Spiritualiteit

Tarotkaart de Ster (21 dec t/m 4 jan 2024): wat wil de Ster jou vertellen?

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart de Ster (21 dec t/m 4 jan 2024): wat wil de Ster jou vertellen?

De Ster van de Grote Arcana van tarot brengt jouw lichtje in de duisternis van de donkere dagen. Deze tarotkaart vraagt je wat jouw wens is en hoe je jouw hemel op aarde kunt creëren. Van 21 december 2023 tot en met 4 januari 2024 is dat extra belangrijk. “Ster spiegelt aan een ieder dat wij allemaal een essentiële kracht in ons dragen die we uit mogen schenken in de wereld,” zegt tarot-expert Imke Verhaeren.

Ster gaat over de wens voor hemel op aarde en de hoop dit waar te maken. Dit doe je door dat te geven wat je authentieke jij te geven heeft, rekeninghoudend met de universele wetten.

Iedere tarotkaart hoort bij een periode

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

De periode van de Ster: 21 december 2023 t/m 4 januari 2024

Van 21 december 2023 tot en met 4 januari 2024 is het seizoen van de Ster uit de Grote Arcana. De ster zie je als symbool nu overal om je heen en op donkere winternachten kun je de hemel vol sterren bekijken. Er is een reden waarom de Ster zich toont in het diepste donker (de langste nacht). Er is een reden waarom een Ster de weg wees in het kerstverhaal. Leer de Grote Arcana Ster beter kennen dankzij de vier-werelden-methode.

Wat jij kunt leren van de Ster uit tarot

• Wereld 1: wat zie je?

Een sprookje

Het lijkt wel een sprookje, het beeld dat deze kaart toont. In de eerste wereld mag je de kaart Ster waarnemen zonder oordeel of interpretatie. Je ziet een hemel bezaaid met sterren die hun licht schijnen op een wonderlijk tafereel van een vrouw (meestal naakt) die water schenkt uit twee kannen op de aarde en het water om haar heen. Op de achtergrond is vaak een boom zichtbaar waarin een vogel op het punt lijkt te staan om uit te vliegen.

• Wereld 2: wat betekent het?

Hemel op Aarde

Wat betekent dit sprookjesachtige beeld? In de tweede wereld zoeken we de universele betekenis van deze kaart en haar symbolen op.

De grootste ster die zichtbaar is op deze kaart en waarnaar de kaart vernoemd is, is achtpuntig. De achtpuntige ster is een symbool voor het samenbrengen van hemel en aarde. Hemel op aarde, het paradijs, jouw paradijs. De zeven sterren om die ene heen staan voor de 7 oude planeten en daarmee voor de toonzetting waarin jouw hemel op aarde gecreëerd kan worden. Denk aan de 7 universele wetten:

  1. Goddelijke eenheid: Het goddelijke in jou dat jij te schenken hebt.
  2. Vibratie: Wat resoneert met jou? Waar ga jij van ‘aan’?
  3. Aantrekkingskracht: Je trekt aan wat je uitstraalt, dus wees optimistisch en hoopvol.
  4. Relativiteit: Twijfel is niet negatief, maar biedt wijsheid in jouw optimisme.
  5. Ritme: Vind jouw ritme waarin je jouw essentie kunt blijven schenken.
  6. Compensatie: Acteer op wat je wilt aantrekken en hou je acties zuiver.
  7. Eindeloze verandering: Blijf flexibel door je focus te hebben op intentie in plaats van resultaat.

De naakte vrouw (die zichzelf hiermee in al haar puurheid en onschuld laat zien) schenkt in het sterrenlicht haar essentie uit in zowel de materiële wereld (de aarde) als gevoelswereld (het water). Ze geeft alles wat ze te bieden heeft in de hoop dat ze bij zal dragen aan dat paradijs. Het is onzichtbaar tot welk resultaat het uitschenken van dit levenswater leidt. Toch is dat de enige actie die wordt getoond. 

De vogel op de achtergrond kondigt de dageraad aan. Het diepste duister is voorbij en mag langzaamaan plaatsmaken voor het licht. Dankzij dat nieuwe licht is er hoop op een nieuw begin.

Ster gaat over de wens voor hemel op aarde en de hoop dit waar te maken. Dit doe je door dat te geven wat je authentieke jij te geven heeft, rekeninghoudend met de universele wetten.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Hopen en Wensen

In de derde wereld van de vier-werelden-methode gaan we ontdekken wat deze kaart naar ons spiegelt. Wat betekent dit nu voor jou persoonlijk? 

Wat is jouw wens? Wat is voor jou hemel op aarde? Dit gaat verder dan de eenvoudige materiële wensen die we dagelijks kunnen noemen. Dit gaat over hemel op aarde. Over paradijs. Jouw paradijs. De wens waar de achtpuntige ster voor staat, komt vanuit jouw Zelf en overstijgt tegelijkertijd het Zelf, omdat het ook de rest van de wereld ten goede komt.

Wat is jouw wens? Welk authentiek levenswater mag jij bieden om deze wens te realiseren. Durf je te hopen dat jouw bijdrage aan die hemel op aarde kan bijdragen? Ster spiegelt aan een ieder dat wij allemaal een essentiële kracht in ons dragen die we uit mogen schenken in de wereld. Ster roept op om hoopvol te blijven over een hemel op aarde.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Aan jou het besluit om te schenken

In deze tijd wordt veel aan goede doelen geschonken. Misschien is het de kou en het donker dat we meer bewust zijn van de noodzaak voor hulp. Ster gaat over meer dan die kleine bijdrage. Het gaat over hoe jij jouw authentieke Zelf kunt inzetten om bij te dragen aan hemel op aarde. En het gaat over het besluit om te durven hopen dat ook jouw bijdrage telt. De ster in het kerstverhaal wees de weg naar de stal waar Jezus werd geboren. Een voorbeeldfiguur met betrekking tot een goed leven leiden. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving. Dit heeft niets met religie te maken, maar met de uitdaging die Ster je geeft.

Wat betekent het voor jou om zo zuiver mogelijk te leven? Welke actie kun je nu doen om dat te realiseren? In de vierde wereld voeg je daad bij het woord en maak je van inspiratie transformatie. En bij de Ster geldt die transformatie niet alleen voor jou persoonlijk, maar voor de hele wereld (ook al zie jij dat zelf misschien nog niet).

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Hoe creëer je jouw hemel op aarde? Tarot helpt je hierbij. Geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?