Spiritualiteit

Tarotkaart de Magiër (5 t/m 19 maart 2024): dit betekent deze kaart voor jou

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart de Magiër (5 t/m 19 maart 2024): dit betekent deze kaart voor jou

De tarotkaart de Magiër laat je zien dat jij zelf magie in je leven kunt brengen. Vooral tijdens de periode van de magiër (5 t/m 19 maart 2024) is deze energie sterk. “Wat je kunt bedenken, kun je realiseren door net als de Magiër die elementen naar je hand te zetten,” zegt tarot-expert Imke Verhaeren. In dit artikel lees je wat de tarotkaart de Magiër voor jou betekent.

Welke actie kun je verbinden aan de inzichten die je bij de Magiër hebt opgedaan?

De periode van de Magiër

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

Van 5 tot en met 19 maart is het seizoen van Grote Arcana Magiër. Een kaart die je leert over de magie van het leven en je kennis laat maken met jouw eigen magie. Laten we via de vier-werelden-methode ontdekken waar deze Grote Arcana voor staat.

• Wereld 1: wat zie je?

Alles op tafel

De eerste wereld van deze methode bestaat uit benoemen wat je op de afbeelding ziet zonder het te willen interpreteren. De Magiër toont ons een persoon achter een tafel of altaar. Op die tafel liggen vier voorwerpen. Een pentagram, een staf, een bokaal en een zwaard.

De persoon zelf heeft als een riem een ourobouros, een in-zijn-eigen-staart-bijtende slang en in sommige decks ook een lemniscaat boven het hoofd. Hij staat met een hand wijzend naar boven en de andere hand wijzend naar beneden. Het geheel is omringd met rode rozen en witte lelies.

• Wereld 2: wat betekent het?

Eeuwig leren

Wat betekenen deze beelden? Voordat je jouw persoonlijke interpretatie geeft, gaan we eerst de algemene kennis over de symboliek van de Magiër na. Dat is de tweede wereld.

We ontdekken dat een magiër iemand is die elementaire kennis heeft van de wereld en het leven en dat hij die kennis naar zijn hand kan zetten. Hierdoor kan hij iets uit het niets creëren als een ware tovenaar. Hij is ook Hermes Trismegistus, de grappenmaker. De grap is dat zijn magie niet zo buitengewoon is als je in eerste instantie denkt. Sterker nog, jij kan het ook. 

De elementen van het leven

Je hoeft slechts de elementen van het leven te ontdekken en leren toe te passen. En kijk daar: daar liggen ze op tafel. De emblemen van de tarot staan voor de vier elementen aarde, vuur, water en lucht. Maar ze staan ook voor aspecten in onszelf. Zo staan de pentagrammen voor het goud. Het materiële goud dat je in de aarde kunt vinden, maar ook jouw innerlijke goud, jouw talenten en vaardigheden. De staf is je gereedschap, je bouwmateriaal en je wapen en staat daarmee voor daadkracht. Het vuur, de passie, om actie in te zetten. De bokaal bevat het gevoelige water, want water stroomt of bevriest zoals gevoelens dat kunnen doen. Het zwaard staat voor scherpe geestkracht. Het intellect waarmee knopen doorgehakt worden of waarmee je tot de kern komt door al het onnodige weg te snijden.

Met die vier elementen of aspecten kun je alles. Dat toont de Magiër met het wijzen van zijn handen. Hij geeft daarmee aan ‘zo boven, zo beneden’. Oftewel: wat je kunt bedenken, kun je realiseren door net als de Magiër die elementen naar je hand te zetten. Daarom groeien zowel de vrouwelijke lelies, die voor inspiratie staan, als de mannelijke rozen, die staan voor manifestatie, uitbundig in de tuin van de Magiër.

Eenmaal geproefd aan dit ontdekken ben je ‘hooked’ en ontstaat het eeuwige leren dat gesymboliseerd wordt met de ourobouros en het lemniscaat.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Zo boven zo beneden

Wat betekent dit voor jou? De derde wereld van de vier-werelden-methode is een spiegelwereld waarbij je persoonlijk mag reflecteren op de betreffende tarotkaart. Dat betekent dat je stil mag staan bij je eigen pentagrammen, staven, bokalen en zwaarden. Welke talenten heb jij? Waar ben je goed in? Wanneer kom je in actie? Waar ben je gepassioneerd over? Waar hou je van? Waar geloof je in? Hoe scherp is jouw geestkracht om de juiste beslissingen te maken? Welke plannen heb je allemaal en hoe kun je jouw gereedschap toepassen om deze waar te maken?

Maar ook: hoe denk je over jezelf? Hoe wil je jezelf vormgeven als persoon? Dan betekent het verkennen van de elementen een ontdekking van je eigen ‘magie’. Het experimenteren met die elementen betekent het sterker maken van die ‘magie’ en daarmee het opbouwen van het vertrouwen in jezelf.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Wilskracht

Bij wereld vier voegen we daad bij het woord. Welke actie kun je verbinden aan de inzichten die je bij Magiër hebt opgedaan? Dat ligt er natuurlijk maar net aan welk inzicht dat voor jou is. Mijn advies is om dat inzicht toe te passen, al is het maar in het klein, zodat het beklijft en werkelijk helpt in jouw ontwikkeling. 

Voor wat betreft de Magiër geldt met name ‘wat wil je?’. Wilskracht is hetgene dat je helpt om van een plan een product te maken of om jouw magie te versterken en meer zelfvertrouwen te kweken. Ook jij hebt de vier emblemen tot je beschikking. Wat wil je ermee? Dit betekent dat het verschil maakt of jouw ‘boven’ negatief of positief is ingesteld. De volgende quote van Lao Tzu maakt dat helder:

‘Watch your thoughts; they become words.

Watch your words; they become actions.

Watch your actions; they become habits.

Watch your habits; they become character.

Watch your character; it becomes your destiny.’

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Hoe kun jij de magiër van jouw leven worden? Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?