Home Bewustzijn Het belang van rust na een burn-out

Het belang van rust na een burn-out

Door Diana Douma

In een wereld waarin we continu maar ‘aan’ staan, is het soms moeilijk om je voet op de rem te gooien. Dit heeft te maken met gewoonte, gewenning, wat ons aangeleerd is en de aard van het beestje. Ontspanning is iets wat vaak op de laatste plaats komt. Je komt regelmatig teksten tegen dat als je niet hard werkt, je ook niet zal krijgen wat je wilt. Maar dat is natuurlijk een oude overtuiging. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van jouw leven. Als jij alles met liefde en plezier doet, komt het leven jou vanzelf tegemoet. In deze maatschappij van altijd maar gaan, lopen we onszelf al snel voorbij. De belangrijke dingen komen dan op de achtergrond terecht, waarvan jijzelf het belangrijkste onderwerp bent.

We gaan maar door, zonder even stil te staan. Zonder even momenten van rust te pakken, totdat we noodgedwongen zijn om te stoppen door een ziekte of een burn-out. Als je in een burn-out terecht komt, is het heel lastig om jezelf over te geven aan wat er is. Je staat namelijk nog steeds ‘aan’, en je motortje loopt nog. En als jouw lichaam zegt dat jij moet stoppen, wil jouw hoofd daar nog niet aan geloven.

Burn-out

Er wordt vaak slecht gesproken over burn-outs, maar in feite is jouw lichaam zo intelligent dat het weet wanneer de rem erop moet als je te ver bent gegaan. In de eerste weken, dan wel maanden, ben je nog in een staat van ‘doen’ ingesteld. Op die momenten ben je continu in strijd met jezelf over doorgaan en/of rust nemen. Je krijgt het gevoel te falen of zwak te zijn, terwijl niets minder waar is. Want je bent juist zo ongelofelijk sterk geweest door het zo lang vol te houden, om het zo ver te laten komen dat jouw lichaam moest ingrijpen. Je hebt al die tijd zo’n vechtersmentaliteit in je gehad om maar door te ‘moeten’ gaan van jezelf, en niet willen toegeven aan de rust.

En dan gebeurt het. Dan kom je in een burn-out terecht. En wat moet je dan? Alle gedachten schieten door je hoofd en je bent jezelf alleen maar de schuld aan het geven en probeert mentaal te snappen wat er met je aan de hand is. Je weet niet wat er aan de hand is, want je hebt dit nog nooit gehad. Alles en iedereen is teveel en helder nadenken is er niet meer bij. De dokter zegt dat je een burn-out hebt, en je hebt de term wel vaker gehoord, maar nooit zo geloofd. Totdat je er zelf mee komt te zitten…tja, en dan? Wat moet je dan?

Huilen om niets, paniekaanvallen, depressie, onmacht en alle andere gevoelens en emoties die er loskomen. De beerput van verdriet,boosheid en frustratie die er open gaat, en ondertussen voel jij je machteloos en probeer je met alles de controle terug te krijgen. Maar dat is het nou juist, je bent de controle kwijt. Over jezelf, je emoties, je gevoelens, je leven, alles…

Het gevecht opnieuw aangaan

Als je in een burn-out terecht komt, ga je opnieuw het gevecht aan. Dit keer ga je in gevecht met jezelf en de acceptatie waar jij je niet aan toe wilt geven. Omdat je nog ‘aan’ staat, weet je niet hoe je moet reageren en handelen. En je komt opnieuw in gevecht met jezelf te staan. Al die jaren heb je iets op een bepaalde manier gedaan, en nu moet je dat zomaar opgeven? Zomaar toegeven aan alles wat je overkomt? Zomaar accepteren dat je lichaam niet meer wil? Al dat verdriet, de frustratie en boosheid die naar boven komen toelaten? Een deel van jou wil dat helemaal niet en weet ook helemaal niet hoe dat moet, want je hebt altijd alles zo mooi weg gestopt.

Een ander deel gaat opnieuw vechten tegen alles wat zich aandient. Hoezo moet je opgeven? Hoezo voelt alles zo? Wat moet je toch? De eerste maanden zijn jouw lichaam en hoofd nog zo ingesteld op doen en gaan, dat het maar moeilijk is om in werkelijke ontspanning te komen. Zeker met alle emoties die erbij komen kijken, emoties die je lang niet gevoeld hebt of hebt willen voelen. Je krijgt lichamelijke klachten waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je voelt dat je het doel in je leven volledig kwijt bent geraakt en je probeert een weg te vinden in het hele proces wat jou hier naartoe gebracht heeft.

