Home Bewustzijn Werkelijk gelukkig zijn #1: Hoe ga ik om met mijn emoties?

Werkelijk gelukkig zijn #1: Hoe ga ik om met mijn emoties?

Door Immy Heijmans

Toen ik in 2012 in een acute depressie kwam vanwege een onverwachte liefdesbreuk, stortte mijn wereld in. Vervolgens werd – na een periode van compleet zelfmedelijden en leunen op vrienden – mijn nieuwe missie om weer gelukkig zijn. Het onderwerp geluk is nu een uit de hand gelopen passie geworden waar ik mijn bedrijf van heb gemaakt. Want je passie volgen en daar je geld mee verdienen, is natuurlijk een droom die uitkomt!

Ik noem mezelf student van het leven. Van levensgeluk om precies te zijn. Ik lees, studeer, bekijk documentaires, ga gesprekken aan maar wat ik vooral doe is zelfonderzoek. Ik duik de wereld in van mijn geest en observeer gedachten, gevoelens, gewoontes, angsten, patronen, overtuigingen.. Kortom: alles wat te maken heeft met onze innerlijke wereld. Om vervolgens door de jaren heen te concluderen dat je innerlijke en uiterlijke wereld onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar daarover meer in een volgende blog.

Graag wil ik het met je hebben over de vraag die we dagelijks misschien wel het meest aan elkaar stellen

“Hoe gaat het met je?” Drie keer raden wat het meest genoemde antwoord is. Juist, inderdaad: “Goed!” Om vervolgens snel de wedervraag te stellen: “En met jou?” Soms is het antwoord iets meer veelzeggend namelijk: “Goed, druk! En met jou?” Ik heb een hoop problemen met zowel deze vraag als het antwoord.

Ten eerste, is het een verdomd lastige vraag om te beantwoorden hoe het écht met je gaat. Hoe vaak maak jij door de dag heen nou verbinding met je diepste kern? Hoe vaak heb je helemaal helder wat je voelt, wat er in je binnenwereld om gaat? Dan komen we gelijk op het tweede probleem met deze vraagstelling: is wat je voelt wel leidend voor hoe het met je gaat? Emoties wisselen zich continu af, ze komen en gaan, net als je gedachten. Tevens beïnvloeden die elkaar en kunnen ze niet los van elkaar worden gezien.

Echt voelen

Daarnaast liggen er een hoop problemen verscholen in het antwoord. Omdat er nauwelijks tijd is om te ‘voelen’ hoe het met je gaat zeggen we uit gewoonte dat het goed met ons gaat. Het wordt dan meer een small talk om het ijs te breken en over te gaan op meer ‘belangrijke’ zaken. Echte betrokkenheid bij hoe het met iemand gaat is ver te zoeken. Zijn we nog wel écht geïnteresseerd in de ander? En durven we nog wel te delen met elkaar hoe we ons voelen als het zo normaal is geworden om een bepaalde reactie te geven? Hoe vaak komt het voor dat iemand aan je vraagt hoe het gaat en dat jij antwoordt: “Nou eigenlijk behoorlijk slecht, en wel om deze redenen…” Hier zit de persoon die aan je vroeg hoe het gaat niet altijd op te wachten. Of nog erger: we vertellen onszelf dat de ander niet op ons gejammer zit te wachten en wijzen onszelf af.

Slaaf van onze levensomstandigheden

Als we al nadenken over hoe het met ons gaat, en we uiten dit naar elkaar, baseren we ons antwoord meestal op onze levensomstandigheden. We kunnen snel een innerlijke scan maken van ons leven: als alles lekker loopt en we zijn tevreden antwoorden we dat het goed gaat: we hebben alles onder controle. Maar zodra er iets gebeurt in het leven waar we niet op zitten te wachten kan het antwoord zijn: kan beter.

We zijn eigenlijk slaaf van onze levensomstandigheden. Dit is vooral verzet tegen dat wat er is. We vormen een innerlijk oordeel: we beoordelen iets als negatief of positief, wenselijk of onwenselijk. Alles wat we op die manier afwijzen in ons leven staat ons potentieel tot werkelijk geluk in de weg. Doordat we iets beoordelen hangen we er een emotie aan vast. We hebben daarnaast bepaalde overtuigingen over hoe we willen dat wij zijn en hoe ons leven eruit ziet. Wat zou er gebeuren als je deze overtuigingen en oordelen over jezelf en hoe je leven moet zijn loslaat?

Ik ben niet mijn emoties

Onder al deze aangeleerde lagen van overtuigingen en oordelen, die onze gedachten en emoties vormgeven, zit onze kern. Wie wij echt zijn. Zoals ik eerder zei: gedachten en emoties komen en gaan. Gelukkig zijn is voor ons allemaal een behoefte. We willen maar al te graag dat doen waar we blij van worden. Door onze focus op plezierige ’emoties’, ervaren we ook leegte wanneer deze kortstondige pleziertjes ten einde zijn. We worden verslaafd aan plezier, wat we ook nog eens verwarren met geluk.

Ja, ik zei niet dat het niet gecompliceerd was, maar we houden onszelf continu voor de gek doordat we onze gedachten en emoties voor ons ware zelf aanzien. Mijn intensieve en jarenlange zelfonderzoek heeft mij tot verbijstering gebracht: ik kan me vast klampen aan een gedachte, maar hij verdwijnt altijd weer. Ik kan mij vast klampen aan een emotie en me ermee identificeren, maar hij verdwijnt weer. Ik bén niet mijn emoties. Tijdens mijn vele meditaties en retraites kom ik elke keer weer tot dezelfde conclusie: voorbij mijn emoties ligt werkelijk geluk. Het is een gevoel van diepe vrede met mezelf en alles wat er is. Het is een innerlijke rust en kalmte in elke situatie die het leven me laat zien. Een onuitputtelijke bron van liefde vanuit het hart.

