Home Spiritualiteit Welk helende kristal past het beste bij jou?

Welk helende kristal past het beste bij jou?

Door Véronique Lam
kristal

Kristallen spreken al duizenden jaren tot de menselijke verbeeldingskracht. Volgens de Griekse legende gebruikte Atlantis kristallen om machines van kracht te voorzien en gebruikte ze de kristallen als persoonlijke opschrijfblokjes. Tegenwoordig zijn kristallen enorm populair; zo komen overal tevoorschijn, van yogastudio’s tot woonwinkels.

Waarom houden we met z’n allen zoveel van kristallen? Ten eerste, omdat ze gewoon ontzettend mooi zijn. Het aanraken van een kristal voelt als een cadeautje en dit komt deels door hun visuele kracht. Daarnaast is de energie die door een kristal vloeit een cadeau in zichzelf. Dus als je het gevoel hebt dat je een beetje achter de kristallengekte aanloopt of als je nog niet helemaal overtuigd bent dat kristallen ook daadwerkelijk voor jou zijn, dan is dit artikel over de verschillende helende kristallen, hun betekenissen en hoe je ze kunt gebruiken, echt iets voor jou.

Hoe vind je het juiste kristal?

Er zijn enorm veel manieren om een kristal te kiezen. Je kunt je laten informeren in een winkel waar ze kristallen verkopen. Ook kun je een steen kiezen die op dat moment aansluit bij wat je zoekt,  zo geeft tijgeroog je moed en helpt hematiet met aarden. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een ‘mystery steen’, een steen waar je je aangetrokken toe voelt, zonder dat je weet wat het is of wat voor effect het heeft.

Hier zijn een aantal manieren om de juiste steen te vinden:

 1. Sta open voor het kristal dat juist is voor jou

Vraag het universum om het kristal dat het beste voor jou zal werken. Wees op en ontvankelijk voor het kristal dat op je pad komt. Ga deze zoektocht niet aan met teveel vooroordelen.

 1. Kijk uit voor een fysieke reactie op een bepaalde steen

Glijd met je niet-dominante hand over de kristallen en wacht totdat je een subtiel ‘rukje’ van een van de stenen voelt. Het kan voorkomen dat je dit bij meerdere stenen hebt, dan is het verstandig om door te gaan naar de volgende stap.

 1. Experimenteer met stenen met verschillende eigenschappen

Een andere populaire manier om een kristal te kiezen is nagaan wat je wilt helen. Een goede start is op zoek te gaan naar een kristal dat aansluit bij het lichaamsdeel of chakra dat een beetje extra liefde kan gebruiken. Hier is een korte uitleg over de zeven chakra’s en de specifieke voordelen van het kiezen van een kristal voor dit chakra:

 • Eerste chakra – Wortelchakra (stuit): beschermingen, veiligheid en comfort in je omgeving
 • Tweede chakra – Sacraal chakra (onderbuik, heiligbeen): overvloed, kracht, seksualiteit, moed
 • Derde chakra – Zonnevlechtchakra (taille, onderkant van de ribbenkast): spontaniteit, plezier, blijdschap, het ego, de wil
 • Vierde chakra – Hartchakra (hart, borst): liefde, zelfliefde, acceptatie, compassie voor jezelf en anderen
 • Vijfde chakra – Keelchakra (keel): communicatie, zelfvertrouwen, het leiden van goddelijke informatie
 • Zesde chakra – Voorhoofdchakra (derde ook, tussen de wenkbrauwen): intuïtie, vermogen om te mediteren, mentale zuiverheid en helderheid
 • Zevende chakra – Kruinchakra (top van het hoofd, kruin): dit is het totaal van alle chakra’s en de plaats in ons lichaam vanuit waar we contact hebben met het goddelijke.

In de kristallenwinkel kan je vragen stenen die een bepaald chakra helpen. Dit geeft je een richting om in te zoeken. Als je er dan achter komt dat een bepaald kristal goed werkt met een bepaald chakra, kun je die steen op het bijbehorende lichaamsdeel leggen.

De betekenis van een aantal populaire helende kristallen

Als er iets is dat je tot bloei wilt brengen – misschien is het liefde of fysieke overvloed – kan je op zoek gaan naar een steen met een bepaalde energie. Kristallen zullen niet magisch dingen laten groeien, maar ze kunnen je wel ondersteunen en herinneren aan je intenties.

Hier zijn zeven populaire stenen samen met de energieën die ze met zich meedragen:

Amethist

Deze paarse schoonheid heeft een kalmerende en ontspannende energie. Hierdoor is het een fantastische steen om tijdens een meditatie te gebruiken. Ook wordt er over deze steen gezegd dat hij je kan helpen door het lawaai heen te breken en gebruik te maken van je intuitie en je innerlijke weten. Dit is een goed kristal voor als je net begint aan je spirituele ontdekking.

