Home Bewustzijn De Japanse geluksfilosofie Ikigai: ontdek de zin van jouw bestaan

De Japanse geluksfilosofie Ikigai: ontdek de zin van jouw bestaan

Door Gast auteur
Ikigai

Het geheim van lang en gelukkig leven kun je vinden op het Japanse eiland Okinawa. De filosofie van Ikigai draait om het vinden van de zin van je bestaan. “De eeuwelingen op Okinawa hebben diverse geheimen die ervoor zorgen dat jij je bestaan als zinvol ervaart en positief in het leven staat,” zegt Brenda Serrée, Ikigai spreker en coach. Ze helpt je om jouw Ikigai te ontdekken!

Door uit elke dag het beste te halen, geluksmomenten te creëren en zingeving voor de gemeenschap voorop te stellen, ervaren de bewoners van Okinawa vaak flow en dankbaarheid.

Stilstaan bij jezelf

Vraag jij jezelf weleens af: waarom ben ik hier? Waarom doe ik ertoe? Wat is mijn reden van bestaan? Misschien weet je wel wat je talenten zijn en wat je graag doet, maar sta je zelden écht even stil om te zien waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Het leven dendert voort en de dagen zitten snel vol. Voel jij je diep van binnen werkelijk vervuld? Maak je tijd om te doen wat je leuk vindt?

Ikigai: lang en gelukkig leven

Je Ikigai ontdekken kan je houvast geven. Het is een samenstelling van de woorden iki (leven) en gai (waarde, zin, reden). Dit is het concept voor een lang en gelukkig leven dat komt overgewaaid van het Japanse eiland Okinawa. De bewoners worden wel tot 120 jaar oud en zijn wereldwijd beroemd om hun manier van leven. Zij geven betekenis aan hun leven, omdat ze hun Ikigai, oftewel hun reden van bestaan, leven. Ze leiden een leven dat voor hen persoonlijk betekenis heeft en waarin zij zichzelf kunnen zijn.

Door uit elke dag het beste te halen, geluksmomenten te creëren en zingeving voor de gemeenschap voorop te stellen, ervaren zij vaak flow en dankbaarheid. Hun levenshouding draagt bij aan hun gezondheid en het vinden van voldoening in grote en kleine dingen.

Een van de geheimen: actief blijven

De Spaanse auteurs Héctor Garcia en Francesc Miralles interviewden veel van de eeuwelingen op het eiland Okinawa. Ieder mens heeft een reden van bestaan, die in de loop der tijd kan veranderen. Waar voor de één het passen op de achterkleinkinderen de Ikigai is, begint de ander blij aan de dag door het vooruitzicht te kunnen werken in de moestuin.

Eén ding is zeker: deze eeuwelingen hebben diverse geheimen die helpen om lang te leven. Die ervoor zorgen dat jij je bestaan als zinvol ervaart en positief in het leven staat. Een van die geheimen is om altijd actief te blijven, ook als je niet (meer) hoeft te werken. Er moet een Ikigai zijn, als een stip op de horizon: een levensdoel dat jou stimuleert om schoonheid te creëren en van nut te zijn, voor jezelf en voor de gemeenschap.

Minder stress, minder moeheid

Toen ik door een ziekte van het ene op het andere moment verlammingen aan mijn armen en benen kreeg, stelde ik mezelf vrij snel vragen als: waarin zit mijn betekenis? Wat doe ik ertoe? Wat zegt juist deze ziekte mij? Waarom ben ik hier?
Het werd een innerlijke reis. Ik werd stukje bij beetje weer gezond én kwam dichter bij mijn Ikigai. Die periode van stilte had ik nodig om niet door te denderen in mijn gebruikelijke tempo.

Haast maakte plaats voor het doen van dingen die me energie gaven en waarmee ik de wereld wat mooier kon kleuren. Het was een besluit van mijn hart om op een gezonde manier te leven en werken, met flow en passie. Door me bewust te zijn van de mogelijkheden die er voor mij zijn en bewust keuzes te maken die bij mijn Ikigai passen, ervaar ik minder stress, moeheid en overweldiging dan vroeger. Als je weet wat jouw Ikigai is, kun je het beste maken van omstandigheden die je anders misschien als ‘moeilijk’ zou bestempelen.

Oefening: wat vertellen je lievelingsboeken over jou?

Ben je benieuwd naar jouw Ikigai? Er zijn veel oefeningen die je zelf kunt doen, zoals deze:

  • Zorg dat je in een ontspannen sfeer komt. Bijvoorbeeld met meditatie, een ademhalingsoefening of mantramuziek
  • Als je minder in je hoofd zit en meer bij je gevoel bent, beantwoord dan de volgende twee vragen:
    Wat zijn je drie lievelingsboeken? Beschrijf wat je er mooi aan vindt en waarom ze je inspireren. Brengen ze je in een bepaalde sfeer? Vind je er iets spannend aan? Gaan ze over bepaalde idealen, wijsheden of liefde?

    Wat zijn je drie lievelingsfilms? Voel jij je erdoor geïnspireerd? Bevatten ze misschien een boodschap die jou aanspreekt?

  • Kijk of je bepaalde thema’s herkent. Lees wat je hebt opschreven en vind Is er een rode draad zichtbaar?

Je hebt nu een eerste stap gezet bij het verkennen van jouw Ikigai! Ik deel graag de geheimen met je, zodat jij kleine en grote stappen kunt zetten om je van betekenis te voelen in je leven en werk.

Geschreven door Brenda Serrée

Boekentip van de redactie: Ikigai

IkigaiWaar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Ontdek de geheimen van het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal gezonde honderdjarigen ter wereld woont. Dit boek helpt je om je eigen ikigai te vinden en vertelt over de Japanse filosofie die zorgt voor een gezond lichaam, geest en ziel.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,99.

bestel nu

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter