconfronteerd als ze een schokkende diagnose krijgt. Gelukkig heeft ze Landon als haar steun, maar dat was niet altijd het geval. Landon ondergaat een transformatie in de film heen dankzij Jamie en door haar leert hij het belang van het najagen van je dromen. Tip: leg zakdoekjes klaar!

Niet op Netflix op dit moment, maar check hier bol.com of kijk bij je plaatselijke bibliotheek.

9. Miracles from Heaven (2016)

Er is maar één naam voor dingen die te mooi lijken of waar zijn: goddelijke interventie. De meest spirituele film uit dit lijstje dat gaat over het onverklaarbare wonder dat Christy overkwam toen ze genas van een ziekte die niet te genezen valt en dat de dokters versteld deed staan. christelijkheid is een groot thema in deze film, en wederom een prachtige film voor iedereen die inspiratie haalt uit godsdienst. Wonderen zijn de wereld nog niet uit, blijkt maar.

Deze kun je zo op Netflix kijken! Geen Netflix? Dan kun je hem hier vinden.

10. La La Land

Met stip of nummer 1 voor mij de meest inspirerende film van het decennium. La La Land combineert droomachtige beelden met meezingbare liedjes en zwijmelen is een must bij het duet tussen Emma Stone en Ryan Gosling. Tel daar maar een droomsequentie bij op die kippenvel oplevert en een prachtig lied gezongen door Emma Stone over dreamers – mensen die blijven volhouden om hun droom te bereiken, ook al lijkt niet alles wat het is. Om je dromen te bereiken moet je soms lastige keuzes maken, en de nasleep hiervan kan hard zijn. Ook een must voor jazz-liefhebbers.

Helaas niet op Netflix, maar het zou me niet verbazen als hij er binnenkort op verschijnt… Tot die tijd: hier kun je hem vinden op bol.com.

Welke film mis jij nog in het lijstje? Laat jouw tips achter in een reactie!

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
 1. Kenneth 25 januari 2018 - 13:01
  Reply

  Superleuke lijst, ook leuk om La La Land er op te zien, superfilm

 2. Patricia van leeuwen 25 januari 2018 - 13:31
  Reply

  Inderdaad een interessante lijst om te bekijken. Het wordt tijd dat Netflix een keer de betere films met inhoud erop zet in plaats van alleen maar commerciële en/of oudere films. Nu in de tussentijd weer een dvd speler aanschaffen.

  1. Anouschka van Wettum 25 januari 2018 - 13:55
   Reply

   Daar zijn we het helemaal mee eens! En daarom zijn we ook druk bezig met een Netflix-lijst... Wordt vervolgd :)

 3. Ellen Kalkman 26 januari 2018 - 17:14
  Reply

  Ik mis As it is in heaven en departures, Beide films zijn ongelofelijk mooi.

 4. Enide 27 januari 2018 - 13:40
  Reply

  Ik mis nog As it is in heaven een prachtige Zweedse film.

 5. Monique Kleijnen 28 januari 2018 - 07:59
  Reply

  Bedankt voor de inspiratie. Inderdaad jammer dat ze niet op netflix staan.

 6. Sonja 28 januari 2018 - 09:12
  Reply

  Bedankt voor de leuke lijst.. Nog aan te raden is de film As it is in heaven van Kay Pollak.. Over een man die uitgevlogen is, zijn talent achterna maar toch gedwongen wordt terug te gaan naar zijn verleden om te dealen met onverwerkte zaken uit zijn jeugd....en in zijn dorp ook de levens van oude schoolgenoten uit impasses te halen..ondersteund door een prachtige song Gabriëllas sång..Wie im Himmel

 7. marloes 28 januari 2018 - 09:53
  Reply

  Je kunt natuurlijk ook het oorspronkelijke boek lezen, in ieder geval van de eerste 3 films.

 8. Litha 28 januari 2018 - 11:05
  Reply

  Allemaal te zien op Netflix: Given Footprints The last shaman Unbranded Seven years of Tibet Terug in het zadel

 9. Marit Karssens 28 januari 2018 - 13:32
  Reply

  de film: 'heaven is for real' is prachtig, een beetje als 'Miracles from heaven'

 10. Renee Musch 28 januari 2018 - 22:51
  Reply

  Mooie lijst! En ik mis de film Walk with me'. Prachtfilm over de leer van Thich Nhat Hahn in een klooster in Zuid-Frankrijk. Parel van een film!

 11. Mirjam 31 januari 2018 - 08:43
  Reply

  La la la land is gratis te zien bij de KPN on demand

 12. Elise Cortlever 8 juli 2018 - 09:57
  Reply

  Bedankt! Ik ga zeker films kijken, leuke inspiratie.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?