Home Geen categorie De symboliek van Pasen

De symboliek van Pasen

Door Soulbasics

Het leek me heel toepasselijk om deze dagen iets te vertellen over het paasverhaal, niet het verhaal zelf, maar de symbolische boodschap die erin zit. Wanneer je het verhaal letterlijk leest zie je misschien een mooi verhaal over verraad, liefde, lijden, etc… maar wanneer je de symboliek verstaat, wordt het ineens een verhaal dat heel veel vertelt over hoe je tot je ware zelf kan komen. Wat ik hieronder vertel is dus een manier waarop je het verhaal kan lezen, ieder mag voor zichzelf zijn eigen manier van interpretatie houden.

Ego

In het paasverhaal staat Jezus centraal, Jezus kan je zien als een symbool voor het ego, een Ik. Zolang het Ik verbonden is aan de wereld kan hij niet de verlossing bereiken, om dit te bereiken zal hij moeten sterven. De kruisiging wordt in gang gezet door het “verraad” van Judas. Uit het Judasevangelie blijkt al dat dit geen verraad is, maar dat Jezus zelf vraagt om hem te verraden/overleveren aan de Romeinen. Symbolisch zie je dus dat het Ego zelf niet in staat is om zich op te offeren, maar een Judas nodig heeft om het Ego te verraden. Judas kan je zien als een persoon in de buitenwereld, maar zou ook een element kunnen zijn van je ware Zelf.

Zonde

Uiteindelijk wordt Jezus veroordeeld en moet zijn eigen kruis dragen… het kruis zou hierbij symbool kunnen staan voor de last van de zonde. De zonde is niet die dingen die hij fout gedaan heeft, maar de zonde van het niet leven naar je ware Zelf. Deze last is zwaar, hij is er bewust van en sleept zich voort naar de berg Golgotha. Op die weg valt hij enkele malen, er zijn echter helpers die hem weer overeind helpen zodat hij zijn (spirituele) pad kan volbrengen. Uiteindelijk wordt hij gekruisigd, hij heeft pijn, verdriet, voelt ontreddering, voelt zich verlaten… en roept tot God (keert naar zijn ware innerlijk)… uiteindelijk komt het mooiste, namelijk de aanvaarding en onderwerping van het lot, het is zoals het is… en op dat moment kan hij de woorden spreken “het is volbracht” waarna het Ego sterft.

Het ware zelf

Jezus is nu dood, het ego is afgelegd, vervolgens is hij 3 dagen dood om uiteindelijk weer op te staan, niet meer als Jezus, maar als Christus, oftewel de ware Zelf. Het is hierbij dan ook niet Jezus Christus, maar Jezus de Christus, hetgeen betekent dat het iemand is die stoffelijk is, maar zijn ware goddelijke natuur gevonden heeft en verbonden is met de bron… een waar individue (= niet gedeeld mens = heel mens). Toch is na de wederopstanding het verhaal niet afgelopen, er komen namelijk twijfels bij de discipelen… is hij wel werkelijk de Christus… ook hier zou je de discipelen als symbolen van het innerlijk kunnen zien. Hoe vaak twijfelen we niet, zijn we werkelijk wel verlost, zijn we wel goden, etc… Deze twijfel en ongeloof worden gesymboliseerd door de discipel Thomas (de ongelovige)… hij moet weggestuurd worden, de twijfel en het ongeloof overwonnen. Pas na enige tijd volgt de slotfase, namelijk de hemelvaart… Jezus heeft zijn ware Zelf gevonden, is de Christus geworden, heeft zijn twijfels overwonnen, en bereikt uiteindelijk de staat van verlichting (= de hemelvaart)…. Nu pas is zijn spirituele pad werkelijk volbracht… en zie, het woord, de boodschap wordt toegankelijk voor vele mensen die om hem heen waren, dit noemt men in de Bijbel de uitstorting van de heilige geest, oftewel velen anderen werden geraakt door dit voorbeeld en waren in staat dit spirituele pad uit te dragen naar de rest van de wereld.

Ieders eigen weg

En zo zie ik dat ieder mens op zich zijn eigen kruisiging zal moeten doormaken: 1. Het lijdenspad = bewust worden dat je niet leeft naar je ware aard 2. de kruisiging = het durven opofferen van het ego 3. de overgave = het aanvaarden van dat wat is en komen tot je Zelf 4. het sterven van het ego = de dood van het ego 5. de opstanding van het ware Zelf = herrijzen als ware Zelf 6. de overwinning van de twijfel = vertrouwen dat dit je Zelf is 7. de heelwording = uiteindelijke verlichting Dit doen we voor ons zelf, maar niet alleen daarom, ook anderen worden geraakt door het bereiken van deze hoogste toestand van zelfbewustzijn. Dit was mijn interpretatie van het paasverhaal, ik wens jullie allemaal een paar fijne paasdagen en dat een ieder van jullie mag sterven en wederopstaan. Ooit eens gekregen, de auteur is mij onbekend.

3 comments

Avatar
Ageeth 18 april 2014 - 16:48

Prachtig geschreven!
Een mooie, andere manier van kijken.
Dank voor het delen 🙂

Een hartelijke groet, Ageeth Iepema

Reply
Avatar
Janny van Kempen Poppen 7 april 2015 - 15:14

Voor mij was dit niet nieuw en toch weer eens fijn om te lezen. Als gereformeerd opgevoed meisje was dit de 1e keer ppfff bijna godslastering ha ha, deze uitleg geeft heel veel ruimte je bent niet overgeleverd, maar draagt zelf verantwoording over het eigen leven!

Reply
Avatar
Sandra Leon 15 april 2017 - 15:54

Ik kan mijn profiel hier helaas niet meer aanpassen omdat deze naar mijn oude website en mail verwijst. Meer artikelen van mij vind je op http://www.sandraleon.eu/wp/artikelen/

Reply

Leave a Comment