Home Bewustzijn Zelfliefde: trouw blijven aan jezelf

Zelfliefde: trouw blijven aan jezelf

Door Shanti Schiks
zelfliefde

Vannacht droomde ik over mijn ex. Ik wilde bij hem weg maar durfde niet in mijn droom. Het was net als hoe het in het echt was, toen hij nog leefde. Ik dagdroomde in de tijd dat hij nog leefde en we samen bij hem waren weggaan en een eigen huisje voor mijn zoontje Elfin en mij zouden hebben. De relatie met hem, kan ik achteraf zeggen, was voor het grootste deel een gevangenis met hem in dit plaatje als een gestoorde bewaker. Elfin was mijn zoon maar ook altijd mijn zon en vreugde. Naast Elfin was de moeder van mijn ex als een tweede moeder voor mij. Ik kon alles bij haar kwijt en zij hielp met alles.

Op een dag verloor ik hen alle drie, twee maanden nadat ik toch uit die gevangenis was gevlucht, waar zijn moeder het overigens mee eens was.  Dat mijn ex zo ver zou gaan had ik in geen enkele nachtmerrie gedroomd.

Narcist

Iemand zei mij laatst dat extreme narcisten inderdaad zo ver kunnen gaan, met dood als gevolg. Misschien voelde ik dat al die tijd ergens maar durfde ik niet en kon ik mijn vinger er niet opleggen. Mij iets aan doen dat was mijn angst maar Elfin en zijn eigen moeder leken mij veilig.

Narcisme is niet niks besef ik mij nu meer en meer. Ik lees artikelen en hoor ook van anderen verhalen over hoe zij in de greep zijn geweest van een narcist. Een lastige relatie met ups en downs is trouwens wat anders dan een relatie met een narcist. Ik zou iedereen die niet zo goed weet wat narcisme precies inhoudt willen vragen erover te lezen. Het is overigens niet voor te stellen als je het niet hebt meegemaakt. Maar dat is wel meer niet. Ik weet niet hoe het is om een burn-out te hebben of in een scheiding te zijn na 30 jaar huwelijk. We weten het niet totdat we het mee maken, en dan nog is iedere situatie anders.

Ik geloof dat pijn niet op een weegschaal te leggen is. Ik geloof dat pijn pijn is. Het afgescheiden gevoel van jezelf en de wereld, niet meer weten wie je bent of wat je wilt.

Zelfliefde

Het meest krachtige medicijn wat ik ken is zelfliefde. Jouzelf in je eigen armen nemen en lieve dingen denken als verdriet, kwaadheid of frustratie opkomen. Voelen en daarna opnoemen wat er goed is aan jou. Jij en ik gaan beiden, tot we sterven, door dezelfde deur met onszelf. We kunnen het beter aangenaam maken tot die tijd, voor zover dat kan.

Liefdevol zijn voor jezelf en daarmee anderen, doet wonderen.

Tot zover heb ik na het verlies geen therapie gehad. Zelfliefde heeft zijn vruchten afgeworpen. Een keer in de zoveel tijd heb ik een stressvolle nachtmerrie. En het gemis is er natuurlijk ook op bepaalde dagen. Maar acceptatie heeft ervoor gezorgd; ik denk het grootste onderdeel van zelfliefde, dat ik er geen dagelijkse lasten van ondervind. Sterker nog: zelfliefde en acceptatie maken het leven nog prachtig mooi. Schuldgevoelens daar doe ik niet aan, dat maakt je stuk, dat is een vergif. Je kunt namelijk nooit op geen enkele manier iets veranderen aan het verleden. Nu is wat er is. En ik vind het nu mooi, met de mooie herinneringen en stralende toekomst die mij staat te wachten!

Trouw blijven aan jezelf

Heilig ben ik trouwens niet, of verlicht. Zoek je verlichting, dan zet je maar een lamp aan! Is een van mijn favoriete uitspraken. Wel probeer ik trouw te blijven. Want een ding wat met zelfliefde samengaat is trouw blijven aan jezelf. Je kunt soms een uitstapje maken naar dingen waarvan je eigenlijk weet dat ze niet zo goed voor je zijn; maar dat uitstapje duurt niet lang. Het hart heeft de leiding gekregen over je leven. Ze werkt samen met hoofd maar hoofd is niet aan het hoofd zou je kunnen zeggen.

Sneller toegeven aan intuïtie en luisteren naar haar; dat is een hoofddoel van het hart.

Als we naar ons hart luisteren en het durven te volgen, gebeuren er wondertjes. Ons leven verandert in iets moois en als het soms lelijk is, dan hebben we in elk geval de garantie dat er van ons gehouden wordt, door onszelf (en waarschijnlijk ook door anderen, dat wordt alleen maar duidelijker als je ook van jezelf houdt).

Boekentip: De kracht van zelfliefde

Ik geef inmiddels workshops aan de hand van mijn boek De kracht van zelfliefde. Ik kreeg laatst een lief kaartje van een vriendinnetje wat had mee gedaan. Daarop had ze geschreven: Wat fijn dat jij zelfliefde verspreidt! Want als iedereen van zichzelf houdt dan wordt er van iedereen gehouden. Wat zou dat een cadeautje zijn. Geef jezelf het cadeau van zelfliefde! Het is het begin van een liefdevolle wereld. I promise.

Nieuwsgierig naar haar boeken of workshops? Je kunt hier over meer vinden op www.shantischiks.nl

Leave a Comment