Home Hooggevoeligheid HSP & supplementen: waarom supplementen anders of niet voldoende werken

HSP & supplementen: waarom supplementen anders of niet voldoende werken

Door Gast auteur

Hoe komt het dat (hoog)gevoelige mensen anders reageren op supplementen, medicatie of een behandeling? Misschien herken je het wel; bij iedereen lijkt een bepaald supplement te werken, maar bij jou lijkt het weinig of niets te doen, hoe kan dat nou?

Supplementen & (hoog)gevoeligheid

Het grote ontwaken lijkt in gang te zijn gezet in deze bijzondere tijd waarin heel veel gebeurt. Veel (hoog)gevoelige mensen reageren (tijdelijk) nog gevoeliger en minder gevoelige mensen lijken gevoeliger te worden. Het denken vanuit het hoofd maakt plaats naar het luisteren naar ons hart.

Deze ontwikkeling gaat in hoog tempo en je kunt je daarbij verstrooid of verward voelen, misschien zelfs een beetje verloren. Meestal is dat een teken om jezelf even terug te trekken om opnieuw vanuit het hart te voelen. Dat is voor sommigen een enorme uitdaging omdat het hoofd (jouw werkgever, een opleiding en andere “verplichtingen”) ook alle aandacht opeisen.  Het is dan juist belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen om weer op te laden, meer dan anders vraagt dit nu de aandacht.

Supplementen om tot rust te komen

Supplementen kunnen een oplossing lijken wanneer het jou niet voldoende lukt om jouw rust te pakken. Misschien blijf je wel malen en is jouw (nacht)rust ver te zoeken en dat terwijl je juist zo moe bent en blijft. (Hoog)gevoelige mensen voelen de behoeftes van anderen haarfijn aan en willen graag helpen, ze zijn enorm loyaal maar gaan voorbij aan hun eigen behoeftes.

Hooggevoeligheid en nor-adrenaline

Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar meestal komt dat doordat we in onze jeugd niet hebben geleerd hoe van onszelf te houden. In de vrouwelijke lijn zie ik dit vaak terugkomen. Ik vraag altijd tijdens een consult hoe jouw oma was, aangezien jij al als eicel aanwezig was toen jouw moeder in de buik van haar moeder zat. Je kunt je voorstellen dat jij de informatie van jouw oma toen al hebt meegekregen. Misschien was er stress, daar is jouw lichaam dan al op voorgeprogrammeerd. Mensen die (hoog)gevoelig zijn, staan meestal in de nor-adrenalinestand. Deze nor-adrenalinestand is meer bedoeld als tijdelijke overlevingsstand.

Je bent misschien zelfs al in deze nor-adrenalinestand ter wereld gekomen, denk aan  stress bij moeder tijdens de zwangerschap, zoals een verhuizing, overlijden van naasten, zorgen om de zwangerschap of andere zorgen. Daarnaast kun je denken aan stress, zoals medicatie, (mee)roken, alcohol, drugs tijdens de zwangerschap.

Ben jij via keizersnede geboren, te vroeggeboren, of in couveuse gelegen of was er weinig aandacht voor jou. Allemaal stressvolle omstandigheden.

Dan is de kans groot dat je nu leeft met een overgevoelig systeem (nor-adrenalinestand). Later in je leven kan deze overlevingsstand ook ontstaan door heftige gebeurtenissen. Hoe eerder stress is ontstaan, des te heftiger jouw klachten.
Je ervaart dit doordat je moeilijk of niet meer tot rust komt, waardoor klachten ontstaan en blijven bestaan.

Meer trek in zoetigheid en koolhydraten?

Misschien heb je de hele dag wel trek en dan vooral in zoetigheid en koolhydraten? Dat is niet zo gek want in deze nor-adrenalinestand wil jouw lichaam snelle suikers. Misschien heb je vaak geprobeerd om beter te gaan eten, maar lukt dat niet? Niet zo gek want jouw lijf is door deze overlevingsstand voorgeprogrammeerd op suikerverbranding. Hierdoor ben je ook meer vatbaar voor ziektes, waaronder Lyme.

