Home Tips voor thuis Zo richt je als een minimalist je interieur in

Zo richt je als een minimalist je interieur in

Door Redactie

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die in een rommelig huis wonen meer stresshormonen in hun bloed hebben. Dit is niet verrassend; opruimverplichting en rondslingerende spullen nemen vrije ruimte op in je hoofd, die broodnodig is voor ontspanning.

Door minimalistisch te wonen kun je deze ongewenste ‘brainclutter’ het hoofd bieden. Door je leven in te richten op de belangrijkste basics demp je de innerlijke onrust, terwijl je tegelijkertijd je interieur een extra verfijnde indruk geeft. Maar; net als andere trends die om weinig opsmuk vragen (denk: de ‘schoon eten’-trend) pakt het minimalistisch houden van je huis in de praktijk stukken complexer uit dan je aanvankelijk zou kunnen verwachten. Ben je benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt met deze woon- en levensstijl? Met de onderstaande 4 richtlijnen ga je goed beslagen ten ijs.

#1 Kies kwaliteit boven kwantiteit

De grootste uitdaging van minimalistisch wonen is het doorhakken van knopen. Het loont in zo’n geval om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen, en te investeren in klassiekers die de tanden des tijds weerstaan. Als een interieur-item van goede kwaliteit is zal deze er ook op de lange termijn goed uit blijven zien. Hetzelfde geldt bij het uitkiezen van je planten; door makkelijke kamerplanten te verkiezen boven high maintenance exemplaren voorkom je dat je na een hectische week nog maandenlang tegen vergeelde flora aankijkt.

minimalisme-1

#2 Hou oppervlaktes rommel-vrij

Als je om je heen kijkt, wat zie je dan liggen..? Waarschijnlijk stapeltjes papier, gebruikte kopjes en frutseltjes die op een ondoordacht moment op een tafel, stoel of werkoppervlak beland zijn. Wil je het minimalisme écht nastreven, dan is dit een probleem om aan te pakken. Vraag jezelf daarom af wat er weg kan, wat er kan worden opgeborgen en wat er het predicaat ‘niet-essentieel’ verdient. Wees consistent door dit proces maandelijks te doorlopen. Zorg ervoor dat je oppervlakken helder blijven en geef je spullen een vaste plek.

#3 Eén erin, één eruit

Onze verzamelwoede kent geen grenzen. Vergelijk bijvoorbeeld de inhoud van je keukenlade met toen je voor het eerst op jezelf ging wonen; kleine kans dat je lades inmiddels niet uitpuilen met eetgereedschap wat je niet- tot nauwelijks gebruikt. ‘Wat is het nut om lades aan te pakken als ik deze spullen toch niet zie liggen’, zul je wellicht denken. De praktijk wijst uit dat deze spullen ook ruimte in je hoofd claimen; zelfs al zie je ze niet. Om het aantal spullen in je huis onder controle te houden kun je je laten inspireren door de ‘One in, one out’-regel uit het beroemde boek van Colleen Madsen (‘365 less things’). Volgens dit principe hoef je niet per sé een vergelijkbaar item weg te doen, zolang het maar vergelijkbaar in grootte is.

minimalisme-2

#4 Gebruik verschillende texturen, maar hou de kleuren dichtbij elkaar

Het risico van een minimalistische ruimte met neutrale tinten is dat je er een koude of saaie indruk mee maakt. Dit voorkom je door de ‘textuur-kaart’ in te zetten op je meubels. Met gebreide spreien, schaapsvachtjes en velours banken. Je kunt dus bijvoorbeeld witte plafondlampen combineren met een wit kleed; waarbij de lampen van wat papier zijn gemaakt en het witte kleed van schaapswol.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Ga dan meteen aan de slag door je inventaris met frisse ogen te bekijken -en start met het vrijmaken van ruimte in je hoofd!

Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Straluma en Tuincentrum.nl.

Leave a Comment