Bewustzijn

Zien wat jouw lijden veroorzaakt

Door redacteur
Zien wat jouw lijden veroorzaakt

In De diamant in jezelf neemt Gangaji je mee op het spirituele pad om vele vragen te beantwoorden. Het boek bestaat uit 55 korte teksten; beschouwingen en inzichten die je dierbaar worden en je telkens opnieuw boeien en verrijken. Door het hele boek heen stelt Gangaji je vragen die aanzetten tot oprecht, diepgaand zelfonderzoek. Want, zo zegt zij: ‘Rechtstreeks zelfonderzoek is de sleutel tot ware vrijheid.’ In dit artikel lees je een fragment uit De diamant in jezelf: zien wat jouw lijden veroorzaakt.

Rad van lijden

Doordat je in feite niet bereid bent te zien wat jouw lijden veroorzaakt, blijf je gebonden aan het rad van lijden. Ben je bereid te zien wat jouw lijden veroorzaakt, durf je dat aan? Als dat zo is, durf je het aan dat alles verandert. Alles. Jazeker, dat gaat heel ver. Op dit punt houden de meeste mensen het voor gezien. Uiteindelijk is het zo dat jouw persoonlijke verhaal zoals jij dat ervaart, afgelopen is wanneer je lichaam sterft. Maar je kunt nu al een punt achter het verhaal zetten. Ontdoe je van het hele verhaal. Ontdoe je van alles wat prachtig en vreselijk is. Dan openbaart zich de ware vrijheid.

Oorzaken

Je zult, wanneer je bereid bent onder ogen te zien wat jouw lijden veroorzaakt, misschien inzien dat je de oorzaken niet eens kent. Wanneer je bereid bent te zien waar het lijden werkelijk om gaat, opent zich de mogelijkheid dat je hele leven verandert. Op dit punt gaan de meeste mensen zich afsluiten, omdat er een aantal mooie aspecten in hun leven is die ze niet kwijt willen. Bijna iedereen wil het lijden kwijt. Zolang je niet bereid bent alles te verliezen om te kunnen zien wat je lijden veroorzaakt, kun je onmogelijk gehoor geven aan datgene wat je naar huis roept.

Ik weet nog dat ik de wijze woorden van fantastische leermeesters en geweldige heilige teksten las. Dan knikte ik, en zei: ‘Ja, ik weet dat dat waar is, ik voel dat het waar is.’ En vervolgens ging ik de zaal uit en regelrecht terug naar mijn eigen specifieke neurotische liefdesaffaire met lijden. Uiteraard zocht ik ook het geluk op mijn eigen specifieke wijze. Maar het belangrijkste was dat ik nog steeds probeerde me van mijn lijden te ontdoen in plaats van werkelijk eerlijk te zijn over de oorzaak ervan.

Bron van je lijden

Je hebt, nu op dit ogenblik, de kans om bij jezelf te rade te gaan, eerlijk te zijn tegenover jezelf: ‘Lijd ik? Waar lijd ik? Wat is lijden?’ Wanneer je jezelf een verhaal voorhoudt dat zegt dat het zo dom is om te lijden, dan houd je het lijden gemakshalve buiten je gezichtsveld en aandachtsveld, waardoor het zich in je onderbewustzijn voortzet en vervolgens op anderen geprojecteerd wordt. Dan wijt je je ellende aan je moeder, je geliefde, je leraar, de overheid of God. Het is duidelijk dat relaties je enorm veel pijn kunnen doen en dat veel relaties moeten veranderen of ten einde komen om de kringloop van pijn tot stilstand te brengen. Maar je kunt nu, op dit ogenblik, het verhaal over de oorzaken van je lijden terzijde leggen en simpelweg onder ogen zien wat volgens jou de bron van je lijden is. En dan lossen subject en object, ‘jij’ en ‘de ander’ zich wederom op. Je onderzoekt wat hier en nu is.

Afzonderlijke entiteit

Wanneer je de confrontatie met het lijden aan wilt gaan, kan het helpen om je een pijnlijke relatie of gebeurtenis uit het verleden voor de geest te halen. Onderken elke drang of neiging de zaken uit de weg te gaan. Laat al die gedachten wegvallen en zie het lijden rechtstreeks onder ogen.

Kun je, op dat moment, een lijder vinden, iemand die lijdt? Ben je je bewust van een afzonderlijke entiteit of ben je je wellicht bewust van een uitgestrekte lege ruimte, gevuld met intelligentie die zich van zichzelf bewust is? Waar ligt de grens tussen jou en deze ruimte? Waar is het lijden nu? Zie je dat dit ogenblik van waarlijk oog in oog staan niet afgescheiden is van alle momenten in je leven?

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf

Wie ben je en wat wil je? Het zijn vragen die we vaak te horen krijgen en waar velen geen antwoord op weten. In De diamant in jezelf neemt Gangaji je mee op het spirituele pad om deze, en vele andere, vragen te beantwoorden. Gangaji brengt in haar boek de waarheid helder aan het licht. Zo kan je stapje voor stapje jouw rusteloze geest stilzetten. Dit geeft je de kracht en de mogelijkheid om de stralende diamant die je bent, te kunnen zijn in het Nu.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Het verstrooide brein
€ 20,-

Het verstrooide brein

Gabor Maté

Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd...

€ 20,-

Bestel nu

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Het verstrooide brein
€ 20,-

Het verstrooide brein

Gabor Maté

Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd...

€ 20,-

Bestel nu