Home Geen categorie Weerbaar met hart, hoofd en handen

Weerbaar met hart, hoofd en handen

Door Ineke

Het is de kaft van een boek die uitnodigt tot lezen. De persoonlijke verwerking van de inhoud leidt als vanzelf tot een weerbare uitstraling. De binnenkant verbonden met de buitenkant. En verwerken is vooral veel lezen, herlezen en oefenen in de praktijk. Volgens weerbaarheidscoach en -docent Roelof Tichelaar kan onze innerlijke kracht pas stromen als we onszelf kennen en eventuele blokkades uit de weg hebben geruimd. Krachtig van binnen wordt dan krachtig naar buiten.

Grens of grenzeloos?

Het gaat over grenzen stellen. Het herkennen van grensoverschrijding: van je eigen grenzen, die van een ander en de ander die jouw grens overschrijdt. Wat zijn de risico´s als je je grens niet stelt? Wat zijn de voordelen als je wel gezonde grenzen stelt? Hoe herken je of je weerbaarheid vanuit je ego komt of uit je geest?

Heldere hulp

Op al deze vragen geeft de auteur een helder antwoord. Aan de hand van voorwaarden en valkuilen leer je jezelf weer een beetje beter kennen. In de relatie met jezelf en daardoor ook in de relaties met anderen; met je kinderen en ook met de maatschappij. Wat mij bijzonder aanspreekt is de hulp bij de praktische uitvoering. Aan alles merk je dat de auteur een man is uit de praktijk. Hij is docent en coach weerbaarheid en zelfverdediging, heeft een praktijk voor geestelijke hulpverlening en is auteur. Met andere woorden: hij is een goede hulp bij het oefenen. Op spiritueel vlak. Verbaal en non-verbaal. Hij geeft technieken voor als een situatie escaleert en zelfs fysieke technieken. En leert je hulp te vragen en bieden, en eventueel aangifte te doen bij de politie. Het is hulp bij weerbaarheid in de breedste zin van het woord.

Het advies van Tichelaar neem ik dan ook graag ter harte: respecteer en bescherm je eigen grenzen, ze gelden voor niemand anders zó, dan voor jou.

Doe ik!

Leave a Comment