Home Bewustzijn Haptonomie

Haptonomie

Door redacteur
haptonomie

Sinds een aantal maanden zet ik voorzichtige schreden op het ondernemerspad in de haptonomie. Ik ben mijn praktijk als zelfstandig haptotherapeut en coach aan het opzetten. Hier en op www.haptonomiebaarn.nl doe ik verslag van wat ik zoal beleef.

Hoe het begon

Sinds ik aanraking kwam met de haptonomie, ging er een wereld voor me open. Door me bewust te worden van mijn gevoel, onder meer via de lichamelijk voelbare reacties op situaties en mensen, kreeg ik steeds beter in de gaten wie ik nou eigenlijk ben.

Ik was er zo door gegrepen dat ik besloot het basisjaar van de Vakopleiding Haptonomie te doen. Ongelofelijk wat er allemaal te ervaren is als je er maar bij stilstaat! Na het eerste jaar was er geen weg meer terug: ik wilde meer.

Wat een fantastische kijk op mensen en hun beweegredenen biedt dit vak. In de jaren die volgden leerde ik op een heel andere manier naar mezelf en mijn valkuilen kijken. In iedere eigenschap schuilt een kwaliteit, een valkuil is niks anders dan de doorgeschoten variant van een kwaliteit. Heb je het eenmaal voor jezelf op een rijtje, dan mag je met cliënten aan het werk. Niks is zo leuk als mensen zich bewust laten worden van zichzelf, simpelweg door hun gevoel centraal te stellen.

En nu ben ik bijna klaar met de opleiding. Nou ja, klaar: mijn ervaring is dat je in dit vak nooit uitgeleerd raakt. En dat is heel fijn voor iemand die zo leergierig is als ik en van persoonlijke ontwikkeling houdt. Hoe meer je leert, hoe meer je het gevoel hebt dat er nog zoveel te ontdekken valt. Over het vak, over mensen en hun unieke patronen. Over hoe mensen zichzelf tot uitdrukking brengen via hun lichaam, hun bewegingen en communicatie.

Bewustwording

Haptonomie is inzetbaar op vele gebieden. Als therapie, maar ook in coaching en training, met betrekking tot vele thema’s: persoonlijke effectiviteit, persoonlijke ontwikkeling, communicatie, conflictbemiddeling, grenzen, balans, omgaan met ziekte of handicap.

Het begint allemaal met bewustwording: ervaren, voelen, hoe doe ik het? Hoe ga ik om met mezelf? Hoe ga ik om met mijn problemen? Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten? Daarna kun je, indien gewenst, je gedrag leren bijstellen of nieuw gedrag aanleren. Zodat je kwaliteiten niet langer je valkuil zijn.


Meer lezen over haptonomie? Lees ook deel 2 en 3 van de haptonomie blogserie: Klik hier voor deel 2 over teleurstelling en klik hier voor deel 3 over ruimte geven aan gevoelens.

Mijn praktijk heeft meerdere pijlers: therapie, training en coaching. Wil je meer weten over haptonomie, haptotherapie of mijn praktijk, kijk dan verder op www.haptonomiebaarn.nl. Vragen beantwoord ik graag, reacties zie ik met belangstelling tegemoet.

Beeld: Shutterstock


Boekentip Inspirerend Leven: Haptonomie en haptotherapie – Pieter van der Slikke

Wil je meer lezen over hoe je haptonomie het beste kunt gebruiken om je zintuigen te gebruiken bij het ervaren van relaties?

Dit Ankertje geeft een introductie in de haptonomie en haar toepassing in het dagelijks leven, opvoeding en werk, van geboorte tot ouderdom. Bestel jouw exemplaar voor maar €10,- via onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

 

Leave a Comment