Home Geen categorie Zelfmoord, licht & donker

Zelfmoord, licht & donker

Door Redactie

Decembermaand, de maand van licht, zeggen we

licht-donkerIn het nieuws hoorde ik deze week dat het afgelopen jaar het aantal zelfmoorden t.o.v. vorige jaren drastisch is gestegen. Tjee, daar schrok ik van. Licht-donker. Mijn eerste reactie is er een van helpen, meteen een blog schrijven over verbinding. Hoe kan ik helpen? Ik ben niet de eerste met deze, zeer onbeholpen (re)actie. Hele hordes mensen zijn er deze maand in actie van hulppreventie teams, tot tv-programma’s van; je mag niet alleen zijn met de Kerst. Van die laatste zin krijg ik al spontaan buikpijn. Wat raakt dit toch? Wat geeft de mensen de drive om dit allemaal te doen?? Ik ben geen deskundige, wat dat dan ook is, ik neem alleen waar dat het mijns inziens met onmacht te maken heeft! Of met verwachtingen? Schuldgevoel?

Gezellig samen de dagen doorbrengen? Leuk,fijn!

Maar geforceerd samenzijn heeft nog niemand goed gedaan! Deze maand doet echt een beroep op ons om juist onze eigen onmacht eens te belichten. Opgeklopte verwachtingen onder ogen zien, je onmacht accepteren, open het contact aangaan, wat een uitdagingen! Maar nee, we focussen het liefst op een ander. Onder goed bedoelde acties natuurlijk. Zo hebben we legio adviezen en tips. Wat te doen om deze maand goed door te komen, wat te doen als je werkloos bent, wat te doen als je depri bent of zelfmoord wilt plegen.

We vergeten echter een groot ding:

Als je zelfmoord wilt plegen, of depri bent, heb je nu net even niet dat stukje energie meer om al die goedbedoelde adviezen op te volgen. Dan komt juist pijn op pijn, door al die “opgekloptheid”, door die ‘gezellige samenzijnen’ en adviezen. Nee, dit is geen blog met advies of tips. Er hoeft niets, mag dat ook? Een onsje niets alstublieft! Ik geef jou ruimte en ik geef mezelf ruimte. Zonder dat je het weet voel ik  me getroost door jou, jij laat mij zien dat donkerte erbij hoort, ik mag ook bang zijn. We zien de schaduw omdat er licht is. Licht-donker zijn altijd verbonden. Dank je wel.

Bron tekst: Geschreven door Petra Roos

———————————————————————————————————————-

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24/7. Kijk op:  www.113.nl/ik-denk-aan-zelfmoord/crisislijn

Leave a Comment