Gezondheid

Orthomoleculair therapeut: waarom supplementen bij jou anders of niet voldoende werken

Door Gastauteur
Orthomoleculair therapeut: waarom supplementen bij jou anders of niet voldoende werken

In dit artikel vertelt orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat Gerrie Hasselaar (van Lymeherstel) waarom (hoog)gevoelige mensen anders reageren op een behandeling, supplementen of medicatie. Ze spreekt uit eigen ervaring en ziet in haar praktijk dat homeopathie doeltreffend werkt juist bij deze gevoeligheid.

Supplementen & (hoog)gevoeligheid

Het grote ontwaken lijkt in gang gezet in deze bijzondere tijd waarin veel gebeurt. Veel (hoog)gevoelige mensen reageren nog gevoeliger en minder gevoelige mensen lijken gevoeliger te worden. Het denken vanuit het hoofd maakt plaats naar het luisteren naar ons hart.

Deze ontwikkeling gaat in hoog tempo en je kunt je daarbij verstrooid of verward voelen, misschien zelfs een beetje verloren. Meestal is dat een teken om jezelf even terug te trekken om opnieuw vanuit het hart te voelen. Dat is voor sommigen een enorme uitdaging omdat het hoofd (jouw werkgever, een opleiding en andere “verplichtingen”) ook alle aandacht opeisen. Het is dan juist belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen om weer op te laden.

Supplementen om tot rust te komen

Supplementen kunnen een oplossing lijken wanneer het niet voldoende lukt om tot rust te komen. Misschien blijf je malen en is jouw (nacht)rust ver te zoeken en dat terwijl je juist zo moe bent en blijft. (Hoog)gevoelige mensen voelen de behoeftes van anderen haarfijn aan en willen graag helpen, ze zijn enorm loyaal maar gaan voorbij aan hun eigen behoeftes.

Waarom zet jij jezelf niet op de eerste plaats?

Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar meestal komt dat doordat we in onze jeugd niet hebben geleerd hoe van onszelf te houden. In de vrouwelijke lijn zie ik dit vaak terugkomen. Ik vraag altijd tijdens een consult naar de voorgeschiedenis. Zo vraag ik naar jouw oma, aangezien jij als eicel aanwezig was toen jouw moeder in de buik van haar moeder zat. Je kunt je voorstellen dat jij de informatie van jouw oma toen al hebt meegekregen. Misschien was er stress, daar is jouw lichaam dan al op voorgeprogrammeerd. Mensen die (hoog)gevoelig zijn, staan meestal in de nor-adrenalinestand.

(Hoog)gevoeligheid en nor-adrenaline

Ik ervaar mijn (hoog)gevoeligheid als een enorm pluspunt, als therapeut kan ik veel mensen daardoor beter aanvoelen. Misschien herken jij dat ook wel, anderen (zelfs onbekenden) vragen jouw advies en ze vertrouwen blind op dat jij het weet en jij weet het ook! Die gevoeligheid is erg fijn, maar het vraagt ook “oplaadtijd” voor jezelf om bij te tanken. Je staat zo gevoelig afgesteld dat vreet energie. Deze nor-adrenalinestand is meer bedoeld als tijdelijke overlevingsstand.

Ben je met stress ter wereld gekomen?

Was er stress bij moeder tijdens de zwangerschap, zoals een verhuizing, overlijden van naasten, zorgen om de zwangerschap of andere zorgen? Of een andere vorm van stress, zoals medicatie, (mee)roken, alcohol, drugs tijdens de zwangerschap.

Ben jij via keizersnede geboren, te vroeggeboren, in couveuse gelegen of was er weinig aandacht voor jou? Allemaal stressvolle omstandigheden.

Dan is de kans groot dat je nu leeft met een overgevoelig systeem (nor-adrenalinestand). Later in je leven kan deze overlevingsstand ook ontstaan door heftige gebeurtenissen. Hoe eerder stress is ontstaan, des te heftiger jouw klachten. Je ervaart dit doordat je moeilijk of niet meer tot rust komt, waardoor klachten ontstaan en blijven bestaan.

Meer trek in zoetigheid en koolhydraten?

Misschien heb je de hele dag wel trek en dan vooral in zoetigheid en koolhydraten? Dat is niet zo gek want in deze nor-adrenalinestand wil jouw lichaam snelle suikers. Niet zo gek want jouw lijf is door deze overlevingsstand voorgeprogrammeerd op suikerverbranding. Hierdoor ben je ook meer vatbaar voor ziektes, waaronder Lyme. Afvallen zal niet lukken, zolang jij in deze overlevingsstand staat.

Waarom supplementen bij jou niet lijken te werken

Door deze overlevingsstand (nor-adrenaline) zal jouw lijf alles doen om jou scherp te houden. Hierdoor kun jij totaal opbranden. Je hebt vast al van alles geprobeerd hebben om tot rust te komen, maar hoe kan het nou dat magnesium bij iedereen lijkt te werken behalve bij jou? Of dat medicatie of therapie bij jou altijd anders uitpakt?