Burn-out zet je letterlijk stil

Als je een burn-out krijgt, dan wordt je letterlijk stil gezet. Alsof de batterij er letterlijk uitgetrokken wordt om weer te kunnen opladen. Maar tijdens een burn-out gaat jouw hoofd nog steeds op volle toeren, en kan je alles niet zo snel bolwerken. Ook dit hoort bij het proces.

Het is de bedoeling dat je langzamer gaat leven, en langzaam weer tot stilstand komt. Het is de bedoeling van een burn-out om de stekker er uit te halen zodat je weer terug komt bij jezelf.Dat je met een burn-out weer vanuit je hoofd terug gaat naar je hart. Iets wat al heel lang had moeten gebeuren. Het is de bedoeling dat je weer gaat luisteren naar de behoeftes van jouw lichaam, zonder de signalen te negeren (iets wat je al die jaren wel hebt gedaan). Het is de bedoeling dat je gaat nadenken over het leven, en gaat kijken en vooral voelen of dit wel de weg is die je wilt blijven gaan.

Misschien zijn er ook andere manieren die liefdevoller zijn voor jou en jouw lichaam en geest. Dat je alles vanuit liefde voor jezelf gaat doen en daarbij jezelf niet uit het oog verliest. Het is de bedoeling dat je weer gaat leren leven vanuit het hart, want daar gebeuren de mooiste dingen en komen de mooiste creaties tot stand. Alleen in alle rust kan je de dingen en jouw leven overzien, en komen oplossingen vanzelf. Alleen in rust kan jouw creativiteit weer vloeien, die jou zoveel meer kan en zal brengen.

Ga weer ‘echt’ leven

Het is zo belangrijk om een balans te vinden in jouw leven zodat jij jezelf niet weer voorbij loopt. Een balans waarin rust misschien wel de hoofdfactor is die jou verder zal brengen dan wanneer je altijd maar ‘aan’ staat. Rust en luisteren naar je lichaam zijn misschien wel de hoogste prioriteit die je mag nastreven om een gelukkig leven te krijgen. Mensen denken altijd dat je alleen maar dingen kunt en zult bereiken als je er hard voor werkt. Maar vervolgens komen ze er op een oudere leeftijd achter dat ze al hun tijd verspild hebben aan dingen die er minder toe doen.

Het gaat niet altijd om geld en werken, het gaat om tijd maken voor jezelf, je gezin, je vrienden, en alles daar omheen. Het is een illusie te denken dat alleen geld jou gelukkig maakt. Mensen werken alleen maar harder om zo vaak mogelijk op vakantie te kunnen. Ze werken om na de stress tot rust te komen. Of om spullen te kunnen kopen, die tijdelijk geluk kunnen geven. Maar we vergeten dat bewust rust creëren ervoor zorgt dat je ook weer van het leven kan genieten op elk moment, en elke dag. Zonder de drukte van de ratrace, en zonder de druk van de maatschappij, en de druk die je zelf gecreëerd hebt.

De weg van rust

Rust helpt relativeren, genieten, ontspannen en er volledig te zijn, zonder dat het leven aan jou voorbij gaat. Rust helpt jouw lichaam te luisteren naar de behoeftes die zich elk moment aandienen. Ook helpt het je meer vanuit spontaniteit te leven, in plaats van voldoen aan verplichtingen en verwachtingen. Spontaniteit die jouw leven meer vervulling kan en zal geven, omdat elk moment een verrassing is en zal zijn. Alle verwachtingen en beloftes vervallen, wanneer je gewoon kan doen wat je wilt doen, op elk gewenst moment. Vanuit jouw behoeftes, want daaruit ontstaat vrijheid. Door enkel een paar stappen te zetten, zal je al meer vrijheid beleven. Iets waar we allemaal naar verlangen toch?

De rest komt vanzelf, als je weer in de flow bent met jezelf en het leven. Als je de rust toegelaten hebt er te ‘zijn’. Als je de balans van het leven omarmd hebt, zodat jij weer gelukkig kan zijn in alle rust. Dus ben jij bereid die stappen te ondernemen, zodat jij weer gelukkig kan zijn?

