Home Spiritualiteit & bewustzijn Als je het niet meer weet: kom in contact met jezelf

Als je het niet meer weet: kom in contact met jezelf

Door Susanne Eijssen

Wat doe je als je het niet meer weet? Als je vast loopt en merkt dat je vertrouwde leven je niet meer het plezier brengt dat je voorheen had? Hoe vind je voldoening en vervulling? Onze ziel is puur en weet precies welke richting op te gaan in ons leven. Hoe kom je weer in contact met je ziel? Het aantal mensen dat de draad kwijt is, neemt in rap tempo toe. Het leven biedt niet meer de voldoening dat het tot nu toe gaf. Misschien herken je dit? Het werk voelt minder fijn, de passie in je relatie is ver te zoeken en het zo vurig verlangde gezinsleven slokt je steeds meer op. Hobby’s en sociale contacten bieden even afleiding, maar dat is steeds meer van korte duur. De realiteit van alledag lijkt zich mettertijd uit te vergroten. Dit maakt je onrustig, benauwd en angstig.

Subtiele signalen

Tegen de tijd dat je dit punt hebt bereikt is er al veel vooraf gegaan. Ooit ervaarde je een eerste onvrede, een lichte sluimering. Onprettig, maar heel subtiel. Zo subtiel, dat hij makkelijk aan de kant kon worden geschoven. Ons creatieve brein is een meester in recht praten wat krom is. En natuurlijk stellen we ons zelf graag gerust, want onprettige gevoelens zijn bedreigend. Deze onaangename gevoelens vragen van ons stil te staan, eerlijk te zijn tegenover ons zelf en wellicht verandering. Verandering in onze relatie, ons werk of hoe we om gaan met ons zelf.

Opvullen van een leegte

Naarmate de onprettige subtiele gevoelens zich vaker aandienen, zijn we geneigd om méér te doen: nog meer werken, nog meer tijd besteden aan onze kinderen, vaker winkelen, nog meer afspraken buiten de deur en ons verliezen in hobby’s. Zelfs het volgen van (spirituele) workshops kan meer fungeren als afleiding dan als verdieping.

Soms bereiken we een punt dat alcohol of drugs de gewenste verlichting bieden. Bedoeld als moment van ontspanning, maar we merken dat deze momenten steeds vaker plaats vinden. Het drinken of gebruiken voor de gezelligheid, verandert steeds meer in een behoefte.

We voelen diep van binnen dat al het bovenstaande een tijdelijke oplossing is en ertoe leidt dat we verder van ons zelf verwijderd raken. We vullen een leegte en een ongenoegen op. Dat werkt voor even, maar met elke opvulling wordt de innerlijke leegte en onvrede stilaan een beetje groter.

Waar vind je de antwoorden?

Het patroon is, dat we ons heil zoeken in de buitenwereld en dat we ons vullen met zaken van buiten af. Dit is een patroon wat geen einde heeft en waardoor we verder van onze kern afdrijven. We zullen een tegenovergestelde beweging moeten maken: in plaats van ons naar buiten te richten, dienen we naar binnen te keren. In onze binnenwereld ligt de oplossing. Daar vind je je ziel en kom je in contact met jezelf.

Vraag je af of je er klaar voor bent om eerlijk te zijn tegenover jezelf. En om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven. Dit zijn belangrijke sleutels tot groei.

Stilte

Hoe kom je in contact met je ziel? Creëer momenten van stilte in je leven en aanvaard wat zich aandient. Als mediteren een stap te ver is, vind dan een andere vorm die bij jou past. Zoek een plekje op in de natuur en zet je zintuigen open: kijk, luister, ruik en voel bewust. Dit helpt je om uit je hoofd te komen en maakt het gemakkelijker om in contact te komen met de diepere lagen in jezelf.

Ook creatieve vormen zoals intuïtief tekenen en schilderen helpen je om met jezelf  in contact te komen. Net als meditatie en yoga.

Toelaten van gevoelens

We willen allemaal graag oude ballast zoals oude pijn en verdriet los laten. Los laten begint met toelaten.

Wanneer je stil bent, ben je in staat je gevoelens te ervaren. Voel je je verdrietig? Laat je tranen de vrije loop, ook al heb je misschien geen idee waarom je huilt. Ook boosheid mag er zijn, durf deze te voelen en laat het eruit: schreeuw, sla of schop. Door je emoties eruit te laten, schep je ruimte voor hetgeen eronder ligt. In de diepere lagen liggen de lessen en inzichten verborgen.

Angst voor gevoelens

Onderschat jezelf niet. Vaak dénk je dat je er niet klaar voor bent. En voel je angst alleen al bij de gedachte om gevoelens toe te laten. Of krijg je het benauwd bij het idee dat je je de vraag moet stellen of je werk nog wel bij je past. En het besef dat je relatie niet fijn voelt, maakt je bang.

Toch merk ik dat mensen meer “klaar” zijn dan ze denken. Ons verstand heeft zo’n grote plek ingenomen in ons leven, dat we ons daardoor laten leiden. Het verstand dat voortdurend de controle wil houden, overschaduwt met zijn gedachten jouw ziel. Bovendien zijn jouw mogelijkheden en kracht ongekend. Als je dit nog niet voelt, is het juist belangrijk om oude ballast los te laten. In de ruimte die vrij komt, heeft je innerlijke kracht de mogelijkheid te groeien. Ook je intuïtie wordt helderder en helpt je verder op je weg.

