Spiritualiteit

Tarotkaart de Hogepriesteres (20 maart t/m 3 april 2024): dit betekent deze kaart voor jou

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart de Hogepriesteres (20 maart t/m 3 april 2024): dit betekent deze kaart voor jou

De tarotkaart de Hogepriesteres verschijnt wanneer jij mag nadenken over intuïtie maar ook je kosmische vrouwelijkheid. “Priesteressen in de oudheid waren onafhankelijk, wijs en werden met respect behandeld vanwege het advies dat zij konden bieden,” zegt tarotexpert Imke Verhaeren. Wat wil de Hogepriesteres jou vertellen?

Kun je jezelf ook als Hogepriesteres zien?

De periode van de Hogepriesteres

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

Van 20 maart tot en met 3 april 2023 is het seizoen van Grote Arcana Hogepriesteres. Een kaart die te snel wordt afgedaan met het thema ‘Intuïtie’. Je eigen weten is zeker iets dat bij haar past, maar de Hogepriesteres staat voor zoveel meer. Laten we dat via de vier-werelden-methode ontdekken.

• Wereld 1: wat zie je?

Tarotkaart de Hogepriesteres

Wacht

Als een wachter voor de poort zit de Hogepriesteres voor de doorgang tussen twee pilaren, een witte en een zwarte, in. De wereld achter haar is deels verborgen met een sluier, die is versierd met granaatappels en palmbomen. De Hogepriesteres zelf is in het blauw gekleed en versierd met maan symbolen. In haar handen houdt zij losjes een scroll. Dit is wat we in de eerste wereld zien, maar wat vertellen deze beelden?

• Wereld 2: wat betekent het?

Dualiteit

In de tweede wereld gaan we de algemene betekenis van de symbolen op de Tarotkaart na. Laten we beginnen met de twee pilaren en de maan symbolen. Beide zijn verwijzingen naar de dualiteit van het leven en het ervaren van die uitersten. De pilaren worden soms versierd met een J en een B verwijzend naar Jachin en Boaz, ‘in hem is de kracht’ en ‘hij zet vast’. Ze staan daarmee gelijk aan de symboliek van Yin en Yang, Anima en Animus, het inspirerende en het manifesterende.

De halve manen verwijzen naar de fasen van wassende en afnemende maan en tevens het ervaren van eb en vloed (dat door de maan wordt veroorzaakt). Deze beelden zeggen dus zoveel als ‘het leven bestaat uit dualiteit, dat zich steeds weer afwisselt’. 

Boekenkennis en levenswijsheid

Maar weten dat er dualiteit is en wat het is, en het ervaren en begrijpen van dualiteit, zijn twee verschillende dingen. De pilaren zijn niet verborgen. Dit is bewuste kennis. Wat er tussenin zit, alle mogelijkheden die ontstaan wanneer polariteiten samengevoegd worden, is versluierd. Die wetenschap staat in de scroll op de schoot van Hogepriesteres. Het lezen van die boeken maakt je niet wijzer. Tenzij je de woorden zelf gaat ervaren, door het leven te leven, of door je eigen gedachten te vormen. 

In dienst van de goden

Priesteressen in de oudheid waren vrouwen in dienst van de goden en daardoor stonden zij los van de maatschappij en bijbehorende regels met betrekking tot bijvoorbeeld huwelijk. Zij waren onafhankelijk, wijs en werden met respect behandeld vanwege het advies dat zij konden bieden. Later werden de regels voor vrouwen strakker. Huwelijk en moederschap werden de enige mogelijkheid en dan nog werden zij als zondaars gezien. Hierdoor ontstonden nieuwe priesteressen.

Door non te worden ‘trouwde’ een vrouw met God en kon ze wegkomen van het maatschappelijke juk. Ook werd het hierdoor niet alleen mogelijk de dagen te wijden aan studie en contemplatie, maar ook eigen werken te schrijven. Veel inspirerende boeken zijn gebaseerd op het werk van zulke vrouwen.

Sterke, onafhankelijke vrouwen

Een andere weg was die van de courtisane. Ook zij verkozen onafhankelijkheid en kregen daardoor toegang tot boeken, die voor de ‘gewone vrouw’ verboden waren. Wat je ook van deze vrouwen mag zeggen, zij leefden hun eigen leven in een wereld die de nadruk legde op dualiteit, en brachten werken naar voren die ons nu nog aan het denken zetten.

Wellicht vind je het beeld van de courtisane niet passen bij de Hogepriesteres. Dan verwijs ik graag naar de palmbomen en granaatappels op het gordijn achter haar. Beide zijn niet mis te verstane symbolen voor het mannelijk en vrouwelijk geslacht. Een dualiteit waar de natuur van doordrongen is. Het is door de ontdekking van seksualiteit, dat we ontdekken waar we op die lijn tussen wit en zwart willen staan. Deze kaart staat daarmee ook symbool voor het toetreden van de volwassen wereld.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Non of Courtisane?

In de derde wereld van de vier-werelden-methode mag je reflecteren op de betreffende tarotkaart. Wanneer je in de spiegel van Grote Arcana Hogepriesteres kijkt, kun je van alles tegenkomen in jezelf. Nieuwsgierigheid. Frustratie. Onzekerheid. Alles wat je kunt voelen bij weten dat er een geheim is, maar niet weten wat het geheim is. We weten veel over het leven, maar niemand kan je vertellen hóe je moet leven.

Kun je jezelf ook als Hogepriesteres zien? Tussen de pilaren in? Ben je een non of een courtisane of iets daar tussenin? Durf je tegen de regels in te gaan en je gevoel te volgen?

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Levenservaring

Wereld vier is een wereld van actie. Wat staat je te doen, nu je inzicht hebt verkregen door Hogepriesteres? Eigenlijk is er maar één actie, maar de mogelijkheden waarop je deze doet zijn legio. Die actie is ‘ga het leven ervaren’. In welke vorm je dat doet maakt niet uit. De Hogepriesteres toont dit met de sluier. Je kunt niet zien waar je naartoe gaat.

Wanneer je niet weet waar je naartoe gaat, maakt de weg die je kiest niet uit. Ontdek de uitersten en ontdek alles er tussenin. Doe levenservaring op en ga van zwart/wit-denken naar full-colour-leven.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Hoe kun jij de Hogepriesteres van jouw leven worden? Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?