Astrologie

De spirituele betekenis van de zomerzonnewende 21 juni 2023: dit betekent het voor jou

Door Mara Branscombe
De spirituele betekenis van de zomerzonnewende 21 juni 2023: dit betekent het voor jou

De zomerzonnewende valt dit jaar op 21 juni 2023. Het is de langste dag van het jaar met het meeste zonlicht. Tijdens deze spirituele dag worden de zon en de aarde geëerd. Het is een tijd van overvloed, vreugde en expansie. Wat betekent de zomerzonnewende en wat kun je doen tijdens de zomerzonnewende? Je leest het in dit artikel van rituelen-expert Mara Branscombe.

De zomerzonnewende eren is een daad van wederkerigheid en dankbaarheid: wat je voedt in je leven zal bloeien.

Wanneer is de zomerzonnewende?

De zomerzonnewende valt dit jaar op 21 juni 2023.

Wat is de zomerzonnewende?

De zomerzonnewende is het planetaire moment waarop de kanteling van de aarde haar hoogtepunt bereikt. De zomerzonnewende is de langste dag van het jaar met de meeste zon.

Wat is de spirituele betekenis van de zomerzonnewende?

De zomerzonnewende luidt een nieuwe periode aan in de cyclus van duisternis naar licht wanneer de lentezaden zich een weg hebben gebaand door de buik van moeder aarde. Het is de meest dynamische tijd van de aarde: uitbreiding, groei en overvloed wordt zichtbaar. Deze tijd van expansie, groei en overvloed van de aarde wordt voelbaar: onze zintuigen komen tot leven door de geuren, geluiden en het stralende zonlicht dat ons van binnenuit raakt.

De term ‘zonnewende’ komt uit het Latijn en betekent ‘stilstaan’. De zonnewende is een symbool voor het kosmische moment waarop de zon en de aarde elkaar in stilte ontmoeten. De glans van de zon nodigt je uit om samen te smelten met de overvloed, verlichting en expansieve vrijheid van de aarde. Het is alsof je als 7-jarige blootsvoets over de aarde rent: wild en vrij!

Waarom de zomerzonnewende vieren?

De zomerzonnewende vieren is een teken van dankbaarheid naar de aarde en de zon toe. Zij geven ons  voortdurend en dit is jouw kans om iets terug te geven. De zomerzonnewende geeft overvloed en licht, laten we dit vieren!

De zomerzonnewende is ook een mooi moment om een wederkerige relatie aangaan met de aarde en om te erkennen hoe zij ons dagelijks onderhoudt. Laten we zoals de zon zijn! We mogen onszelf iets teruggeven in de vorm van zelfliefde, uitstraling en collectief mededogen.

Hoe kun je de zomerzonnewende vieren?

Overvloed, verlichting en expansie eren

Terwijl de prachtige creaties van de aarde voor jou tot bloei komen, kan ook jij deze vurige, felle en verkwikkende zonne-energie aanboren. Als je de zomerzonnewende eert, verruim je je bewustzijn tot op zielsniveau. Je ontvangt het krachtige licht dat van nature diep in je leeft. Een heilige kracht ontbrandt in dit moment van alchemie waar de zon en de aarde samen in stilte en verlichting staan.

De zonnewende is een tijd om:

  • na te denken over persoonlijke groei;
  • je te verbinden je met speelsheid en creativiteit;
  • je bewustzijn uit te breiden naar het rijk der mogelijkheden;
  • opnieuw te ontdekken wie je bent wanneer je het meest aanwezig bent bij je ware natuur;
  • je bewust te zijn van aarde tijdens midzomer;
  • je dromen uit te breiden en die wensen uit te spreken die het meest betekenisvol voor je zijn.

Verbind je met de aarde en de zon

Wat je voedt in je leven zal bloeien.

De zomerzonnewende vraagt ons om onze energie naar de aarde te gronden, zodat we de verlichte frequentie die van de zon afkomstig is, volledig kunnen ontvangen. Wees nieuwsgierig naar welke gedachten, ideeën, overtuigingen en energieën je voedt of waarmee je speelt. Onderscheid wat niet langer bij je past, ontdek wat je dagelijks verlicht en volg het pad van vreugde bij elke stap van de weg.

4 rituelen om de zomerzonnewende te eren

  • Kom samen met geliefden om een maaltijd te delen. Vier de overvloed met eten, verhalen, poëzie en dans. Wees dankbaar voor alles wat licht en stralend is in je leven en deel daarover. Verwelkom de kracht van speelsheid en vreugde op alle niveaus.
  • Maak een aarde-mandala of buitenaltaar. Verzamel dingen van het seizoen, stenen, kristallen, gevallen takken en bloemblaadjes. Laat je innerlijke kind zijn gang gaan. Roep je gebeden voor de aarde naar voren en koester jezelf in de verwarmende gloed van de zon. Eer de overvloed en schoonheid van de zonnewende en dit seizoen. Stem je af op je wezenlijke zelf en formuleer duidelijk je intenties of gebeden voor deze cyclus van je leven. Smelt samen met de vurige kracht van de zon.
  • Eer de straling en glans van de zon door een vuurritueel te creëren. Je kunt werken met kaarslicht of een buitenvuur, als je daar toegang toe hebt. Schrijf op een stuk papier wat niet langer een bijdrage levert in je leven. Geef woorden aan wat voorbij is of wat je ontgroeid bent. Verbrand het papier (wees voorzichtig!) en visualiseer dat je lichaam de energie uit het verleden loslaat. Roep nu naar voren wat je aandachtspunten zijn voor de komende zes maanden tot de winterzonnewende. Eer het element vuur en geloof van ganser harte in je kracht om te transformeren.
  • Breng tijd door in de natuur: tuinier, maak kruidendrankjes, neem een bosbad, dans blootsvoets op de aarde, doe een wandelmeditatie in de buitenlucht. Doe het op een manier waarop je met zuiver bewustzijn de overvloed van de aarde kunt ontvangen. Observeer de innerlijke verschuivingen die je voelt als je samensmelt met de elementen.

De rijkdom van rituelen

De rijkdom van rituelen

Rituelen geven houvast. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Deze rituelen van Mara Branscombe vind je vast ook leuk:

Deel dit artikel online
Mara Branscombe
Mara Branscombe

Mara Branscombe (Vancouver, Canada) is yoga- en meditatieleraar, schrijfster, moeder, kunstenares, ceremonialist en spiritueel coach en helpt anderen op het pad van transformatie. In haar werk verweeft ze mindfulness, zelfzorg, lichaamswerk en natuurrituelen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?