Home Feng Shui Zo creëer je een harmonieuze (thuis)werkplek met de juiste energie

Zo creëer je een harmonieuze (thuis)werkplek met de juiste energie

Door Sanne van Dort
werkplek

We werken nu meer dan ooit thuis. Hoe ziet jouw ‘thuiskantoor’ eruit? Is het een werkplek die energie geeft of juist kost? Sanne van Dort laat in dit artikel zien hoe je een harmonieuze omgeving creëert, die je concentratie en creativiteit gegarandeerd een boost geven.

Hooggevoelige mensen kunnen in een kantoortuin letterlijk ziek worden van de onrust van anderen.

Een harmonieuze (thuis)werkplek

Wanneer je werkomgeving niet harmonieus is, kan het voelen alsof je ‘leegloopt’ gedurende de dag. Daarom is het heel belangrijk om een aangenaam ‘thuiskantoor’ te hebben, met de juiste energie. Enkele adviezen om een fijne werkplek te creëren, wat je prestaties, focus en creativiteit gegarandeerd ten goede komt.

 • Zorg voor je zintuigen
  Het is belangrijk om te beseffen dat jij met al je zintuigen werkt, al dan niet bewust. Zorg daarom dat je zintuigen op de juiste manier worden geprikkeld – en beslist niet overprikkeld. Zo is stilte bijvoorbeeld heel belangrijk, zeker wanneer je hooggevoelig bent. Wist je dat hoogsensitieve mensen in een kantoortuin letterlijk ziek kunnen worden van de onrust en het lawaai van anderen?
 • Verbind je met de natuur
  Werken in de buurt van daglicht heeft een positief effect op je. Door dit natuurlijke licht blijf je in contact met buiten, met de tijd, met de seizoenen. Helemaal fijn is het als je ook een mooi uitzicht hebt (op groen!) en een raam kunt openzetten om frisse lucht binnen te laten. Geen prettig uitzicht? Een mooie poster van de natuur of bijvoorbeeld een zeezicht is een goed alternatief.
 • Kies voor de juiste geuren en kleuren
  Een geur kan helpen om een prettige werkplek te creëren. Zelfs in heel kleine concentraties hebben geuren al effect op onze hersenen en daarmee op ons gedrag en ons humeur. Een fijne geur maakt ons sterker, zelfverzekerder en meer ontspannen. Etherische oliën kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een motiverende energie.

  Ook kleuren doen onbewust veel met onze gemoedstoestand. Zo kunnen bepaalde kleuren deprimeren of zelfs creativiteit doodslaan. Uiteraard zijn er ook kleuren die juist motiveren, kalmeren of inventiviteit stimuleren. Voor je werkplek kun je kiezen voor activerende kleuren zoals rood, oranje en geel tegen een rustige basis (bijvoorbeeld grijs). Een kleur die zorgt voor creativiteit en inspiratie is bijvoorbeeld smaragdgroen. Blauw is een rustgevende kleur, maar stimuleert ook productiviteit. Kies vooral kleuren die jou ondersteunen tijdens het werken.

 • Omring je met groen
  Een heel makkelijke en effectieve tip voor instant energie: maak je werkplek groen. Je kunt denken aan een plant op je bureau of een grote op de grond. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten om je heen stress verminderen. Een ander voordeel is dat ze de lucht zuiveren, wat weer goed is voor het binnenklimaat.
 • Houd je werkplek opgeruimd
  Je werk geeft je vaak al vele prikkels. Zorg daarom dat andere prikkels zoveel mogelijk gereduceerd worden. Chaos om je heen betekent ook chaos in je hoofd. Een opgeruimd en schoon bureau bijvoorbeeld is belangrijk om je goed te kunnen focussen.
 • Laat je inspireren door edelstenen
  Edelstenen zijn een zeer krachtig hulpmiddel om de energie in een ruimte te veranderen. Dit komt doordat ze een sterke en hoge trilling hebben. Als je bijvoorbeeld kristallen neerzet, zal de energie van jouw omgeving meteen verhogen en verbeteren.

  Op je werkplek wil je meestal motiverende en inspirerende energie, dus edelstenen die zorgen voor concentratie, productiviteit en creativiteit. De fluorietis een echte ‘focus-steen’, die concentratie en productiviteit brengt. Ook apatiet vergroot je focus, geeft nieuwe inzichten en motiveert je om naar doelen toe te werken. Citrien staat bekend als edelsteen voor overvloed, succes en rijkdom. Voor creativiteit is juist een rozenkwarts heel geschikt.

Oefening: visualiseer je ideale werkplek

Voordat jij je ideale werkplek gaat creëren, is het handig dat je helder hebt hoe deze er precies uitziet. Een simpele visualisatie-oefening helpt hierbij: stel je voor dat jij achter je bureau aan het werk bent… Wat zie jij om je heen? Welke kleuren? Wat ruik je? Wat is je uitzicht? Schijf op wat je tijdens deze visualisatie ervaart. Deze ingevingen kun je gebruiken bij het realiseren van je werkplek. Je brengt hier waarschijnlijk veel tijd door, dus zorg dat het een inspirerende omgeving is waar jij je thuisvoelt. Zo krijg je energie van je werk!

Heb je behoefte aan nog meer inspiratie? Kijk dan op Blooming Home. Hier vind je tips om meer harmonie in huis te brengen.

Boekentip Inspirerend leven: Huis & Ziel

Dit boek staat boordevol tips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel en welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis? Een heerlijke aanleiding om eens grote schoonmaak te houden!

Je kunt jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com bestellen voor € 20,- met gratis verzending.

bestel nu

Laat een bericht achter