Proces

Wees je ervan bewust dat het inslaan van een andere richting een proces is en tijd kost. Gun jezelf die tijd en word niet boos op jezelf als je nog niet weet wat je wil of geen keuzes hebt gemaakt. Het antwoord komt heus wel, maar als je ongeduldig bent, vertraag je onbewust het proces.

Heldere momenten

Heldere moment zijn cadeautjes en versnellen het proces. Ik herinner me goed mijn eigen “heldere moment”. Mijn leven liep ogenschijnlijk op rolletjes: ik had een mooi gezin, een vaste en afwisselende baan als preventiewerker in de verslavingszorg en leuke vriendinnen. En toch sluimerde er een gevoel van gemis, er klopte iets niet.

Op een dag was ik op het werk, het was een paar weken voor de zomervakantie. Ik kreeg ineens het besef dat mijn leven jaar na jaar hetzelfde was: op vakantie, toe leven naar de herfst, vervolgens uit kijken naar sinterklaas en kerst, waarna ik het nieuwe jaar in rolde. Januari was altijd even doorbijten, maar gelukkig woonde ik in het zuiden en bood carnaval de nodige afleiding. Vervolgens de narcissen de grond uit kijken, want dat zijn toch de voorbodes van de lente en het mooie weer. De eerste “dag zonder jas” en voordat ik het wist was ik al weer druk met het verzamelen van de kampeerspullen. Elk jaar leek op het vorige, met het verschil dat de kinderen een jaartje ouder waren en ze mij minder nodig hadden in praktisch opzicht. En mijn sluimerende onvrede meer kans kreeg om boven te drijven.

Ik realiseerde me ineens heel duidelijk dat ik dit niet meer wilde: meer van hetzelfde. Dit besef veroorzaakte een onrust, maar het was niet meer tegen te houden. Een aantal jaren eerder was ik zelf begonnen met gnostische sessies die mij hadden geholpen om me weer te herinneren wie ik was. De onrust maakte steeds meer plaats voor het besef dat ik de veilige haven van mijn vaste baan diende te verruilen voor een eigen praktijk. Heel spannend, maar ik voelde tegelijkertijd de voldoening die het zou geven als ik anderen kon helpen met het herinneren van zichzelf.

Met het starten van de praktijk werd mijn leven één grote ontdekkingstocht. En mocht ik de wonderen van het universum ervaren. En de terugkerende feestdagen en vakanties? Die voelen nu als fijne ankerpunten.

Groeten,

Susanne Eijssen

Boekentip: Creatief visualiseren

Met verbeelding kun je je diepste wensen vervullen, je zelfvertrouwen vergroten, je gezondheid verbeteren en je energie in goede banen leiden. Creatief visualisren is geen ‘vage’ of ingewikkelde methode, iedereen die zich erin verdiept en er iedere dag een kwartiertje aan besteedt, kan het leren.

Ga zelf aan de slag en bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor €18,50.

4 reacties

douchar 20 oktober 2018 - 20:10

beste Sussane, ik zoek al zo lang naar die “stille plek” hoe kom je daar ? soms voel ik contact/Liefde en denk dan “ik heb het” om het daarna weer helemaal kwijt te zijn. Hoe krijg ik mijn lager mentale stil ? heel erg bedankt voor een “gouden tip”
in Liefde
rita

Reply
Susanne Eijssen 30 oktober 2018 - 17:28

Dag Rita,
Je schrijft dat je soms liefde/contact voelt, dat is al heel mooi! Voor veel mensen die zich ontwikkelen qua bewustzijn is dit gevoel geen permanente staat van Zijn. We zijn aardse wezens en ondervinden in het dagelijks leven allerlei obstakels en afleiding. Als je je verder ontwikkelt, ervaar je dit gevoel vaker en langer.
Inderdaad is je verstand vaak een stoorzender. Voor mij maakte het een groot verschil toen ik in gnostische sessies blokkades los ging laten. Dit verminderde aanzienlijk mijn gedachtenstroom waardoor ik makkelijker in contact kwam met de stilte in mezelf. Omdat ik de energie van de blokkades permanent uit mijn systeem verwijderde, was het een blijvende verandering.
Mocht je hier meer van willen weten, dan kun je mijn website bezoeken: http://www.degnostischeweg.nl.
Ik wens je veel licht op je pad!
Lieve groet, Susanne Eijssen

Reply
Lucia Gunther 13 oktober 2019 - 10:47

Nvt

Reply
Esther Weijs 2 december 2019 - 06:44

Lieve Susanne,

Toeval bestaat uiteraard niet, maar ik las een artikel van je via de nieuwsbrief en je schrijft voor mij over een heel pakkend onderwerp. Ik bladerde door jouw andere artikelen en wil alleen nog maar doorlezen. Veel herkenning en oooohhhh momenten. Super inspirerend voor mij, dank je wel, wilde je het even laten weten. En juist bovenstaand artikel is waar ik nu zó mee bezig ben, me al zoveel kleine stapjes heeft doen zetten in mezelf te leren kennen. De echte ik, onder meerdere lagen! Het is een prachtige weg, want ik heb geleerd dat ik er ook ben en er mag zijn. Ik achter Esther… En niet omdat ik het niet waard zou zijn, maar omdat ik me er niet bewust van was. En ik ben nu stappen aan het zetten, uit het hoofd en in mijn hart… Mooie week! X Esther

Reply

Laat een bericht achter