Spiritualiteit & bewustzijn

Spirituele betekenis van het woord ‘illusie’

Door Saskia Willockx
Spirituele betekenis van het woord ‘illusie’

Als je de betekenis van het woord illusie opzoekt krijg je omschrijvingen als: droombeeld, onjuiste waarneming, niet echt, geen realiteit. In spirituele kringen wordt daar helaas vaak aan toegevoegd: niet belangrijk of dient genegeerd te worden. Dit is een schadelijke interpretatie waar veel ellende van komt. Reden genoeg om het woord illusie eens onder de loep te nemen.

Om te beginnen: een tip

Als je spirituele teksten leest of uitspraken hoort, vervang dan eens het woord illusie door het woord tijdelijk.

Je krijgt dan het volgende:

 • Het lichaam is tijdelijk
 • Je gevoelens en emoties zijn tijdelijk
 • Je gedachten zijn tijdelijk
 • Het leven op aarde is tijdelijk

Door het woord tijdelijk te gebruiken kun je veel beter het juiste perspectief zien. Nergens staat dat tijdelijk betekent dat het niet belangrijk zou zijn, niet serieus hoeft te worden genomen of dat je het zelfs zou moeten negeren.

Hoezo fout?

Een van de gevaarlijke spirituele misinterpretaties van het woord illusie vind ik wel dat het moreel en spiritueel fout zou zijn als je je met iets tijdelijks zou bezighouden. Ik heb in mijn praktijk talloze mensen ontmoet die niet goed voor hun gezondheid zorgden omdat het lichaam “toch maar een illusie is”. Mensen die er zelfs voor kozen om ziekte niet te laten behandelen vanuit deze misvatting met soms ernstige gevolgen die niet nodig waren geweest.

Als ik doorvraag naar het waarom, blijkt de persoon bang te zijn het fout te doen. Er is sprake van angst en schuldgevoel vanwege één of meerdere van deze overtuigingen:

 • Wat je aandacht geeft neemt toe
 • Het zou spiritueel een ernstige fout zijn om ziekte serieus te nemen want het lichaam is een illusie en ziekte dus ook
 • De oorzaak van de ziekte is niet lichamelijk maar emotioneel of psychisch, dus je hoeft alleen op die niveaus een oplossing te zoeken
 • Ziekte dient aan God overgedragen en verder losgelaten te worden

Mijn reactie daarop

 • Je lichaam geeft je signalen vanuit je ziel, waar je van kunt leren. Luister naar de boodschap en schenk aandacht aan het genezingsproces.
 • God is niet een veroordelende, straffende God maar de Bron van onvoorwaardelijke liefde. Je lichaam is je voertuig en je instrument voor bewustwording hier op aarde. Zorg er goed voor.
 • Lichaam, ziel, psyche en emoties vormen een eenheid. Als iets zich lichamelijk manifesteert, help dan het lichaam dit te overwinnen, te genezen. Zoek inderdaad ook naar heling van de onderliggende emotionele en psychische oorzaken. Het is dus en/en, juist vanwege de eenheid doet alles mee en vraagt om erkenning.
 • Ziekte overdragen aan God is een goed idee, als je zelf als mens ook de noodzakelijke stappen zet. Ken je het gezegde “God helpt hen die zichzelf helpen”? Zoek een balans tussen praktisch en geaard zijn gecombineerd met spiritueel vertrouwen. Gaan zitten wachten tot de engeltjes het probleem oplossen is niet-geaard.

Alles op aarde is tijdelijk

Alle tijdelijke verschijnselen maken onderdeel uit van de menselijke ervaring die onze ziel heeft gekozen hier op aarde. Het is all-inclusive.

Neem ook het tijdelijke serieus

Neem je lichaam, je gevoelens en je emoties serieus, ze hebben een boodschap voor je. Ze geven je inzichten in behoeften, verlangens, veiligheid en grenzen. Leer constructief met je gedachten en zorgen om te gaan. Leer bewust aanwezig te zijn in alle aspecten van je leven.

Nog een tip

Als iemand je angst of een schuldgevoel probeert aan te praten of je veroordeelt omdat je je emotionele, psychische en fysieke gezondheid serieus neemt en er goed voor wilt zorgen … luister niet en loop weg.

Wat is jouw ervaring?

Ik hoop dat dit artikel helderheid verschaft. Als je je ervaringen en inzichten wilt delen, hoor ik het graag!

Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

In Je kunt je leven helen laat Louise Hay je op een eenvoudige en begrijpelijke manier kennismaken met de verbinding tussen lichaam en geest. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Aan het eind van het boek vind je een praktisch overzicht van klachten en de gedachtepatronen die daar mogelijk aan ten grondslag liggen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Saskia Willockx
Saskia Willockx

Ontdek hoe je jezelf kunt bevrijden van zelf-sabotage, beperkende overtuigingen en negatieve karmische invloeden. Ik help je om ziel en persoonlijkheid optimaal te laten samenwerken met behulp van Akasha Soul Reading, Healing & Clearing. Voor kinderen is er de Soul Profile reading waarmee je je kind leert kennen op zielsniveau. Dit geeft veel inzichten en informatie die je helpen met de begeleiding en opvoeding van je gevoelige kind. Ik heb 25+ jaar ervaring en ben gecertificeerd Advanced Soul Realignment Practitioner & Soul Reader.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?