Namaste

Love D

www.love-d.nl

Burn-out, het begin van verandering

Je kunt alleen maar opbranden, als je ooit in vuur en vlam hebt gestaan. Je kunt enkel uitdoven, als je ooit vuur hebt bevat. Mieke ervoer dat haar burn-out er uiteindelijk voor zorgde dat haar vuur feller brandt dan ooit tevoren! Bestel haar boek over haar weg naar verandering, die voor heel veel mensen in dezelfde situatie herkenbaar en inspirerend zal zijn.

Bestel hier jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 12,50

16 comments

Avatar
Rosa 6 maart 2018 - 17:04

Een goed verhaal, ik herken er veel in. Echter, geld speelt in mijn leven ook een rol. Na twee jaar ziektewet, krijg je Wia. Dan mis je van de één op de andere dag ineens 20% van je inkomen en beland je bij de Stadsbank omdat het het niet meer lukt om de vaste lasten te betalen en ook nog te eten. Je voelt je daardoor ineens weer zieker, terug in het ravijn waaruit je met veel pijn en moeite uit aan het kruipen bent. Zo ervaar ik het.

Reply
Avatar
Tom 11 maart 2018 - 10:09

Bedankt, dit is een positieve kijk op een toch lastige gebeurtenis in een mensen leven, en geeft me het gevoel dat ik voor mijzelf mijn eigen juiste ritme heb gevonden

Reply
Avatar
Sangeeta 11 maart 2018 - 12:44

Mooi artikel, heb er veel van opgestoken!

Reply
Avatar
Saskia 14 maart 2018 - 15:47

Herkenbaar, helpt weer een stukje in acceptatie. Dank je! Nu nog uitvinden wat voor mij het juiste ritme is, echt rust vinden en weten wat voor mij goed is, vind ik nog erg lastig 🙂

Reply
Avatar
Caroline 4 augustus 2018 - 06:46

Dit klopt echt zo hard. Je gaat maar door en door en door en plots … ben je thuis met burn-out. En je wil nog zoveel voor iedereen doen en … dat gaat niet meer. Wat een falen dacht ik. Maar … eigenlijk heeft mijn burn -out me veel geleerd. En in mijn agenda staat nu op een vast moment me-time ingepland. Het lukt me niet altijd om me hieraan te houden maar het houdt me wel alert.

Reply
Avatar
Roelie 9 december 2018 - 14:33

Het proces is heel duidelijk omschreven. Voor mij geldt dat tinnitus een blijvend restant is. Ik had de balans gevonden, maar het voelt als balanceren op een evenwichtsbalk. Lastig om goede balans vast te houden en niet weer te vervallen in oude gewoonten.

Reply
Avatar
Cindy Eilers 10 december 2018 - 17:40

Hallo,

Gaat dit boek over na de burn out?

Reply
Avatar
Kristine Bosmans 11 december 2018 - 18:36

Interessant artikel en zoals jullie al aangeven, ik verwelkom echt mijn burn-out, het is de aanzet naar een nieuwe start, anders was ik gewoon door blijven gaan in een job, die eigenlijk, zie en ervaar ik nu pas, eigenlijk al even niet meer mijn ding was.

Reply
Avatar
Jet 28 april 2019 - 20:21

Ook ik vind het een interessant artikel. Een burnout is een uitgelezen kans om in contact met je lichaam en gevoelens te komen. Ik ben het alleen niet eens met de woordkeuze ‘dat je heel lang sterk bent geweest’ omdat het eerder is dat ‘je heel lang niet naar jezelf hebt geluisterd’. En voor wie doe je dat? Voor een beeld wat wij hebben van de maatschappij? Terwijl ik juist in mijn overspannenheid heb gemerkt dat dit beeld helemaal niet klopt, dat er zoveel mensen zijn die een crisis meemaken in hun leven en daardoor met zichzelf worden geconfrontreerd. Dat je veel (h)erkenning vindt waarvan je niet wist dat die er was omdat je de illusie had dat je je altijd groot moest houden. Een burnout is dan ook de zelfillusie kwijtraken en tegelijkertijd op een heel andere manier met de medemens contact hebben.

