Home Geen categorie Het verlichte brein

Het verlichte brein

Door Jenny

In Het verlichte brein van Alberto Viloldo komen twee schijnbaar tegenstrijdige werelden samen: de wereld van de neurologie en de wereld van het sjamanisme. Ik vind het boek erg boeiend geschreven en ik was verwonderd over de rol van bijv. de mitochondriën.

Mitochondriën

Dit zijn de energiecentrales van onze cellen en de oorsprong van de vrouwelijke levenskracht, waarover sjamanen wel eens spreken. De mitochondrien dirigeren het genetische orkest dat de snelheid bepaalt waarmee de cellen zich delen, verouderen en streven. Zij hebben het dirigeerstokje in handen en geven aan welke genen in een cel worden ingeschakeld. Bovendien leveren ze ook de brandstof voor de vorming van nieuwe neurale netwerken. Het blijkt dat wanneer deze niet goed hun werk kunnen doen in je hersenen, het daardoor erg lastig wordt om in je hersenen nieuwe `wegen` en dus nieuwe gedragspatronen aan te leggen en jezelf aan te leren. Dat maakt dus dat je snel kunt terugvallen in je oude gedrag – iets wat dus niet alleen met wilskracht heeft te maken.

Over het vermogen te kunnen veranderen

Emoties worden onderverdeeld in cognitieve emoties, deze zijn bewust en oorspronkelijk en hebben betrekking op het hier en nu, en instinctieve emoties, deze komen voort uit oeroude overlevingsinstincten die zijn ingesleten in ons brein; dus ze zijn oud en vaak schadelijk omdat ze gelinkt zijn aan een traumatische gebeurtenis. Door bewust te worden van je (vaak onbewuste) overtuigingen en (voor)oordelen kun je deze instinctieve emoties verminderen en omzetten in neutralere emoties. verlichte-mind.jpgUit onderzoek is gebleken dat ons brein over het vermogen beschikt om zich aan te passen en zichzelf anders te organiseren met betrekking tot de functies die het uitvoert. Dit wordt neuroplasticiteit genoemd. Verder heeft het brein ook de gave van neurogenese, d.w.z. het vermogen van de hersenen om nieuwe hersencelen te vormen dat gedurende ons hele leven blijft bestaan. Dus ervaringen die gekoppeld zijn aan aandacht, die leiden tot fysieke veranderingen in de structuur en het toekomstig functioneren van het zenuwstelsel. Op dit feit is het `power-up-your-brain-program´ o.a. gebaseerd.

Power-up-your-brain-program in de praktijk

Het is een vijf weken durend programma met voedingsadviezen, meditatie, supplementen, beweging, sjamanistische oefeningen en mentale overwegingen. ´Toevallig´ wilde ook mijn vriendin dit boek lezen en we besloten om samen aan dit programma deel te nemen. Het beste was om te starten met volle maan (=4 juni). Maar… even door tellend omdat de elfde dag een vastendag is en je liefst alleen water mag drinken, heb ik besloten om één dag eerder te beginnen, zodat mijn vastendag op een halve werkdag voor mij valt; dat lijkt me iets gemakkelijker vol te houden. supplementen.jpgOnze voorbereidingen verliepen niet vloeiend. Het supplement Nrf2 bleek niet in Nederland te verkrijgen. Dus hebben we uit laten tellen wat het zou kosten wanneer we al deze supplementen apart zouden bestellen in pilvorm en daar schrokken we wel van. Het zou meer dan 200 euro kosten voor de periode van vijf weken. Daarom gingen we na uit welke producten deze supplementen waren gewonnen en dat bleken o.a. broccoli, bosbessen, druiven en kurkuma te zijn. We besloten alleen de supplementen alfaliponzuur, visolie en groene thee-extract te bestellen en de rest gewoon vers te gaan nuttigen. Dit bleek gedurende de eerste week best aardig te gaan. Ook de meditatie via internet en de oefeningen en het sporten waren wel te doen. Voor mij was het wel lastig om de ochtendmeditatie uit te voeren. Mijn dag start om 6.15u en ook al is het maar een kwartiertje vroeger, ik kreeg dat niet klaar om vol te houden. De eerste dag vasten lukte goed. Hierbij heb ik niet alleen water gedronken, maar ook bouillon en vers fruit gegeten. Ik merkte echter dat mijn lijf ging reageren op  het eten van zo veel fruit, want de candidaschimmel die in mijn lijf actief was geweest, stak nu weer de kop op. Dit bleek door de hoeveelheid fruitsuikers te komen en dus was het beter om minder fruit te eten en meer groenten. Volgens het programma was het goed om tijdens deze weken ook maar één maaltijd per dag met koolhydraten te eten. Aangezien ik nu minder fruit mocht – en dat at ik tot 12 uur en ik niet zo’n vleeseter ben en in veel vleesvervangers zitten weer koolhydraten – werd het voor mij lastig om dit vol te houden, omdat ik ook gewoon aan het werk ben, sport, mijn gezin en huishouden heb, etc. Ik voelde me slapjes worden en kreeg juist steeds meer trek in suikers. Omdat ik verder geen effect merkte na ruim 2,5 week het programma volgen, de oefeningen grotendeels doen en de supplementen slikken, besloot ik dus af te haken net voor de 3 weken om waren. Ik ben terug naar mijn gewone eetpatroon gegaan dat al vrij gezond is. Wel slik ik nog de supplementen. Ook mijn vriendin had de ervaring dat ze slap en moe werd en ook zij besloot na een kleine 3 weken te stoppen. Natuurlijk zijn we benieuwd hoe andere lezers dit programma is bevallen en welke effecten zij hebben gemerkt. Het boek zelf blijf ik zeer boeiend vinden en de moeite waard om te lezen, ongeacht of je nu het programma gaat volgen of niet.

3 comments

Avatar
Deedontree 11 mei 2016 - 10:48

Dag Jenny

Ik wil dit programma ook gaan volgen vanaf 20 juni en vroeg mij af waar ik die meditatie kan vinden. Op de site van powerupyourbrain.com vind ik geen enkele link, dus ik vroeg mij af waar jij die gevonden hebt?
Verder ben ik op zoek gegaan naar de Nrf2 Activator van Xymogen en heb ontdekt dat Protandim een identiek product is dat – denk ik – veel makkelijker te verkrijgen is in Nederland. Ik dacht het je mee te geven voor het geval je misschien nog graag eens het programma zou proberen.
Verder ben ik natuurlijk ook benieuwd naar ervaringen van anderen. Iemand? 🙂

Groetjes,

Debbie

Reply
Avatar
Tugba 24 december 2017 - 02:00

http://www.ablaybusinezzz.nl hier kun je de programma volgen

Reply
Avatar
Tugba 23 december 2017 - 18:08

Dag Debbie,

Als je nog steeds interesse hebt voor de producten van Protandim wil ik je graag verwijzen naar de officiele website.
Je kunt contact opnemen met mij via onderstaand email: http://www.tugba_ablay@hotmail.com

Reply

Leave a Comment