Home Bewustzijn Wie één leven redt, redt een hele wereld

Wie één leven redt, redt een hele wereld

Door Tobias Reijngoud

Gisteren stond er een foto in de krant van twee Nigeriaanse meisjes die net waren vrijgelaten door terreurorganisatie Boko Haram. Ze waren eerder, samen met tientallen andere meisjes, ontvoerd. Er liepen tranen over de wangen van de twee meisjes op de foto. Tranen van opluchting misschien, vanwege hun vrijlating. Maar ook tranen van verdriet en pijn. Vooral dat laatste, vrees ik. Want, tja… Boko Haram… Dan weet je hoe laat het is.

Moet ik er niet wat aan doen?

Terwijl ik naar de foto keek, vroeg ik me af hoe het toch mogelijk is dat mensen zoals de leden van Boko Haram, zo onwaarschijnlijk wreed kunnen zijn tegen hun medemensen. En tegelijkertijd voelde ik me schuldig. Hoe kan ik het aan mezelf verantwoorden dat ik – aan deze kant van de aardbol – comfortabel leef, terwijl elders zoveel ellende bestaat? Moet ik niet wat doen? Maar: wat dan?

Geen idee.

Waar sta ik, wat doe ik?

Ik was de hele dag van slag. Door die foto. Maar vooral door mijn machteloze schuldgevoel. Pas tegen de avond herinnerde ik me iets dat rabbijn Awraham Soetendorp me vorig jaar vertelde. Ik sprak hem voor mijn boek Levenskracht & Levensvragen: interviews met wijze mensen over de vraag waar het nu eigenlijk om gaat in het leven.

Als je goed doet, dan draag je bij. Sowieso

Soetendorp zei: “De kern in het leven is toch: waar sta ik, wat doe ik? Doe ik de goede dingen? Versterk ik het goede in de wereld? Op die vragen komt het steeds neer. Daarbij is het van belang dat je je niet in eerste instantie laat leiden door een soort resultaatgerichtheid. Natuurlijk wil je graag dat de dingen die je doet ook effect hebben in de wereld. Maar het streven naar resultaat kan niet de leidende gedachte zijn. Want in de kern gaat het helemaal niet om de resultaten. Het gaat om de intentie waarmee je de dingen doet. Het gaat om de goede daad zélf. Als je goed doet in de wereld en je barmhartig en liefdevol gedraagt ten opzichte van andere mensen en van de aarde en de natuur, dan draag je bij aan het versterken van de goede krachten. Sowieso. Oók als het directe resultaat van je daden misschien minimaal is en onopgemerkt blijft.”

Wie één leven redt, redt een hele wereld

En bovendien, zei Soetendorp, “je weet nooit wat je met goede daden uiteindelijk in gang zet. Denk aan het beeld van de luchtbewegingen die ontstaan door de vleugelslag van een vlinder. Uiteindelijk kunnen die een storm in gang zetten. Er is een verbinding tussen alles wat er is. Tussen jou als individu en het enorme van de kosmos, van de schepping. De dingen, de mensen: ze staan niet op zichzelf. Dus je eigen daden werken dóór en hebben effect. Als individu kan je ondanks alles een verschil maken. Daar ben ik van overtuigd. In de Talmoed en in de Koran staat: Wie één leven redt, redt een hele wereld.”

Dat is wat Soetendorp zei.

Gisterochtend, na die foto, voelde ik me machteloos en moedeloos. Maar ik denk dat ik vanmiddag toch maar weer ga wandelen met Marja: een oude, eenzame vrouw die hier in de stad in een bejaardenhuis woont. Ze zit in een rolstoel en komt zelden buiten. Terwijl ze daar juist zo van houdt.

In april 2018 verschijnt het nieuwe boek van Tobias Reijngoud Levenskracht & Levensvragen: inspirerende gesprekken met onder meer Jan Terlouw, prinses Irene, Herman Wijffels, Lenny Kuhr, Huub Oosterhuis, Awraham Soetendorp en Pim van Lommel.

Boekentip Inspirerend leven: Levenskracht & Levensvragen

Ben je benieuwd naar het boek van journalist en schrijver Tobias Reijngoud? Dan kun je een exemplaar reserveren bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,50. Als je het boek reserveert, betaal je bovendien geen verzendkosten!


 

1 comment

Avatar
Fariq 19 oktober 2019 - 08:33

Er bestaat niet zoiets als goede of kwade daden; er bestaan alleen daden! En – al naar gelang het ons uitkomt – zetten wijzelf het bijvoegelijk naamwoord van onze voorkeur voor het woord ‘ daad’.

In de Talmoed staat: Wie één leven redt, redt een hele wereld. Een uitspraak die – helaas – vaak wordt misverstaan. Er wordt eigenlijk mee bedoeld: wie een leven redt, redt een leven met al zijn mogelijkheden. (Soetendorp stipt dit ook aan)
Het kind, dat u redt van de dood kan later in zijn/haar leven een arts worden, een leraar/lerares, een liefdevolle ouder. Dit althans, denken en hopen wij zo vaak.

Maar het kan ook een dief/dievegge, een corrupt(e) politicus/a of een terrorist(e) worden. Uw ‘goede’ daad maakt ook dit mogelijk. Uw ‘goede’ daad vandaag kan rampzalige gevolgen hebben voor miljoenen anderen later. En neen, u bent hiervoor niet verantwoordelijk, maar u hebt het door uw ‘goede’ daad wél mogelijk gemaakt.

Probeer eens een week inspirerend te leven zonder het gebruik van bijvoegelijke naamwoorden. Dat is pas yoga voor de geest!

Reply

Leave a Comment