Reply
Avatar
Nico 3 mei 2019 - 20:38

Nu pas een paar weken thuis met heel veel lichamelijke klachten. Diep van binnen wist ik de oorzaak wel maar ik schaam mij ervoor omdat het voelt als falen. Wederom falen in mijn leven net zoals de afgelopen 16 jaar. De huisarts bevestigde mijn burnout, maar op dit moment zit ik nog in de eerste fase. Alles maar moeten. Lijstjes maken van dingen die gedaan moeten worden omdat ze door de lange dagen werk en dan de moeheid maar zijn blijven liggen. Of juist laten zien dat ik de sterke vrouw ben en daardoor alles alleen aanpak en oppakken kan. Nu is de koek op en de emmer vol. Hoe nu verder, ik heb nog geen idee. zolang ik niet door de eerste fase kom van nog steeds alles moeten is er nog geen pad vooruit. Het enige wat ik nu leer is eens wat liever voor mijzelf te zijn en als ik iets onprettig vind dat eerlijk te zeggen. Dit is voor mij stap 1 in een ben ik bang voor lange weg te gaan

Reply
Avatar
Mo 23 juni 2019 - 21:47

Ik werk veel met ‘burn-outs’ en ben zelf ervaringsdeskundige. Van te hard werken ben ik destijds niet in een burnout situatie terecht gekomen. Wel van onhandig handelen. Daarbij was m’n lichaam niet slim, maar mijn lichaam was uitgeput, het kon niet meer. Als je de functies van het lichaam test, kan er bewezen worden, wetenschappelijk bewezen worden, dat het lichaam uitgeput is. En als je objectief je leefwijze onder de loep neemt, dan zie je vanzelf in dat het handig is om het in de ‘t toekomst anders aan te pakken. Mijn leven, mijn lichaam, mijn denken, mijn verantwoordelijkheid. Had ik het willen missen? Voor geen goud! 😉

Reply
Avatar
Lien 23 juni 2019 - 22:38

Mijn burn out was een echte wake up call, nog jong en slechts enkele jaren aan het werk werd ik hier toch nu al door geveld, enkele maanden thuis heeft me al heel wat geholpen, mijn ogen zijn geopend, mijn lichaam is aan het helen. Nu pas besef ik dat ik elke minuut van de dag doorbracht mer een grote lading stress, de hele ratrace wil ik niet meer aan deelnemen, het beeld van wat een maatschappij is is slechts een verzinsel. Ontdekken wat ik graag doe, wat me werkelijk interesseert en energie geeft, beseffen dat ik niet ontzettend hard moet werken om dat de ‘maatschappij’ het zo voorschrijft, dat geld me niet gelukkig maakt, een hele ontdekkingstocht, een lange weg die nog niet helemaal achter de rug is, en achteraf blij dat ik dit proces heb mogen meemaken,

Prachtig geschreven artikel waaruit ik veel moed put, wat me nogmaals bevestigd dat wat ik meemaak geen schande is, dat het geen falen is maar een manier om eindelijk de ogen te openen.

Bedankt voor de mooie woorden

Reply
Avatar
Michel 5 september 2019 - 12:40

Ga voor jezelf na wanneer jij rust vindt. Is dit door in te tuin te werken, aan het strand te zitten, een bad nemen, wat te fietsen of gewoon door te tekenen, knutselen of groentes snijden.
Vind je het moeilijk om jouw rustmomenten te benoemen, maak dan een lijstje van rustmomenten.

Reply
Avatar
Ruth 6 september 2019 - 09:09

Heel dankbaar vr je mooie artikel,neemt vele twijfels,weg of ik wel ok ben..Na 5 maanden thuis begin ik nu pas te vertragen in mijn hoofd,mijn lichaam werd al verplicht om te vertragen.Doet goed om te lezen dat alle “rare” emotonele reacties niet abnormaal zijn .

Reply
Avatar
Michel 6 september 2019 - 13:35

Leren luisteren naar je lichaam is bijzonder moeilijk als je zelf nooit naar je lichaam hebt geluisterd. Ik heb mensen gesproken die niet eens voelden dat ze moe waren na 8 uur harde fysieke handenarbeid in de tijd. Van het moment dat ze gingen zitten vielen ze gewoon in slaap. Rust vinden is ook rust in je hoofd vinden zodat je echt helemaal stressvrij wordt. Een overzicht maken van je energievreters en energiebronnen kan daarbij helpen

Reply
Avatar
Diana 8 maart 2020 - 08:41

Een goed artikel op het juiste tijdstip.
Ik heb vorig jaar een burn out gehad, en sinds november ging het weer helemaal goed, ik was blij, had geen klachten of last van angsten meer.
Nu heb ik een soort terugval.
Gelukkig kan ik het nu herkennen, en weet ik dat er weer werk aan de winkel is om mijzelf weer op het juiste pad te krijgen.
Bedankt voor dit artikel.

Reply

Leave a Comment