Astrologie

Pluto retrograde (1 mei tot 11 oktober 2023): dit staat jou te wachten… (Een heftige maar bevrijdende tijd)

Door Kate Rose
Pluto retrograde (1 mei tot 11 oktober 2023): dit staat jou te wachten… (Een heftige maar bevrijdende tijd)

Astrologie-alert: Pluto loopt vanaf 1 mei 2023 retrograde! De retrograde begint 1 mei in Waterman en gaat vanaf 11 juni over in Steenbok. Deze planeet brengt de komende maanden wat diep verborgen is aan het licht: pijnlijke waarheden, schaduwkanten, angsten… “Pluto toont op niet mis te verstane wijze wat jij in je leven moet veranderen,” zegt de bekende astroloog Kate Rose. Het goede nieuws: het is ook een periode van grote groei en transformatie.

Pluto werkt als een alchemist: hij transformeert je grootste angsten tot je grootste successen.

De onthuller van geheimen

De Pluto retrograde van 2023 is een unieke gebeurtenis met revolutionaire gevolgen. Pluto staat in de astrologie bekend als de Heer van de Onderwereld, de heerser van al het ongeziene onder de oppervlakte, in zowel ons fysieke als emotionele leven. Maar hij is méér dan de onthuller van geheimen: Pluto is ook de drager van de waarheid.

Hij haalt wat verborgen is uit de duisternis en brengt het aan het licht. Deze planeet veroorzaakt daarom zo nu en dan meer moeilijkheden dan vreugde, maar dat is een noodzakelijk onderdeel van het leven. Pluto werkt als een alchemist: hij transformeert onze grootste angsten tot onze grootste successen. En wanneer hij retrograde loopt, is hij helemaal krachtig!

Stilstaan en de waarheid zien

Pluto gaat gemiddeld eenmaal per jaar zo’n zes maanden retrograde. De planeet loopt vanaf 1 mei tot 11 oktober 2023 retrograde, in zowel het teken Waterman als Steenbok. Doorgaans is Pluto in de periode april-oktober retrograde, wat dus betekent dat hij maar de helft van het jaar direct loopt. Het doel van deze ‘transit’ (deze planetaire beweging) is om ons te laten pauzeren, te laten stilstaan. Zodat we de waarheid van wat we doen, denken en voelen zien, voordat het te laat is…

Dit doet Pluto retrograde met jou

Pluto retrograde toont ons op niet mis te verstane wijze wat we nodig moeten veranderen. Dus zonder opsmuk en mooimakerij. Tijdens deze maanden worden we vaak geraakt door de werkelijkheid die we probeerden te ontkennen of door de waarheid die we probeerden te begraven.

De reguliere cyclus van Pluto kent allerlei fasen, die worden beïnvloed door het dierenriemteken (het sterrenbeeld) waar de planeet in staat. Schorpioen hoort bij Pluto; het is ook het teken van de alchemist en de waarheid. Als hij in dit teken staat, voelen we deze thema’s meestal sterker in ons leven.

Intense energie: zorg goed voor jezelf

Tijdens Pluto retrograde voelen we een sterke drang om diep in onszelf te graven. We worden aangemoedigd om de oorzaken van onze patronen en ons gedrag bloot te leggen. Dit is een uitdagend proces, omdat we misschien ongemakkelijke waarheden onder ogen moeten komen of oude gewoonten die ons niet langer dienen, moeten loslaten.

Maar dit innerlijke werk kan ook ongelooflijk transformerend en bevrijdend zijn. Door geconfronteerd te worden met onze schaduwkanten en onze ware kracht te omarmen kunnen we sterker, wijzer en authentieker uit Pluto retrograde komen. Deze periode brengt aan het licht wat niet goed werkt en wat de stabiliteit in ons leven niet bevordert.

Onthoud dat Pluto retrograde een tijd van intense energie en versterkte emoties is, dus is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zoek eventueel steun bij dierbaren of een therapeut, beoefen zelfzorg en wees zacht voor jezelf wanneer je door deze krachtige astrologische transit gaat.

Zo zorg je goed voor jezelf volgens je sterrenbeeld.

De grote invloed van de elementen

Pluto lijkt de waarheid te belichamen, maar de tekens van de dierenriem bepalen waar precies de focus op ligt. Pluto’s werking is afhankelijk van het teken waar hij in staat. We worden ons bewust van verschillende aspecten, niet alleen in ons leven maar ook in onszelf. Aardetekens gaan over stabiliteit, watertekens over emoties, vuurtekens over actie en luchttekens over je gedachtewereld.