Wist je dat insecten op afstand kunnen waarnemen hoe het met jouw afweersysteem is gesteld? Wanneer jouw lijf meer verzuurd is, zien insecten hun kans schoon om juist jou te prikken omdat ze weinig last hebben van jouw afweersysteem. Muggen kunnen dit ook detecteren, vandaar dat jij misschien vaker gestoken wordt dan jouw partner?

Gevoelig systeem

Door deze overlevingsstand (nor-adrenaline) zal jouw lijf alles doen om jou scherp te houden. Hierdoor kun jij totaal opbranden. Je hebt vast al van alles geprobeerd hebben om tot rust te komen, maar hoe kan het nou dat magnesium bij iedereen lijkt te werken behalve bij jou? Of dat medicatie of therapie bij jou altijd anders uitpakt.

Zolang jij in deze overlevingsstand bent, zal jouw lijf alle supplementen, medicatie of therapie die rust probeert te bewerkstelligen tegenwerken. Het lijf denkt te moeten overleven, rust is geen optie stel je voor dat je wordt opgegeten door een sabeltandtijger. De kans is groot dat de darmen ook niet goed werken, zink is nodig voor de juiste darmwerking, maar zink zal direct worden afgevoerd omdat het een ontspanner is. Kortom jouw afweersysteem, dat voor 80% via de darmen werkt, functioneert hierdoor niet optimaal.

Wat kun je wel doen om tot rust te komen?

Toen ik hier tegenaan liep, kwam ik gelukkig bij een klassiek homeopaat terecht die dit herkende. Ik had daarvoor zware medicatie gekregen waarbij ik mezelf steeds meer kwijtraakte en ik had dat contact met mezelf nu juist zo hard nodig.
Homeopathie bracht me weer in verbinding met mezelf. Dit was de sleutel want ik voelde zelf het beste wat ik nodig had. Homeopathie werkt op 4 verschillende niveaus te weten spiritueel, emotioneel, mentaal en fysiek. Alles is maatwerk en op jouw (hoog)gevoeligheid afgestemd.

Het mooie is dat homeopathie voor kan zorgen dat je uit deze nor-adrenalinestand kunt komen zodat je weer kunt herstellen op alle vlakken. Al deze lagen krijgen volop aandacht, het maakt jou immers uniek.

Homeopathie & (hoog)gevoeligheid

Homeopathie wordt soms nog als “zweverig” afgedaan. Hoe is het mogelijk dat zo’n sterk verdund korreltje werkzaam kan zijn? De meeste homeopathische middelen worden inderdaad allereerst opgelost in water en daarna stapsgewijs verdund en krachtig geschud. Heel bijzonder, maar hoe meer verdund, hoe sterker de geneeskracht. De Japanse onderzoeker Masaru Emoto suggereerde dat water een ‘geheugen’ heeft. In de homeopathie wordt aangenomen dat het daardoor kan dienen als ‘boodschapper’ voor jouw zelfgenezend vermogen. In verschillende laboratoriumonderzoeken is aangetoond dat water zelf verandert door verdunning en door toevoeging van werkzame stoffen. Het idee dat verdunde middelen niet krachtig werken is onterecht. Er schuilt een enorme kracht in en ze zijn altijd toegespitst op jouw unieke behoeften.

Allereerst uit de nor-adrenalinestand

Even terug naar de nor-adrenalinestand. Je moet eerst uit deze stress-stand voordat jouw lijf voedingsstoffen weer op gaat nemen, waardoor de darmen en jouw afweersysteem herstellen. Homeopathie kan dit fantastisch ondersteunen. We bekijken wat er in jouw leven is gebeurd en hoe jij dat hebt ervaren. Wanneer er trauma’s zijn geweest, haalt homeopathie deze angel uit de wond zodat jij weer voedingsstoffen opneemt, ontspant en herstelt.

Geschreven door Gerrie Hasselaar

Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzending.

Lees ook dit artikel:

Bronnen:
How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD; Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner; Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner; Yvonne van Stigt.

Laat een bericht achter