Citrien

Citrien straalt licht en warmte uit met zijn goud-oranje tint. Daarom is het geen verrassing dat dit een opbeurend kristal is. Het kan je helpen door de negativiteit heen te komen en het verzacht stress en angst.

Bergkristal

Over bergkristal wordt gezegd dat het een ideale steen is voor iedereen die een beter perspectieve en een rijker begrip wilt krijgen. De golf van reinigende energie die het bergkristal door al je chakra’s heen stuurt helpt je om negatieve energie los te laten.

Jade

Jade is een groene steen die de overvloed in je leven vergroot. Dit kristal straalt een prachtige reinigende kracht uit en draagt niet voor niets de bijnaam ‘Steen van de Hemel’.

Maansteen

De verzachtende kleur van de maansteen roept herinneringen aan water op. Dit is logisch, want de steen heeft een enorm zuiverende kracht. Net als zijn naamgenoot de Maan, draagt deze steen een verzorgende, vrouwelijke energie met zich mee die gebruikt kan worden om je innerlijke godin te bevrijden.

Obsidiaan

Zwarte obsidiaan wordt gezien als een erg beschermende steen. Het is een schitterend hulpje als je een nieuwe weg in je leven inslaat en op zoek bent naar veiligheid en aarding.

Rozenkwarts

Rozenkwarts staat bekend als de steen van de liefde. Het is een van de beste stenen om te gebruiken bij relatieproblemen, emotionele trauma’s, het helen van je innerlijke kind en andere emotionele kwesties. Het verzachtende karakter en de kalmerende effecten van dit kristal zullen je vrede en kalmte brengen. Plaats Rozenkwarts in huis of op kantoor om de atmosfeer harmonieus en vredig te houden.

Hoe gebruik je helende kristallen?

Met kristallen is alles mogelijk en je kan ze gebruiken op welke manier je maar wilt. Een populaire methode is het vasthouden van kristallen tijdens een meditatie om jezelf te aarden en je aandacht te focussen. Ook kun je een kristal op een chakrapunt plaatsen om dat deel van het lichaam aan te wakkeren.

Kristallen zijn een mooie toevoeging voor je persoonlijke altaar en ze ergens neerleggen waar je ze vaak ziet, helpt bij het herinneren aan je intenties. Aan de andere kant, als je wat kleinere kristallen bezit kan je ze overdag met je mee dragen, net zoals een geluksbrenger of talisman.

Daarnaast kun je kristallen gebruiken om je af te stemmen op de energie van Moeder Natuur. Met dit kristallen ritueel kan je de transitie naar het nieuwe jaar vieren:

 1. Koop een klein kristal dat je op een speciale plaats neer kan leggen tijdens deze laatste dagen van 2018. Dit kan je slaapkamer zijn, je bureau of een andere plaats waar je vaak komt.
 2. Houd het kristal in je houd en adem in 5 seconden in, houd je adem vast en adem dan in 5 seconden weer uit.
 3. Zie, na een paar momenten van diep adem halen, het hele jaar aan je voorbij gaan. Visualiseer de momenten dat je het meest trots was, het moment dat je je het gelukkigst voelde of dat je het meest blij was. Veroordeel de herinneringen die door je hoofd komen niet, ga gewoon voor het eerste dat in je opkomt.
 4. Open je ogen. Heb je een fysieke foto van het moment dat je zojuist gevisualiseerd hebt? Een foto op je telefoon misschien? Haal deze foto tevoorschijn en bekijk deze aandachtig. Als je geen foto hebt, schrijf dan een paar zinnen op om het moment te omschrijven.
 5. Plaats je kristal op je foto of je stukje tekst en stel je voor hoe het kristal de energie en trots, vreugde of geluk van dat moment absorbeert.
 6. Houd je kristal in je hand en bedenk hoe je in het nieuwe jaar meer van dit soort momenten kunt creëren. Schrijf dit op.
 7. Plaats je kristal weer op een plek waar je het vaak zult zien. Laat dit kristal je ook tijdens 2019 herinneren aan jouw fijnste momenten en jouw intentie om meer van dit soort momenten te beleven in het komende jaar.

Bron: mindbodygreen

Boekentip Inspirerend Leven: Rock Your Crystals

rock your crystals

In ‘Rock your crystals’ laat Hanneke Peeters van Rock Your World zien dat kristallen meer zijn dan juwelen; je ervaart er meer rust en tevredenheid door. Kristallen kunnen helpen om je energie in balans te brengen en/of je levensstijl aan te passen.

Je ontvangt tijdelijk, alleen bij de 1e druk, 20% korting op het gehele Rock Your World-assortiment (aurasprays, kristallen, body & bath oil en nog veel meer leuks!). Zodra je het boek ontvangt, krijg je een unieke code plus instructies voor de kortingsactie bij Rock Your World. Wees snel, want de voorraad is beperkt!

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 18,50

Leave a Comment