Tot slot: Pluto is een zogenaamde buitenplaneet, wat betekent dat zijn baan buiten die van de aarde ligt. Hij verandert niet zo vaak van teken, zoals Mars en Venus bijvoorbeeld wel doen. Pluto blijft ongeveer 15 jaar in één teken.

Ontdek de betekenis van Pluto retrograde in de 12 sterrenbeelden

De retrograde van Pluto van 1 mei 2023 t/m 11 oktober is een hele bijzondere. Pluto loopt namelijk retrograde door twee tekens: Waterman en Steenbok. Van 1 mei 2023 loopt Pluto retrograde in het luchtteken Waterman en vanaf 10 juni 2023 loopt Pluto retrograde in het aardeteken Steenbok.

• Pluto retrograde in vuurtekens

Als Pluto in een vuurteken staat, is de kans op uitbarstingen en spontane veranderingen groot. Verwacht het onverwachte…

 • Pluto in Ram luidt een periode van versnelde groei in, die samen gaat met zeer chaotische tijden.
 • Pluto in Leeuw gaat over het afstemmen op de waarheid van je hart.
 • Pluto in Boogschutter voelt sterk aan als een diepe universele en spirituele waarheid.

• Pluto retrograde in aardetekens

 • Pluto in Maagd staat stil bij de details, de kleinigheden waarop jij je leven hebt gebouwd. Vallen die samen met jouw waarheid, en vooral met de belangrijke plannen die je hebt gemaakt?
 • Pluto in Stier, het teken dat heerst over de planeet Venus, daagt je liefdesleven uit, maar ook waarheden die je negeert en de waarheid over je materiële zekerheden versus je emotionele.
 • Pluto in Steenbok focust zich op de fundamenten van je leven. De berggeit, het symbool van Steenbok, gaat over hard werken en toewijding. Pluto retrograde legt bloot hoe Steenbokken blijven werken aan iets, vanuit een gevoel van verplichting, zelfs als het onhaalbaar is.

• Pluto retrograde in luchttekens

Luchttekens geven ons het idee dat we onszelf kunnen bevrijden uit de kooien van gedachten, waarvan we geloven dat ze waar zijn. Ieder mens vindt waarheden die z’n levensverhaal veranderen, moeilijk te aanvaarden. We hebben allemaal een script en een idee hoe ons leven zal verlopen, gebaseerd op wat we al hebben meegemaakt en op hoe we ons de toekomst graag voorstellen.

 • Wanneer Pluto door Tweelingen beweegt, wordt jou niet alleen gevraagd om ruimer te denken, maar ook om beslissingen te nemen of keuzes te maken.
 • Pluto in Waterman moedigt je aan om jouw innerlijke waarheid te vinden. Wat wil je? Hoe stel jij je dit leven voor? Omarm de rebelse energie van Waterman en trek je niets aan van wat anderen denken.
 • Pluto in Weegschaal vraagt jou om te bekijken hoe jij je leven meer in balans kunt brengen. Bijvoorbeeld door een beter evenwicht tussen werk en privé te vinden – iets waar velen mee worstelen.

• Pluto retrograde in watertekens

 • Pluto in Schorpioen zorgt voor verandering.
 • Pluto in Kreeft brengt verandering in de thuissituatie met zich mee, aangezien Kreeft het teken van de moeder is.
 • Bij elk waterteken, dus ook bij Vissen, werkt Pluto retrograde als vergrootglas voor emoties en gevoelens die je probeert te onderdrukken.

Ontdek je innerlijke wijsheid

Wil je aan de slag gaan met deze krachtige Pluto retrograde energie? Met het online werkboek Ontdek je innerlijke wijsheid van Rebecca Campbell neemt de auteur je stap voor stap mee naar de plek waar je de wensen en stem van je ziel kunt horen. Zo kun je deze periode van transformatie soepel doorlopen.

Met dit online werkboek leer je luisteren naar de stem van je ziel kun je een heldere visie creëren voor het nieuwe start. Je bestelt het online werkboek voor € 32,50.

bestel nu

Lees verder:

Deel dit artikel online
Kate Rose
Kate Rose

Kate Rose is kunstenaar, vrije geest, relatie-expert, coach en spreker. Ze schrijft over relaties en de liefde voor diverse toonaangevende bladen en blogs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?