Home Persoonlijke verhalen Werkelijk gelukkig zijn #2: De weg naar succes!

Werkelijk gelukkig zijn #2: De weg naar succes!

Door Immy Heijmans

Voor mezelf beginnen is misschien wel de beste én engste beslissing die ik tot dusver in mijn leven heb genomen. Eenmaal begonnen is er ook geen weg meer terug. Ik moet mezelf nu wel gaan laten zien aan de wereld. Ik moet wel die ruimte innemen die ik altijd heb vermeden…

“Give yourself to the world, and it will give back to you”

Het hart roept

Het begon allemaal met een visioen: een duidelijk beeld met bijbehorende gevoelens van extase, voldoening en geluk. Het liet mij zien dat ik met een groep mensen werkte en hen middels meditatie, stilte en creativiteit thuis bracht bij zichzelf. De mensen straalden geluk uit en waren enorm dankbaar dat ik hen begeleidde in hun zoektocht naar geluk, vrijheid en een leven vol betekenis, succes en liefde. Een half jaar later was mijn coachings-bedrijf Jouw Geluk Centraal geboren. Een rugzak vol kennis en ervaring, nieuwe kennis en ervaring over het ondernemerschap en ik was er klaar voor. Zou je denken..

 

Van klein naar groot

Zoals een bedrijf klein begint en groeit naar iets groters, zo gaat dat – heb ik gemerkt – ook met jezelf als mens wanneer je kiest voor het ondernemerschap. Zeker als je er alleen voor staat. Je komt jezelf super hard tegen en kan er niet voor weg lopen. Er is geen weg terug, alleen maar vooruit. Angsten moeten in de ogen worden gekeken en dat is nu precies waar ik blijkbaar voor moest kiezen: de weg naar succes en overvloed is nooit de weg van de minste weerstand, het is de weg van hobbels: het transformeren van pijn naar kracht.

Omdat ik mijn hart en passie ben gaan volgen, krijg ik naast uitdagingen ook allerlei ‘cadeautjes’ op mijn pad. Als een soort bevestiging dat ik op de juiste weg ben en dit inderdaad is waarvoor ik op de wereld gekomen ben. Hoe meer mensen hun weg naar mij toe weten te vinden, hoe meer mijn hart een sprongetje maakt van geluk. Hoe meer boekingen ik krijg voor workshops, hoe meer ik vertrouwen krijg dat ik de wereld inderdaad iets kom brengen met dat wat ik het liefste doe. Hoe geweldig is dat?

En dan is er angst

Hoe meer ik mijn eigen valse overtuigingen los laat en in mijn kracht kom te staan, hoe meer succes ik krijg. Klanten die moeiteloos naar me toe komen en een nu al volgeboekte agenda voor de zomer vanwege boekingen op festivals zijn het gevolg. En dan gebeurt er iets… Ik voel angst. Ik word bang. Ineens dringt het tot me door wat er is gebeurd nu ik ruimte inneem. En mijn hoofd neemt een loopje met me: al deze mensen hebben bepaalde verwachtingen van me. Ik presenteer mezelf wel allemaal heel leuk en ik zeg wel dat ik dit allemaal kan, maar is dat wel zo? Wat als mensen vinden dat je er niks van bakt? Wat als ik niet sterk op anderen over kom? Wat als, wat als, wat als?

De diepe angst van niet goed genoeg zijn en het daaruit voortkomende perfectionisme – wat ik dacht achter me te hebben gelaten – steekt de kop op. En niet zo’n beetje ook… Het laat zich niet alleen aan mij zien, nee… Het wordt mij!

Hart vs. Ego

Gelukkig herken ik dit mechanisme. Ik zie dat het een oude pijn is en dat het niet mijn ware natuur is. Door dit te doorzien kan ik uit de angst stappen en ermee in gesprek gaan, vanuit mijn hart. Die zegt vol zelfvertrouwen tegen mijn oude pijn, die de angst produceert:

‘Er bestaat geen falen. Er bestaat geen presteren. Er bestaat zelfs geen afwijzing. Het enige wat je kan doen, is jezelf zijn en erop vertrouwen dat alles precies loopt zoals het moet lopen.’

Maar de oude pijn ligt te huilen in een hoekje en wil het liefst in dit hoekje blijven. Ruimte innemen? Ho maar! Dat kan alleen maar zeer doen! Het ego duikt vol moed in de beschermende rol:

‘Natuurlijk bestaat er wel afwijzing! Je hebt een bedrijf te runnen. Je wil dat mensen je waarderen en wat hebben aan wat je doet. Als mensen vinden dat je er niks van bakt, dan faal je. Dan kan je het vergeten. Dan ben je waardeloos.’

