Home Bewustzijn Zit je vast in een negatief patroon? Zes manieren om dit te doorbreken

Zit je vast in een negatief patroon? Zes manieren om dit te doorbreken

Door redacteur

Heb jij het gevoel dat je achtervolgd wordt door negatieve gewoontes? En dat negativiteit overheerst in je leven? Of trek je bijvoorbeeld alleen maar de verkeerde partners aan? Het doorbreken van een negatief patroon gaat niet zonder slag of stoot, maar zelfs als je het gevoel hebt dat je al voor een langere tijd dit patroon aanhoudt, is het altijd mogelijk om het aan te pakken. Hier zijn een aantal punten waar je over na kunt denken wanneer je een patroon of gewoonte wilt doorbreken.

Zes manieren om negatieve patronen en gewoontes te doorbreken

1. Niet vechten, maar genezen

In plaats van te denken dat je moet vechten tegen je negatieve patronen, probeer ze te genezen. Het woord ‘genezen’ kan een magisch effect hebben. Het woord ‘vechten’ draagt een negatieve lading en zorgt ervoor dat je je defensief opstelt waardoor je met de verkeerde energie het patroon gaat aanpakken. Helen of genezen voelt positief waardoor je met optimistische ogen naar het patroon gaat kijken.

2. Wat is de oorzaak?

De volgende stap in het helen van een negatief patroon is onderzoeken waar het vandaan komt. Wat is de oorzaak geweest? Stel je bent geboren in een gezin met ouders die niet veel geld hadden of hun geld niet goed beheerden. Dit kan ervoor zorgen dat jij ook uitdagingen ervaart met geld en dit kan de oorzaak zijn van jouw patroon. Misschien heb je onbewust een fijner gevoel gehad bij het idee dat minder geld beter is, omdat je niet anders weet. Of misschien heb je geen aandacht besteed aan je financiën, omdat je dat niet geleerd hebt dat het belangrijk was. Negatieve patronen beginnen vaak in de kindertijd, maar meestal maak je keuzes of neem je bepaald gedrag over dat een langere tijd aanhoudt.

3. Overweeg wat je bereid bent om op te geven

Je hebt bijvoorbeeld een kantoorbaan die je heel graag wilt opzeggen. Je hebt een andere bron van inkomsten, want dat heb je zelf opgebouwd waardoor je prima de rekeningen kunt betalen zonder je baan. De mensen om je heen moedigen je aan om je baan op te zeggen, maar je intuïtie fluistert: ‘Blijf nog zes maanden’.  Als je nog zes maanden zou blijven werken, kun je dat geld sparen zodat je altijd iets achter de hand hebt. Door jezelf zes maanden op te offeren kun je je negatieve gewoonte ‘uitdagingen met geld’ genezen. Wanneer je klaar bent om een negatief patroon te veranderen, zal het universum je een kans geven om iets op te geven of op te offeren om je situatie te verbeteren.

4. Om je zelfliefde te vergroten en het verleden los te laten, vergeef jezelf

Wanneer je naar het verleden gaat kijken om uit te zoeken wat de oorzaak is of hoe je vroeger gehandeld hebt, kan het verleidelijk zijn om jezelf te veroordelen. Dit houdt je eigenlijk gevangen in een negatief patroon. Als je vergeving en zelfliefde toelaat in je leven kun je zonnestralen en frisse lucht toelaten in je manier van denken. Wanneer je inziet dat zelfliefde heel belangrijk is, zul je het beste voor jezelf willen en dat helpt je om betere en gezondere keuzes te maken. Onderschat deze stap niet! Vind je het lastig om je zelfliefde te vergroten? Deze drie oefeningen kunnen hierbij helpen. 

5. Vraag om begeleiding van het universum

We hebben allemaal een team van spirituele begeleiders die achter de schermen voor ons werken. Signalen, intuïtieve instincten en aha-ideeën over hoe je dit patroon kunt genezen worden gestuurd door jouw team. Waarschijnlijk hebben ze in het verleden al signalen naar je gestuurd, maar heb je hun bericht gemist of genegeerd. Schiet er nu een signaal binnen dat je vroeger hebt gemist? Maak je geen zorgen, je krijgen nog veel meer tekenen in de toekomst. Wil jij de signalen leren herkennen en ook vaker ontvangen? Lees hier: Zo herken je een teken van het universum (en zorg je dat je ze vaker krijgt. Hoe meer je in het nu leeft en bezig bent met het veranderen van een patroon, hoe meer hulp je van het universum zult ontvangen.

6. Zoek een mentor

Als je van partner je houdt maar jullie altijd met elkaar vechten, bestudeer dan een relatie waarin het stel beste vrienden is. Dit kan je helpen de energie in je eigen relatie te veranderen of je misschien aanmoedigen om iemand anders te zoeken bij wie je beter past. Heb je bijvoorbeeld je financiën niet op orde en lukt het je niet om inzicht te krijgen? Zoek iemand in je omgeving die het wel inzichtelijk voor zichzelf heeft gemaakt en vraag of hij/zij wil helpen. Kijk rond in je leven voor mentoren die je kunnen helpen om de energie van je patroon te veranderen naar hoe het ook anders kan.

Vergeet niet dat het doorbreken of veranderen van negatieve patronen tijd kost evenals de inspanning en reflectie. Je hebt niet alles in de hand, maar als je een belofte maakt met jezelf om te werken aan het verbeteren van een patroon kun je er gelukkiger en gezonder uitkomen! (bron: MindBodyGreen)

Je kunt je leven helen 

Wil je liefdevol naar jezelf kijken en afscheid nemen van oude gedachtepatronen die vast gaan zitten in je lichaam? Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Zo kun jij die knoop in je maag gaan loslaten.

Je kunt het boek bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzendkosten.

 


Binnen 48 uur een teken ontvangen?

Wil jij meer lezen over het ontvangen van tekenen en hoe je kunt oefenen met het aantrekken van signalen? Pam Grout geeft je 9 oefeningen om binnen 48 uur een teken te ontvangen. Benieuwd hoe je dat doet? Bestel dan jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,50.


 

Laat een bericht achter