Home Bewustzijn Oude pijn transformeren, hoe doe je dat?

Oude pijn transformeren, hoe doe je dat?

Door Sabine Vekemans
oude pijn

Genadeloos, zo voelt het oordeel van een ander over mij. Ik word diep geraakt. Een oude pijn vlamt heftig op. De pijn van niet goed genoeg zijn. Een pijn die ik al heel lang met mij meetors, die mij zo vaak onderuithaalde of compleet vloerde. Dagenlang, soms zelfs weken. De pijn van een belemmerende overtuiging die ik al jong ben gaan geloven: ik ben niet goed genoeg en moet nog meer mijn stinkende best doen. Een persoonlijk relaas over oude pijn transformeren.

Mijn emoties gaan meteen met mij aan de haal

Onzekerheid, schaamte, schuld, afkeuring, me weer heel klein voelen… Ze passeren allemaal de revue. En toch voel ik al zoveel beter dat zij getriggerd worden door het oude verhaal. Het oude verhaal dat we allemaal wel herkennen in ons leven: van niet goed genoeg zijn, niet gezien worden, niet gehoord worden, er niet bij horen.

Een verhaal dat niet klopt, omdat ik het niet zelf heb geschreven. Ik heb het – net als jij – aangeleerd gekregen, overgenomen, opgepikt. Het zijn de inprentingen uit mijn jeugd via mijn ouders, familie, leraren, vrienden en ga zo maar door. De overtuigingen van een ander. Vaak ben ik me daarvan niet eens bewust. Helaas ben ik dat oude verhaal gaan geloven en als gevolg daarvan mijzelf gaan afwijzen. Voel ik oude pijn.

Als een geslagen hond met de staart tussen de benen

Mijn eerste reactie was lang om mij te wentelen in die heftige emoties. Er helemaal door en in meegezogen worden en mij een slachtoffer voelen dat het liefst in een hoekje wegkruipt. Mezelf onzichtbaar maken. Als een geslagen hond die met de staart tussen de benen afdruipt naar zijn mand, om daar af en toe sluiks even zijn ogen te openen in de hoop dat iemand ziet hoezeer hij lijdt.

Op die wirwar van heftige emoties haakt ook de kwebbelende aap in mijn hoofd gretig aan. Slingert zich vrolijk van het ene hersenspinsel naar het andere. ‘Na na nanana, zie je wel je kunt het niet, stop er maar mee, bedrieger…’ Terwijl ik die emotionele pijn voel, kruipt de fysieke pijn op vanuit mijn maag. Mijn lichaam dat mij zo laat weten wat om aandacht vraagt. Mijn lijf dat mij liefdevol de weg wijst naar waar deze overtuiging zich heeft vastgezet.

Deze oude pijn mag gezien worden, net zoals ik gezien mag worden

Dankbaar voor dit teken zoek ik een plek om even alleen te zijn, rustig te zitten, en sluit ik mijn ogen. Deze oude pijn mag gezien worden, net zoals ik gezien mag worden, weet ik inmiddels. Dat is de enige manier waardoor die pijn zich transformeert en heelt, elke keer een beetje meer. Ik concentreer me een poosje op mijn ademhaling door mijn in- en uitademingen te tellen. Zo maan ik mijn kwebbelende aap tot rust. En ga dan met mijn aandacht naar de plek in mijn lijf waar ik de pijn voel – mijn maag – en adem daar met rustige en diepe ademhalingen naartoe en doorheen. Ik voel de pijn en het verdriet daaronder heel intens en laat het er zijn, zonder ervan weg te vluchten. En ik blijf doorgaan met zo ademen.

Wanneer ik weer in mijn hoofd schiet en in het oude verhaal beland, verleg ik mijn aandacht naar mijn ademhaling. En vervolgens weer naar de plek in mijn lijf waar ik de pijn voel. Terwijl ik in mijn lijf voel wat er te voelen valt, en ook mijn tranen mogen stromen, ontspant de knoop in mijn maag. Het wordt makkelijker om daar doorheen te ademen. Ik ga hier net zolang mee door totdat het rustiger in mij wordt en ik voel dat het voor nu klaar is.

Als cadeau opent mijn hart zich en ontvang ik een inzicht: het oordeel van een ander over mij gaat over iets dat de ander raakt en in zichzelf mag aankijken. Ik mag het nu loslaten.

Wil jij jouw oude pijn leren transformeren? Via deze link kom je op de website van Sabine Vekemans terecht om je aan te melden voor het ‘Gratis verbind je weer met je hart’-pakket.

Boekentip: Je kunt je leven helen

Wil je liefdevol naar jezelf kijken en afscheid nemen van oude gedachtepatronen? Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Zo kun jij die knoop in je maag gaan loslaten.

Je kunt het boek bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzendkosten.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

2 reacties

Rolf Wagenaar 30 april 2018 - 21:10

Oude pijn transformeren door er doorheen te ademen heb ik nog nooit zien lukken. Het feit dat je de pijn erkent en aangaat zal de reden zijn dat het wel lukt. Ik ervaar een veel belangrijker signaal uit mijn lichaam als de transformatie lukt. Opluchting, ruimte, etc…. Ik krijg niet echt inzichten, behalve het feit dat je vaak ervaart waar de pijn vandaan komt. Maar dat is mijn verhaal. Bedankt voor het delen en succes met je praktijk. We doen het tenslotte allemaal met hetzelfde doel.

Reply
Yoni 25 april 2020 - 19:32

Dankjewel dat je dit deelt en zo open schrijft. liefs

Reply

Laat een bericht achter