Zolang jij in deze overlevingsstand bent, zal jouw lijf alle supplementen, medicatie of therapie die rust probeert te bewerkstelligen tegenwerken. Het lijf denkt te moeten overleven, rust is geen optie stel je voor dat je wordt opgegeten door een sabeltandtijger.

De kans is groot dat de darmen ook niet goed werken, zink is nodig voor de juiste darmwerking, maar zink zal direct worden afgevoerd omdat het een ontspanner is. Kortom jouw afweersysteem, dat voor 80% via de darmen werkt, functioneert hierdoor niet optimaal.

Wat kun je wel doen om tot rust te komen?

Toen ik hier tegenaan liep, kwam ik gelukkig bij een klassiek homeopaat terecht die dit herkende. Ik had daarvoor zware medicatie gekregen waarbij ik mezelf steeds meer kwijtraakte en ik had dat contact met mezelf nu juist zo hard nodig.
Homeopathie bracht me weer in verbinding met mezelf. Dit was de sleutel want ik voelde zelf het beste wat ik nodig had. Homeopathie werkt op 4 verschillende niveaus te weten spiritueel, emotioneel, mentaal en fysiek. Alles is maatwerk en op jouw (hoog)gevoeligheid afgestemd.

Het mooie is dat homeopathie jou uit deze nor-adrenalinestand kan halen, zodat je weer kunt herstellen op alle vlakken. Al deze lagen krijgen volop aandacht, het maakt jou immers uniek.

Homeopathie & (hoog)gevoeligheid

Homeopathie wordt soms nog als “zweverig” afgedaan. Hoe is het mogelijk dat zo’n sterk verdund korreltje werkzaam kan zijn? De meeste homeopathische middelen worden inderdaad allereerst opgelost in water en daarna stapsgewijs verdund en krachtig geschud. Heel bijzonder, maar hoe meer verdund, hoe sterker de geneeskracht. De Japanse onderzoeker Masaru Emoto suggereerde dat water een ‘geheugen’ heeft. In de homeopathie wordt aangenomen dat het daardoor kan dienen als ‘boodschapper’ voor jouw zelfgenezend vermogen. In verschillende laboratoriumonderzoeken is aangetoond dat water zelf verandert door verdunning en door toevoeging van werkzame stoffen. Het idee dat verdunde middelen niet krachtig werken is onterecht. Er schuilt een enorme kracht in en ze zijn altijd toegespitst op jouw unieke behoeften.

Allereerst uit de nor-adrenalinestand

Even terug naar de nor-adrenalinestand. Je moet eerst uit deze stress-stand voordat jouw lijf voedingsstoffen weer op gaat nemen, waardoor de darmen en jouw afweersysteem herstellen.

Homeopathie kan dit fantastisch ondersteunen. We bekijken wat er in jouw leven is gebeurd en hoe jij dat hebt ervaren. Wanneer er trauma’s zijn geweest, haalt homeopathie deze angel uit de wond zodat jij weer voedingsstoffen opneemt, ontspant en herstelt.

Oproep aan therapeuten:
Neem een kijkje bij mijn 6-daagse geaccrediteerde vakopleiding “Lymeherstel-therapie”, waarin je leert om Lyme en de co-infecties op een natuurlijke manier te behandelen. Lyme komt veel voor bij (hoog)gevoelige mensen. Je bent van harte welkom op de opleiding.

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Zou je dieper willen duiken in de oorzaken van je vermoeidheid en waarom je je niet optimaal voelt? Dr Anne Fleck schreef De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid vol zelftests en tips om je steeds beter te voelen. Ook heeft ze handige checklists om mee naar de huisarts te gaan als je je vermoeidheid bij de bron wilt aanpakken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Bronnen:
How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD, Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner, Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner, Yvonne van Stigt.

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reacties
  1. Engelien Zomer 7 december 2020 - 19:55
    Reply

    Graag wil ik meer info over de opleiding Lyme-hersteltherapie. Ik ben na 20 jaar lymewoestijn nu herstellende van Lyme. Ik loop juist tegen deze prindipes aan van moeilijk ontgiften, slechte opname van voedingsstoffen en supplementen. Maar mijn zelfgenezend vermogen wint en overwint. Graag zou ik hier meer over willen weten en ook anderen helpen. Daar is nog heel veelvte doen en te winnen.

  2. L 13 december 2020 - 11:55
    Reply

    Heel veehelderend maar hoe kom ik erachter of ik lyme heb? En dan is mijn 2e punt ik sta onder beschermingsbewind samen met mijn man en homeopathie is erg duur dus hoe kan ik hier toch voor in aanmerking komen?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?