Spiritualiteit

Hoe herken je ego’s? Over dominantie en bescheidenheid

Door Saskia Willockx
Hoe herken je ego’s? Over dominantie en bescheidenheid

Van iemand die sterk aanwezig is en gemakkelijk het voortouw neemt wordt soms gezegd dat hij of zij een groot ego heeft. Omgekeerd zien we iemand die verlegen en bescheiden is al snel als een persoon met weinig ego. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Wat is ego?

Laten we eerst eens kijken wat ego eigenlijk is. Het ego is de verzameling van onze angsten en daaruit voortkomende overtuigingen en gedragingen. Kortweg: ego = angst.

Relatie ego, persoonlijkheid en ziel

De ziel ontwikkelt zich door vele levens heen en wil alle menselijke ervaringen een keer meemaken. In ieder leven kiest de ziel andere omstandigheden en andere lessen om te leren. Om dat leren gemakkelijker te maken wordt er een persoonlijkheid gekozen die daar het beste bij past. Concreet: de ziel kiest filters waar doorheen de persoonlijkheid zich in de wereld zal manifesteren. Het licht van de ziel schijnt door die filters heen en dat is wat we van onszelf en anderen zien: een mengeling van ziel en persoonlijkheid.

De persoonlijkheid heeft dus de eigenschappen die nodig zijn om de uitdaging van gekozen spirituele doelen, levenstaak en levensplan aan te gaan. Dat is vaak een hele klus en daarom wordt alles op elkaar afgestemd.

Worden dominante mensen gestuurd door hun ego?

De ziel kiest onder andere filters voor het spirituele doel (wat de ziel wil leren), de attitude (houding) en de modus (manier van handelen). Laat nou een van die doelen Dominantie zijn… Ik schrijf Dominantie en alle termen vanuit de Michael Teachings met een hoofdletter, omdat ze vaak een (iets) andere betekenis hebben dan het woord heeft in ons gewone taalgebruik.

Waarom kiest de ziel voor Dominantie als leerdoel? Dit kan te maken hebben met goed leren omgaan met macht, verantwoordelijkheid en transparantie versus misbruik en manipulatie.

Ieder filter heeft een plus- en een min-pool. De +pool wil zeggen dat iemand leeft vanuit liefde, in verbinding met de ziel en het hart. De -pool betekent dat iemand leeft vanuit angst, vanuit het ego die de mind als instrument gebruikt. Dominantie heeft als +pool Leiderschap/Eigenaarschap en als -pool Tirannie.

Iemand met een natuurlijk leiderschap, aanwezigheid en initiatief kan dus prima in overeenstemming met zijn of haar ziel leven, in de +pool en vanuit de ware persoonlijkheid die samenwerkt met de ziel.

Als de persoon tirannieke eigenschappen vertoont is er sprake van ego ofwel de -polen van de pseudo persoonlijkheid. Dwingend en eisend zijn is gebaseerd op angst.

Zielstypen

De 7 zielstypen hebben ieder hun eigen karakter, een zielspersoonlijkheid.

De King is een natuurlijk leiderstype. De King-ziel zal niet altijd levens kiezen met leiderschap, integendeel. Het streven is naar zoveel mogelijk variëteit, om zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen. Een King ziel zal wel diep vanbinnenuit leiderschap uitstralen: soms heel subtiel, soms openlijk.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van een King-ziel is Donald Trump. En jawel, zijn ziel heeft ook nog eens Dominantie gekozen als doel. Je krijgt dan het volgende plaatje: jonge ziel (wil per se succes hebben en een stempel drukken op de wereld), een King ziel (natuurlijk leiderschap) met Dominantie als doel en levend vanuit de -pool (angst) waardoor hij in tiranniek gedrag schiet. Zijn ego-obstakel (waarover in een ander artikel meer) is Arrogantie. Dat wil zeggen dat hij zich niets van anderen aantrekt en gewoon zijn egocentrische, tirannieke gang gaat. Zijn wil is wet en alles moet daar voor wijken.

