Home Geen categorie Welke waarden vind jij belangrijk in het leven?

Welke waarden vind jij belangrijk in het leven?

Door Joyce Groot

woman-1030920_1920(1) Stephen Covey is voor mij een grote inspirator voor een effectief & succesvol leven, omdat hij een aantal praktische eigenschappen heeft geschreven. Vooral het praktische vind ik fijn, omdat het makkelijk toe te passen is. ‘Doe vooral niet te moeilijk’.

Ben ik tevreden met mijn leven?

Maar dan begint hij in zijn tweede hoofdstuk over de dood.. (eng!) Covey vertelt over de dood om je na te laten denken over; hoe wil jij dat men op jouw begrafenis over jou praat. Oftewel hoe herinneren ze jou? Is dat hetzelfde als hoe jij over jezelf denkt of laat je iemand anders zien? En wat is belangrijk in jouw leven? Ik heb altijd veel moeite tijdens condoleances en begrafenissen. Dat kan het overlijden zijn van mensen die dichtbij me staan, maar ook ver af. Als er tijdens de ceremonie muziek afgespeeld wordt, word ik overspoeld door tranen en emoties. Ik probeer me gedachten dan op iets anders te zetten, want anders loop ik te snikken als een gek. Ik kijk dan naar het verhaal van Jezus op de muur en maak daar mijn eigen grappige verhaal van. Of ik stel me voor waar de overledene is, hoe hij in de lampen zwaait of via het raam naar binnen kijkt. Maar waarom word ik zo emotioneel? Vaak hebben wij moeite met de dood, omdat we niet beseffen dat overlijden bij het leven hoort. We leven als een kip zonder kop, niet weten wat belangrijk voor ons is en wat onze doelen zijn. Hierdoor word ik elke keer aangevallen door emoties. Wat zouden ze over mij gaan vertellen als ik hier lig? Ben ik tevreden met mijn leven of ben ik altijd op zoek naar het betere? En doe ik nu wel waar ik blij van word?

Speel jij een toneelstuk of ben je autonoom?

Nee, ik wil geen toneelspel spelen, want ik ben goed zoals ik ben. Soms speel ik toneel, omdat ik mezelf laat overrulen door de oordelende- en vergelijkende cultuur waarin wij leven. Zoals we vaak zeggen: doe maar gewoon, dan ben je gek genoeg. Hierdoor doe ik niet wat ik belangrijk vind en ben ik onzeker. Ik wil niet pas kunnen leven als ik ‘dat’ heb gedaan. Daarmee bedoel ik dat ik pas mag schrijven als ik alle boeken in mijn kast heb gelezen. Of je gelukkig voelen als je een nieuwe baan heb of 10 kg bent afgevallen. Ik vind het belangrijk om tijd door te brengen met degene die ik lief heb. Omgaan met degene die me een mooier mens laten voelen. Ik wil dat zij weten dat ik van hun houd. Ik wil dat iedereen vanuit liefde en respect kan leven. Ik wil genieten van de mooie dingen van het leven. Zoals ’s ochtends door het mooie Amsterdam fietsen en op mijn werk mensen inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Ik wil alles wat ik leer met jullie delen en van anderen leren. Het zijn hele simpele waarden, die ik belangrijk vind. Op mijn begrafenis wil ik dat men zegt dat ik hun geïnspireerd heb om zichzelf te zijn, dat ik genoten heb van het leven en dat ik een goede vriendin, zus, dochter of collega was. Een paar maanden later was ik bij de begrafenis van mijn opa, op wie ik ontzettend trots op ben. Hij heeft tot zijn dood op 87 jarige leeftijd, kunnen werken. Hij vond het leuk om in beweging en onder de mensen te zijn. Oud worden vond hij niet leuk, want daardoor kon hij minder ondernemen en werken. Omdat hij een mooi leven heeft gehad, had ik tijdens de ceremonie gezonde emoties. Door beide voeten bewust op de grond te zetten kon ik aarden en mijn emoties de baas blijven. Hierdoor voel je de energie via je benen je lichaam in gaan, waardoor je meer rust ervaart. Tip: Het kan je helpen om een poster te maken met wat jij belangrijk vind. Schrijf daarop 5 principes die alles omvatten. Je kan denken aan gezondheid, relaties, werk, bewustzijn etc. Hang de poster boven je bed, in de wc of op de deur van de koelkast. Ergens waar jij blij van wordt. Voel je vrij om mijn blog te delen met je vrienden of te reageren. Volg mij op www.facebook.com/ivecoaching

Leave a Comment