Home Geen categorie Werk aan de winkel

Werk aan de winkel

Door Ineke

Lui achteroverhangend in de loungebank met uitzicht over zee, hik ik aan tegen het enorme aanbod van workshops van het Servirefestival aan Zee op het strand van Bergen aan Zee. Ze lijken allemaal de moeite waard. Met de lunch op schoot stel ik de keuze nog even uit. Met veel plezier laat ik mij afleiden door de gezonde broodjes met kaas, de salade, de minikomkommertjes en natuurlijk de kroket en de patat. Ik krijg gezelschap van een jonge vrouw, die enthousiast vertelt welke workshops ze nog wil gaan volgen. Met de plattegrond erbij maakt zij haar keuzes. De Happinez uit de goodiebag heeft als thema: ‘Vind je weg, hoe kies je als er duizend keuzes zijn’. Hoe toepasselijk!

De wik- en weegschaal

Ik wik en weeg, ik ben tenslotte een Weegschaal. Shoppen in Bergen doe ik al langer, workshoppen in Bergen aan Zee voor het eerst. Ik zet mij maar gewoon in beweging en vertrouw erop dat de antwoorden vanzelf komen. En daar komen ze! Ploegend door het zand kom ik bij de eerste tipi aan. Hier wordt de workshop ‘Hoogsensitieve kinderen’ gegeven door Layla van Oppen en Juliska Bacher. Helaas, vol is vol. Ik vind het prima. Ik herken mij in hoogsensitief en kan er inmiddels goed mee omgaan, dus loop ik door.

Typische tipi

Dan de tipi ernaast maar eens proberen: ‘Zelf aan de slag met Tarotkaarten’ door Renee Maas. Ik voel weerstand, Tarotkaarten associeer ik met waarzeggen, glazen bollen en kromme neuzen met een pukkel. Ik weet dat dit nergens op slaat, het is alleen nog wat te vroeg voor mij. Het heeft mijn interesse, dus het antwoord komt later. Komt goed uit, want de belangstelling is enorm, dikke rijen, ik kom niet eens binnen. En terecht.

Ik heb de sleutel

V-Cirkel_coachen-op-drijfveren.jpg‘Word de beste versie van jezelf’, belooft Monique Schouten mij. Hier wil ik bij zijn!. Ik ben de laatste die naar binnen mag en vanaf dat moment voelt het alsof ik verkeerd zit. Letterlijk en figuurlijk. Ik voel mij het laatste sardientje dat in het blikje is gepropt. Ik zit me een breuk op de grond tegen het klapperend zeil van de tent, waardoor ik nauwelijks versta wat er gezegd wordt. Monique heeft last van duizelingen en laat haar verhaal doen door een leerling van haar academie. Het gaat, kort door de bocht, om de V-cirkel (verleiding, vermijding, verdediging, verslaving) 9 typen en een 5 stappenplan. Waarbij je leert je eigen drijfveren bewust te kennen zodat je niet langer je eigen problemen veroorzaakt. Monique geeft nadrukkelijk aan mensen niet in een hokje te willen plaatsen, maar ze de sleutel te geven om uit het hokje te komen waar je jezelf onbewust steeds in zet. Die sleutel heb ik al, is dat ook weer even duidelijk. Zat ik hier toch goed. Juist op dat moment is de workshop klaar, gaat de tent weer open en kan ik als eerste naar buiten. Frisse lucht, de benen strekken en opgelucht dat ik in elk geval toegang tot mijzelf heb.

Wie ben je, wat doe je

Ik schuif als een van de eersten aan in de tent van Geertje Couwenbergh. Er staat een krukje voor mij klaar en ik heb alle ruimte. Twee vrouwen voor mij zijn prettig nieuwsgierig naar mijn gekrabbel in mijn notitieboek. Wie ben je, wat doe je, het gaat over en weer, we hebben contact. En besluiten dat na het Festival voort te zetten. Ik geniet volop van Geertje en haar workshop: ‘Zin, lust in je leven door te schrijven’. Wat vind ik schrijven heerlijk. Voor mezelf, Inspirerend Leven en iedereen die het maar wil lezen. Geertje houdt op inspirerende wijze haar verhaal over schrijven als een van vorm meditatie. Om zo zin te geven aan en zin te krijgen in je leven. Aan de hand van drie schrijfoefeningen mag het publiek zich even laten gaan. Geen ingewikkelde onderwerpen, gewoon een aantal minuten schrijven over wasmiddel, of de kleur zwart. Totaal anders dan yoga en toch ook een manier om vrij te zijn. Geertje vertelt rustig, duidelijk en met passie en brengt bij mij over wat ze bedoelt: met schrijven wordt alles een verhaal. Schrijven geeft ook zin aan mijn leven waardoor ik er zin in krijg. Een inspirerende workshop en vast een net zo inspirerend boek met dezelfde titel. Het kwam gewoon aanwaaien, daar op het strand van Bergen aan Zee. Nog twee workshops te gaan, morgen meer.

Leave a Comment