Nu is er met Trump meer aan de hand dan uit zijn ziele-chart verklaard kan worden. Er doen vele berichten de ronde dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en dat lijkt me aannemelijk. Dus ‘zijn’ vorm van King/Dominantie is niet representatief. Het is zeg maar sterk uitvergroot, waardoor we de valkuilen duidelijk kunnen herkennen.

Inspirerend leiderschap

De +pool of ware persoonlijkheid van Dominantie is, zoals reeds gezegd, Leiderschap of Eigenaarschap. Wat betekent dit? Leiderschap is in dit geval altijd inspirerend en ruimte gevend. Een goed leider helpt anderen vooruit, stimuleert, enthousiasmeert en is oprecht blij als een ander succes heeft en straalt.

Leiderschap is niet per se in iemands leven te herkennen als leidinggevend (in werk) of leiding nemend in het algemeen. Dan is de term Eigenaarschap meer van toepassing. Eigenaarschap wil zeggen dat iemand volledig verantwoordelijkheid neemt over zichzelf en zijn leven. Dit is innerlijk leiderschap en een grote bron van inspiratie.

Mooie voorbeelden van inspirerend leiderschap zijn Marianne Williamson en Nelson Mandela.

Bescheidenheid als deugd?

Bescheidenheid zit aan de andere kant van het spectrum en kan zeker een uiting zijn van egoloosheid. Toch is ook in het geval van bescheidenheid niet alles wat het lijkt. De onderliggende motivatie kan namelijk gebaseerd zijn op angst. Dan is iemand bescheiden omdat ze niet haar stem durft te laten horen, geen ruimte durft in te nemen en bang is voor conflicten.

Het verschil in onderliggende drijfveren is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Als je intuïtief bent, kun je deze soms wel aanvoelen.

Als bescheidenheid voortkomt uit angst is het dus ook ego. De dominante baas waar je voor werkt of je dominante partner kunnen dan de uitnodiging zijn om in je kracht te stappen, ruimte in te gaan nemen en je grenzen aan te geven… een mooi groeiproces voorbij de angst!

Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid (voorheen Be Essence)

Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

Ontdek de trucjes en illusies van het ego en start jouw weg naar een nieuwe realiteit met Een nieuwe aarde van spiritueel leraar Eckhart Tolle.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Saskia Willockx
Saskia Willockx

Ontdek hoe je jezelf kunt bevrijden van beperkende overtuigingen, negatieve karmische invloeden en zelf-sabotage. Ik help je om ziel en persoonlijkheid optimaal te laten samenwerken met behulp van Akashic Soul Reading, Healing & Clearing. Geschikt voor iedereen die openstaat voor nieuwe inzichten over zichzelf en bereid is om andere keuzes te maken waardoor je betere resultaten zult behalen.

Reactie
  1. Bas 10 maart 2020 - 03:58
    Reply

    Die Trumpf heeft helemaal geen ziel of de ziel is verlamd net zoals alle narcisten veel borderliners en psychopaten. Empathie, zelfreflectie, liefde en geweten, zijn eigenschappen van de ziel omdat de ziel niet in dualiteit leeft maar puur zijn is en dat ervaart eenheid. Deze mensen zijn dood van binnen. Hebben met niks en niemand een verbintenis, voelen geen liefde en zijn overal afgescheiden van. Dit zijn de mensen wat god verlaten heeft. Het is niet zo dat de ziel kiest om als psychopaat door het leven te gaan omdat het lessen moet leren en dan als een Mark Dutroux geboren word en er is niet voor alles vergiffenis veel verlichte leermeesters waarschuwen de mens herhaalderlijk en ook de bijbel herhaalt het vaak. Vandaar ook dat in Matheos staat. "Want wat baat het een mens, zo hij de gehele wereld gewint, en lijdt schade zijner ziel? Of wat zal een mens geven, tot lossing van zijn ziel?" En dan ben je werkelijk van god los en word je ook nooit meer ge-reincarneerd. Want je hebt alleen nog maar een dierlijk ziel, maar die is niet onsterfelijk.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?