Ik ben goed genoeg

Ik hoor deze argumenten aan en kijk ernaar. Ik vind er niets van, maar observeer wat er gaande is. De conclusie die ik trek is dat dit precies het probleem is: geloven dat er zoiets bestaat als falen. We hebben allemaal aangeleerd dat dit echt zo is. En als je doet wat je het liefste doet en daarmee naar buiten treedt, kunnen mensen daar van alles van vinden. En als ze het niet goed vinden wat je doet, dan faal je dus. Dit is een van de grootste misvattingen waardoor mensen zichzelf klein houden. Niet in hun grootsheid stappen. Niet gaan voor hun dromen en niet kiezen voor de weg naar succes. Ze geloven hun valse overtuigingen en herkennen hun ware natuur niet: je bent namelijk al goed genoeg.

Je hebt talenten en levenservaring niet voor niets in je rugzak zitten. Het wordt tijd dat je die open doet en de wereld geeft wat je te bieden hebt. Het enige wat er is zijn ervaringen, die zijn niet goed of slecht en dus ook niet gekoppeld aan falen. Je kan leren van elke situatie en dit gebruiken om nog meer in je kracht te gaan staan. Win win dus!

Overvloed ontvangen

Op het moment dat ik de roep van mijn hart hoorde en ervoor koos dit pad te volgen, wist ik dat dit niet de makkelijkste weg zou zijn. Ook wist ik dat dit de weg is van extreem geluk, dromen realiseren, alles manifesteren wat ik wil en dat ik van grote betekenis kan zijn door mezelf in de wereld neer zetten. En dat is het me waard.

Bovendien kijk ik er met speelsheid naar wanneer er zich een hobbel aan dient. Het blijkt namelijk dat ‘problemen’ die we tegenkomen in onze fysieke wereld, altijd te maken hebben met blokkades in onze binnenwereld. Een probleem dat zich aandient is dan eigenlijk een cadeautje: een uitnodiging om te kijken wat me nog in de weg staat om mijn gelukkigste leven vanuit kracht en grootsheid te leiden. Elke keer weer opnieuw kijken zonder oordeel naar wat zich aandient en de angst recht in de ogen aan kijken heeft succes naar me toegebracht. Overvloed is wat er aan de andere kant altijd aanwezig is. Ik zelf moet alleen de sprong maken. En dan hoef ik het alleen maar te ontvangen en te ervaren.. Ik ben het waard.

Stap in jouw grootsheid

Herken je iets in mijn verhaal? Ervaar jij dat angst voor succes jouw potentieel ondermijnt? Dat je jouw dromen wel achterna wil gaan, maar je bang bent om te falen? Dat je niet goed genoeg bent en de wereld toch niet op je zit te wachten? Het is mijn levensmissie om jou te begeleiden naar een leven vol geluk, overvloed en liefde. Dat begint bij zelfonderzoek en het afbrokkelen van valse overtuigingen. Mijn aanbod kan je hierbij helpen. Ik werk met naar binnen richten enerzijds en naar buiten richten anderzijds. In je binnenwereld word je je bewust van wat je blokkades zijn en door expressieve oefeningen kan je deze loslaten zodat je vanuit steeds meer vrijheid je dromen kan manifesteren in deze wereld. En dat willen we toch allemaal? Ik wel in ieder geval.. 😉

www.jouwgelukcentraal.nl | www.facebook.com/jouwgelukcentraal | www.instagram.com/jouwgelukcentraal

Bloggen over geluk: de aanleiding

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogberichten geschreven vanuit eigen ervaring: een zoektocht naar geluk. Ik neem je mee in het avontuur van zelfonderzoek, wat uiteindelijk leid naar diepe wijsheid en inzichten over wat geluk echt betekent: Een verlicht en liefdevol leven, waarin je kan groeien en bloeien en de persoon wordt die jij ten diepste bent!

Boekentip Inspirerend leven: Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten

Wil je je verder verdiepen in hoe je met je angsten kunt omgaan? Pema Chödrön laat in dit kleine boekje zien hoe ons reactiepatroon eruit ziet en hoe je je hart open kunt stellen. In onze webshop Boekenwereld.com kun je een exemplaar bestellen voor € 10,-.


 

Laat een bericht achter