Spiritualiteit

Tarotkaart de Geliefden (19 april t/m 4 mei 2024): wat betekent deze kaart voor jou?

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart de Geliefden (19 april t/m 4 mei 2024): wat betekent deze kaart voor jou?

“De lentekriebels slaan ook toe in de tarotkaarten, want half april staat in het teken van de tarotkaart de Geliefden,” zegt tarotexpert Imke Verhaeren. Liefde is niet het enige thema van deze dromerige kaart. Wat betekent deze tarotkaart nog meer? Je leest het in dit artikel.

Word je aangetrokken door de verleiding of juist het idee van verlichting?

De periode van de Geliefden

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

De lentekriebels slaan ook toe in de tarotkaarten, want de tweede helft van de maand april staat in het teken van Grote Arcana Geliefden. Met de vier-werelden-methode onderzoeken we de verschillende symbolen en ontdekken we de kern van deze kaart.

• Wereld 1: wat zie je?

tarotkaart geliefden

De eerste keuze

Wanneer je in de eerste wereld alleen maar kijkt naar de kaart, ontdek je een bekend bijbels tafereel. Je ziet Adam en Eva bij de boom des levens en de boom der kennis. Om de kennisboom zit de verleidelijke slang gekronkeld en boven dit alles zie je een engel het geheel zegenen. De rest van de kaart is vaak in wolken gehuld. Het is de scène waarin de slang Eva verleidt om een vrucht te plukken. De keuze om dit tegen Gods wil in te doen, zou je wellicht de eerste keuze in de geschiedenis kunnen noemen.

• Wereld 2: wat betekent het?

Bijbel opzij

Waarom deze Bijbelse symboliek en de titel Geliefden? Laten we met de tweede wereld de algemene betekenis van de beelden nagaan. Om te beginnen Adam en Eva. Als we de Bijbelse referentie loslaten, dan zien we een man en een vrouw en in de tarot verwijst dit naar het mannelijke en vrouwelijke aspect in ons. De man staat voor de levensboom met twaalf bladeren. De boom geeft vorm aan de tijd, zoals de twaalf maanden of twaalf sterrenbeelden doen. Animus betreft manifestatie. De vrouw staat voor de kennisboom met vijf vruchten. Het getal vijf verwijst naar de zintuigen. Met onze zintuigen doen we kennis op en worden we bewust van het leven om ons heen. Anima is het ontvangende aspect. 

De slang en de appel

In de boom der kennis kronkelt een slang. Laten we ook hier die bijbel er tussenuit halen. Een slang, met zijn gewoonte om uit zijn huid te groeien, staat symbool voor ontwikkeling en groei. Door kennis op te doen, kunnen wij mensen ons ontwikkelen. Zou Eva de vrucht niet hebben geplukt, dan waren beide personen nog steeds in het Paradijs, maar zouden ze ook nooit wijzer of bewuster zijn geworden. Het plukken van de vrucht en luisteren naar de slang is daarmee een keuze voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.

De engel

Dit zie je ook in de engel die dit geheel zegent. Met de zon achter hem, verlicht hij het tafereel. De engel staat voor verlichting en bewustwording. Toch ontneemt de wolk waaruit de engel voortkomt een deel van het zicht. Er is het bewuste weten van een keuze hebben, maar wat er voortkomt uit die keuze is onbekend. 

De engel is een goddelijk wezen en daarmee het goddelijke in ons. Op de kaart kijkt de man naar de vrouw en de vrouw kijkt weer naar de engel. De anima wordt geïnspireerd door het goddelijke in ons, ons Hogere Zelf. De animus laat zich leiden door de vrouwelijke inspiratie.

Liefde

Wat heeft dit met liefde te maken? Wanneer de kaart alleen op jou betrekking heeft is het een keuze voor ontwikkeling, je niet klein houden, en dat kan alleen uit liefde voor jezelf ontstaan. Soms toont het ook de keuze voor een geliefde om te kunnen ontwikkelen. Ook de geliefden die niet voor eeuwig bij elkaar blijven, hebben elkaar iets in de ontwikkeling te bieden. Kiezen voor de liefde is soms ook letterlijk kiezen voor de verboden vrucht en tegen de wil van de ouder in gaan.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Volwassen

De derde wereld van de vier-werelden-methode toont wat de symbolen voor jou betekenen. Dat ligt aan wat je triggert in deze kaart. Word je aangetrokken door de verleiding of juist het idee van verlichting? Voel je de angst om verstoten te worden en wil je liever gehoorzamen? Ben je geneigd om net als Adam, Eva de keuze met alle gevolgen van dien te verwijten? Geliefden gaat over bewust je eigen keuzes maken, verlangens volgen die wellicht tegen de wil van de ouder in gaan, en hier je verantwoordelijkheid voor nemen. De kaart spiegelt dus met name hoe volwassen jij durft te zijn.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Is onwetendheid geluk?

Als Adam en Eva hadden gehoorzaamd, hadden zij voor eeuwig in het paradijs kunnen blijven. Maar dat zou een keuze zijn geweest voor eeuwig een afhankelijk kind blijven en nooit volwassen worden. Het is de bedoeling dat je ooit volwassen wordt en je eigen leven gaat leiden. Verliefd worden of een verlangen volgen helpt hierbij. Vaak stellen deze situaties je voor de keuze om bij het oude te blijven of een nieuw pad in te slaan. Ook al weet je niet per se waar dat je brengen zal.

De vierde wereld vraagt een actie. Wat ga je doen met de inzichten die je hebt verkregen van de Geliefden? Welke keuze je ook maakt, maak hem met liefde voor jezelf en de ander en blijf ongeacht de gevolgen achter je keuze staan.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Welk pad in de liefde ga jij bewandelen? Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?