Home Bewustzijn Hoe zelfonderzoek kan helpen om de draad weer op te pakken na een burn-out

Hoe zelfonderzoek kan helpen om de draad weer op te pakken na een burn-out

Door redacteur

Wat als je alles hebt en toch niet gelukkig bent? Een goedbetaalde baan, een mooi huis, een grote auto, verre vakanties en toch schijnt te zon niet meer. Wat als je in een burn-out terecht komt? In dit artikel lees je hoe zelfonderzoek je kan helpen om de draad weer op te pakken.

Het belang van zelfonderzoek

Voor sommige mensen geldt dat ze, wanneer ze te maken hebben met een burn-out, contact zoeken met een coach. Natuurlijk kunnen coaches je helpen om dingen helder te krijgen, waardoor je gerustgesteld worden. Vaak heb je hier echter slechts voor een bepaalde periode profijt van. De methode die meestal het beste werkt, is zelfonderzoek.

Het is belangrijk om zelf te leren om uit te zoeken waar de schoen wringt, binnen jouw omstandigheden en binnen jouw verhaal. Dit kan bijvoorbeeld via spiritualiteit of binnen de non-dualiteit. Jouw antwoord kan ook in festivals te vinden zijn, of in levensstijl, of filosofie. In boeken, films of websites. Als je je maar durft open te stellen voor nieuwe ideeën en verhalen van andere mensen. Daarnaast is het belangrijk om op te geven dat je alles in het leven onder controle hebt of zou moeten hebben. Dat je die rol alleen maar speelt, en dat wij die rol allemaal spelen. Ook als we dat niet hardop zeggen.

Afwijken van het systeem

Wanneer we te maken hebben met bijvoorbeeld beperkende overtuigingen of verdriet, doen we er goed aan om onszelf écht vragen te stellen over wat zingeving voor ons is. Maar daar moet je maar net klaar voor zijn en op het juiste moment in belanden. En dat moment kan even op zich laten wachten.

Het systeem heeft ons en ons ego nu eenmaal geleerd dat we die zingeving eerst in andere dingen moeten zoeken. Dingen zoals een goede baan, een vaste relatie en huisje, boompje, beestje. Zolang je maar houvast vindt en aan de buitenwereld kunt laten zien hoe goed het met je gaat. Pas als je merkt dat die dingen je geen geluk opleveren, laat staan rust, maar je zelfs stress geven. Is het tijd om het in andere wegen te zoeken. En ook dat kost weer tijd.

Transformeren

Wanneer je beseft dat we meer zouden moeten genieten, omdat we niet weten of we er morgen nog welzijn, ga je je vaak automatisch minder druk maken over dingen die er niet toe doen. En al helemaal niet over dingen die nooit gaan gebeuren, maar die jij alleen maar hebt bedacht. Dit kan voelen alsof je een jasje hebt uitgedaan, een schild hebt afgegooid. Degene die je écht bent komt weer langzaam tevoorschijn.

In de non-dualiteit wordt gezegd dat onze transformatie vanzelf gaat. Het gebeurt van nature, wie je was of wilde zijn komt naar voren als het daar de tijd voor is. Het moet alleen maar de ruimte krijgen en daar hoef je niets voor te doen. Transformatie is onvermijdelijk, die dient zich aan als het daar de tijd voor is. Toch kun je ook zelf je steentje bijdragen. Probeer te onderzoeken waar je voldoening uithaalt. Waar liggen je interesses en behoeftes? Dit is belangrijk, want opkrabbelen uit een burn-out gaat over leren aanvaarden dat het oude niet meer voldoet en het nieuwe er nog niet is.

Burn-out: een tijd van reflectie

Het gaat erom dat je risico’s gaat nemen en daar vertrouwen in hebt. We leren allemaal van huis uit dat je je oude schoenen niet mag weggooien voor je nieuwe hebt. Maar misschien ben je wel beter af als je dat wel doet, en eerst maar even een tijd op blote voeten door het leven gaat. Kijken wat dat je brengt.

Een burn-out is ellendig, maar het is ook een tijd van reflectie. Een periode in je leven om orde op zaken stellen. En om je zolder op te ruimen, letterlijk en figuurlijk. Sommige dingen doe je weg, andere zet je juist weer goed in het zicht. En dat kan soms heel dicht bij elkaar liggen, maar nét een andere vorm krijgen in je leven dan daarvoor.

Boekentip: Leven zonder stress

Dit is een fragment uit Leven zonder stress. Patrick was succesvol radiomaker voor o.a. 3FM en Radio Veronica. Op een dag ging het mis, hij kreeg meerdere burn-outs en moest zijn ideeën over succes grondig bijstellen. Op zoek naar antwoorden interviewde Patrick Kicken voor zijn podcast Leven zonder stress honderden experts, onder wie Byron Katie, Eckhart Tolle, Guido Weijers en Lisette Thooft. In dit boek deelt hij zijn inzichten die ontstonden uit de boeiende gesprekken die hij met hen had. Lees wat hij leerde over geluk, liefde, zelfvertrouwen, geld, angst, stress en rust.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter