Home Geen categorie Het intentie-experiment

Het intentie-experiment

Door redacteur

‘Kunnen je gedachten de wereld veranderen?’ is op de kaft van het boek Het intentie-experiment gesteld. Die vraag triggerde me meteen, want ik was net met een coach bezig om mijn brein te trainen in het krijgen van meer positieve gedachten. Wat zouden wetenschappers inmiddels alweer ontdekt hebben over de kracht van je brein? En ‘de wereld’, was dat dan die van jezelf of zou je brein een wijdser effect kunnen hebben? Spannend ook, meedoen aan het experiment!

Onderzoeksbeschrijvingen

Op vakantie begon ik te lezen, in alle rust op een zonnige, heerlijk groene camping. Lynne McTaggert startte met de beschrijving van uitgevoerd onderzoek naar gedachtekracht. En dat bleef ze doen. De ene na de andere onderzoeksbeschrijving kwam voorbij. Onderzoeken uitgevoerd door gerenommeerde Amerikaanse universiteiten en ook voor mij onbekende onderzoeksinstituten. Ook een Nederlandse wetenschapper wordt soms genoemd. Elke beschrijving begon met de uitleg van de onderzoeksopzet, om af te sluiten met voor mij vaak verbazingwekkende onderzoeksresultaten. Zo kunnen gedachten, zeker tussen mensen die een sterke band met elkaar hebben en tussen groepen mensen, sterk van invloed zijn op bijvoorbeeld het genezingsproces bij mens, dier en zelfs plant.

Vakterminologie

Jammer genoeg kon ik al vrij snel de beschrijvingen van de uitgevoerde niet meer volgen, het werd steeds ingewikkelder. Een exemplarische passage: ‘NAD leidt elektronen naar het kanaal dat nodig is voor het maximaliseren van de energieproductie en de stofwisseling. Lage NAD-niveaus hebben een nadelige invloed op de productie van adenosinetrifosfaat (ATP). Iedere cel heeft zuurstof en glucose nodig om adenosinedifosfaat (ADP) en fosforzuur om te zetten in ATP.’ Nog een: ‘Op de een of andere manier waren hij en zijn collega’s erin geslaagd een zogeheten SU(2)-ruimte te creëren, waarin elektrische en magnetische monopolen konden coëxisteren: dit kwam overeen met het soort realiteit dat volgens een uitbreiding van het ‘standaardmodel’ wordt geacht te existeren in ‘sypersymmetrische’ toestanden.’

Teleurstelling

Met de uiteenzetting van chemische processen en alle stofnamen en afkortingen is het geen prettig leesbaar boek voor een talenmens zoals ik. Ik had lang geleden op zijn minst wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in mijn vakkenpakket moeten houden om dit boek goed te kunnen volgen. Het leek soms zelfs wel een studieboek over een van die vakken. En als ik weer eens een stuk tekst had gelezen en werkelijk geen idee had wat er werkelijk stond, werd ik er geregeld lacherig van, wat niet de intentie van deze auteur kan zijn… Ik ging scannend lezen, steeds op zoek naar de interessante onderzoeksresultaten en op weg naar het gedeelte in het boek waar ik zelf in actie zou kunnen komen. Maar je moet geduld hebben: pas de laatste 21 van de 273 pagina’s gaan over het experiment waaraan je zelf kunt meedoen. Daarbij heb je ook internet nodig en zonder wifi op de camping moest ik daar nog even mee wachten. Eenmaal thuis zakte de moed me na het ingewikkelde boek wat in de schoenen om nog mee te doen…. Een teleurstelling dus. Als McTaggert de onderzoeksresultaten zou bundelen in een boek, dan zou het in mijn opinie veel toegankelijker worden en kunnen veel meer mensen weet krijgen van deze revolutionaire, veelbelovende wetenschap rondom de kracht van intenties.

Leave a Comment