Psychologie

Geboortevolgorde: ben je de oudste, middelste of jongste? Dit zegt het over jou

Door Elaine Carney Gibson
Geboortevolgorde: ben je de oudste, middelste of jongste? Dit zegt het over jou

Of je de oudste, middelste of jongste bent in jouw gezin, zegt veel over jou en hoe je in het leven staat. “Het jongste kind is misschien vrij om lol te maken en geniet er vaak van om in het middelpunt te staan als het de anderen vermaakt,” zegt psychotherapeut Elaine Carney Gibson, auteur van Familiepatronen doorbreken. Herken jij je in de beschrijvingen?

De geboortevolgorde en positie tussen broers en zussen vormen vaak een belangrijk referentiekader bij het onderzoeken van een gezinssysteem.

Geboortevolgorde: de invloed van jouw positie in het gezin

Toen ik tijdens mijn studie kennismaakte met de psychologie van Adler, vond ik zijn theorie over de geboortevolgorde heel interessant. Hij ontwikkelde lang voordat de systeemtheorie ontstond persoonlijkheidstheorieën die erop waren gericht om te begrijpen hoe mensen functioneren afhankelijk van de geboortevolgorde in hun gezin.

De geboortevolgorde en positie tussen broers en zussen vormen vaak een belangrijk referentiekader bij het onderzoeken van een gezinssysteem.

De kenmerken van oudste zijn

Adler stelde dat het oudste kind vaak behoefte heeft aan bevestiging en goedkeuring. Dit kwam volgens hem doordat een kind de onverdeelde aandacht van de ouders kwijtraakte toen er eenmaal een ander kind werd geboren. Het oudste kind zal zijn hele leven eraan werken om die bevestiging en goedkeuring terug te krijgen.

Eerstgeboren kinderen zijn vaak goed in het aangaan van relaties met volwassenen en zijn vaak gedurende hun hele leven productief. Het kan zijn dat van hen wordt verwacht dat ze een voorbeeld zijn voor hun jongere broers en zussen en dat ze verantwoordelijkheid voor hen krijgen.

De kenmerken van het middelste kind

Volgens Adler is een kind dat als tweede wordt geboren meer competitief en opstandig. Deze kinderen hebben soms moeite om te bepalen wat hun plek in het gezin is, als zij het middelste kind zijn. Ze hunkeren naar complimenten van hun ouders en blinken soms uit in muziek of sport om dat doel te bereiken. Ze passen zich gemakkelijker aan aan veranderingen en zijn diplomatieker dan het oudste of het jongste kind.

De kenmerken van het jongste kind

In Adlers theorie kan het jongste kind egoïstisch en afhankelijk zijn. Het jongste kind is misschien vrij om lol te maken en geniet er vaak van om in het middelpunt te staan als het de anderen vermaakt.

Jongste kinderen zijn vaak zelfverzekerd en op hun gemak bij het aangaan van relaties met anderen en zijn vaak succesvol vanwege hun relatievaardigheden.

Wat betekent het als je geen broers of zussen hebt?

Adler meende dat kinderen zonder broers en zussen vaak de eigenschappen hebben die je ziet bij het oudste of het jongste kind in een gezin met meer kinderen. Aangezien een enig kind de aandacht van de ouders niet hoeft te delen, kan het er moeite mee hebben om dingen met anderen te delen of om ‘nee’ te horen te krijgen.

Wanneer Adler een enig kind vergeleek met andere kinderen van dezelfde leeftijd, zag hij dat een enig kind vaak volwassener was, zich meer op zijn gemak voelde bij volwassenen en het vaak beter deed in intellectuele en creatieve zin.

Alle posities hebben voor- en nadelen

Het is belangrijk om te bedenken dat gender, klasse, leeftijdsverschil en karakter allemaal factoren zijn die van invloed zijn op de effecten van de geboortevolgorde binnen het gezin. Alle posities ten opzichte van broers en zussen hebben voor en nadelen.

Als je begrijpt welke dat zijn, ben je waarschijnlijk beter in staat om eventuele beperkingen die horen bij jouw positie ten opzichte van je broers en zussen te overstijgen. Hoe meer je je eigen gedachten en gevoelens kunt hebben, losstaand van het gezin, hoe groter je keuzevrijheid.

Fragment uit: Familiepatronen doorbreken

Familiepatronen doorbreken

Familiepatronen doorbreken

Wat zegt je familie over jou? 'Familiepatronen doorbreken' van Elaine Carney Gibsen door je de ongeschreven regels uit je familie herkennen en loslaten

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees verder over familiepatronen en -rollen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reactie
  1. Dik van Delft 24 maart 2024 - 08:06
    Reply

    Wat als je de middelste kind bent en je hoort op je 4 jarige leeftijd dat je moeder je weg wilt doen? Dat overkwam mij. Lieve groet Dik ❤️🙏♥️

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?