Liefde voor elke emotie

Omdat emoties komen en gaan, zowel de plezierige als de onplezierige, en de liefde vanuit het hart altijd beschikbaar is, heb ik mezelf erin geoefend om elke emotie te observeren en toe te laten. Dit is een proces met vallen en opstaan want wat werd ik me toch bewust van mijn neiging om pijnlijke emoties te vermijden! Dit hoort bij de bescherming van ons ‘ego’: het zelfbeeld gebaseerd op de lagen van gedachten, emoties, overtuigingen, angsten etc.

Ik werd me bewust van deze vluchtneiging, het weg willen gaan van de pijn, en ik vroeg mezelf: Wat is nu het ergste wat er kan gebeuren als ik deze pijn aanga? Dus als ik pijn of onrust voel, vertraag ik en vraag ik mezelf wat ik nu nodig heb. Wat gevoeld wil worden er laten zijn. Huilen, lachen, ongemak en onzekerheid. Ik zeg tegen elke emotie: “Ha! Wat fijn dat je er bent. Ik stuur jou liefde!” Je zult begrijpen dat naar verloop van tijd het emotie-eten minder werd.. De nieuwe remedie is mijn hand op mijn hart leggen, stil zijn en JA zeggen tegen alles wat er van binnen gebeurt. Automatisch resulteert dit ook in JA zeggen tegen het leven: elke situatie die er komt accepteren en vanuit liefde bekijken. Want hoe je met je binnenwereld om gaat, zo ga je ook om met de buitenwereld.

Laat de liefde stromen!

Je kan je mee laten voeren op de rollercoaster van je emoties, maar je kan ook vanaf een afstandje naar deze emoties kijken door de bril van liefde, vertrouwen en acceptatie. Dit vergroot je levensgeluk en is voor mij echt een totale eye opener geweest in mijn zoektocht naar geluk!

Er zijn vele manieren om je hart te openen, want wanneer je je hart opent krijg je toegang tot de onuitputtelijke stroom van liefde: Voor jezelf en voor het leven. Kijken vanuit zachtheid maakt dat je dankbaarheid en geluk kan voelen, elke dag opnieuw. Het ligt er helemaal aan hoe jij om gaat met situaties én met jezelf.

Het is mijn levensmissie geworden om anderen te begeleiden in hun proces naar een leven vanuit geluk en liefde. Vaak begint dit met zachtheid en liefde voor jezelf en het doorzien van de overtuigingen die jouw geluk en vrijheid belemmeren. Ik specialiseer mij op dit moment in vrouwen omdat zij van nature de gave hebben vanuit hun gevoelswereld en intuïtie te handelen. Ik werk met naar binnen richten enerzijds en naar buiten richten anderzijds, omdat je binnenwereld je buitenwereld weerspiegelt. Nieuwsgierig wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Kijk dan op mijn website,stuur me een e-mail of geef een belletje! Wees lief voor jezelf en je emoties.

www.jouwgelukcentraal.nl | www.facebook.com/jouwgelukcentraalwww.instagram.com/jouwgelukcentraal

Bloggen over geluk: de aanleiding

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogberichten geschreven vanuit eigen ervaring: een zoektocht naar geluk. Ik neem je mee in het avontuur van zelfonderzoek, wat uiteindelijk leid naar diepe wijsheid en inzichten over wat geluk echt betekent: Een verlicht en liefdevol leven, waarin je kan groeien en bloeien en de persoon wordt die jij ten diepste bent!

Boekentip van Inspirerend leven: Van emotionele chaos naar helderheid in je hoofd van Phillip Moffitt

Wil je meer weten over rust vinden in je hoofd? In dit boek laat Phillip Moffitt zien hoe je los kunt komen van emotionele chaos. Hij begint met oefeningen die je de kracht geven om helderheid in je hoofd te verkrijgen, leert je dan vaardigheden om de helderheid te behouden en als laatste laat hij je zien hoe je de oorzaken van de chaos een halt kunt toeroepen.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzendkosten via onze gecertificeerde webshop Boekenwereld.com.


 

4 comments

Avatar
Anouk 25 maart 2018 - 14:42

Mooi! Dank voor je openheid en het delen.

Reply
Avatar
Astrid 26 maart 2018 - 08:22

Heel verhelderend en zinvol!!!
DANK!
Astrid van Leemput

Reply
Immy Heijmans
Immy Heijmans 27 maart 2018 - 20:58

Graag gedaan!! Ik ben blij dat ik met dit artikel van waarde voor jullie kan zijn 🙂 Liefs, Immy

Reply
Avatar
Ria van Loenen 24 maart 2019 - 10:36

Tegenwoordig, wanneer iemand zegt: “Goed”,
op mijn vraag hoe het is, stel ik daarna de vraag: Hoe komt dat?
Het viel me op dat ik de gewoonte had om alleen door te vragen wanneer iemand “Niet zo goed”, als antwoord gaf.
Heel leuke gesprekken heb ik door mijn nieuwe aanpak.

En ja, we zijn niet onze emoties, gedachten, onze pijn. Wat bevrijdend is dat hè?
Heerlijk!

Reply

Leave a Comment