Home Bewustzijn Wat we van Pipi Langkous kunnen leren

Wat we van Pipi Langkous kunnen leren

Door Sandra Leon

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump is haar volle naam en ze is mijn absolute jeugdheldin en nog steeds! Ze heeft een diepe indruk in mijn leven achtergelaten. Deze speelse brutale eigenwijze jonge meid met haar rode haar en vlechtjes. Ze was mijn absolute idool en ik ben mijn vader nog steeds heel erg dankbaar dat hij het voor mij heeft geregeld dat ik haar kon ontmoeten. Mijn heldin, mijn inner Hoyden! Mijn vader was een studievriend van haar vader en zodoende stonden we ooit zij aan zij, arm in arm. Toen nog totaal onbewust dat hierin zoveel meer verborgen lag wat ik pas op latere leeftijd mocht ontdekken.

Ik was een echte tomboy

Ik klom in bomen, bouwde hutten, hing ondersteboven in het klimrek en mijn onderbroekje dat je zag hadden anderen meer een probleem mee dan ik zelf. Ook zong ik, en danste, deed maf en was vaak one of the guys. Dan kom je op een leeftijd dat je verteld wordt dat je dat beter maar niet kan doen en je meer als meisje moet gedragen. Toch begin ik steeds meer van haar kwaliteiten terug te krijgen, in mijn werk is het vooral zichtbaar. Ik ben autodidact, ik leer door te doen, en ja daar hoort ook bij van tijd tot tijd flink op mijn snufferd gaan. Daardoor kan ik wel uit eigen ervaringen en bezieling spreken. Mijn favoriete uitspraak van haar is dan ook

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.

Er ontwaakt een nieuw archetype vrouw

Pipi is daar een perfect voorbeeld van! Zij is de perfecte balans van mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten ineen. Astrid Lidgren zie ik daarom als een visionair schrijfster die ons een blik in de toekomst gaf.

Hoyden – Maiden – Mother – Queen – Crone Earth  – Fire – Water – Air – Spirit de 5 gezichten van de godin

Pipi en haar kwaliteiten zijn een perfecte representatie van een nieuwe archetype vrouw, of eigenlijk niet nieuw, dat opstaat. De Hoyden is een eeuwenoud archetype dat weer opstaat en haar rechtmatige plek terug inneemt. In de film wordt ze prachtig naast de andere archetypen gezet: Tommy, de jongensversie van de Hoyden en  Annika, het stereotype meisje, de rol waarin veel vrouwen tegen hun vrije natuur in zijn gedrukt. Pipi is de vrouwelijke versie van de Hoyden en neemt haar rechtmatige plek in voor de Maiden, Mother, Queen en Crone. Child of the earth.

Pipi Langkous

De Pipi die volwassen is geworden maar haar puurheid, haar kwaliteiten (original innocence) nooit is verloren. Pipi is een meester creator en ze doet dat met vreugde, passie, dankbaarheid en speelsheid. Zij kent de code van ware overvloed.

Even wat van haar prachtige kwaliteiten op een rijtje zoals , kwaliteiten die we allemaal in onszelf mogen omarmen

 • Ze is kinderlijk en speels. Pipi ontdekt haar omgeving met heel veel plezier en zonder oordeel. Ze neemt simpelweg waar en ziet wat er om haar heen gebeurt. Ook is zenieuwsgierig en leert door waar te nemen
 • Ze dans en zingt graag, alleen en in het openbaar. Het kan haar geen sikkepit schelen wat anderen daarvan vinden, ze heeft plezier en haar vreugde werkt aanstekelijk
 • Pipi is zonder angst. Ze woont alleen in haar villa maar haar deur is altijd open. Zelfs de dieven die haar goud willen stelen mogen binnen komen. Ze durft kwetsbaar te zijn. Haar huis is symbolisch voor haar hart.
 • Pipi is sterk, ze heeft een kracht die ze put uit het bundelen van haar energie, maar ze zal deze kracht nooit misbruiken maar inzetten voor het goede
 • Ze zorgt goed voor zichzelf en anderen en doet dit met zoveel liefde voor haarzelf en anderen. Pipi zorgt voor haar lichaam, ze kookt, ze houdt haar huis schoon en zorgt ervoor dat haar vrienden en ieder die haar bezoekt altijd overvloedig voorzien is van eten en drinken.

Pipi is androgyn

 • Ze is een perfecte balans van mannelijk en vrouwelijk, ze is net zoveel meisje als jongen en weet alle kwaliteiten van het mannelijk en het vrouwelijk in te zetten.
 • Ze toont haar kwetsbaarheid en haar gevoelens en ze is heel duidelijk over wat ze wil zonder de behoefte van controle om dat te bereiken.
 • Pipi is vol compassie, Pipi ziet het goede in ieder mens, zelfs in de dieven die haar goud willen stelen, ze vergeeft ze en deelt haar overvloed met ze. Ze geeft hen eten en wat van haar goud.
 • Pipi leeft vanuit overvloed en geniet ervan om te kunnen delen met iedereen, in liefde, gezondheid en geld. Ze koopt snoep en speelgoed voor de kinderen en kerstcadeaus voor een ieder die haar wil bezoeken.
 • Pipi heeft geen verwachtingen, ze leeft volledig in het nu en verwacht niet dat er iets moet gebeuren, hierdoor kan ze zich steeds weer laten verrassen

Pipi weet dat iedere dag opwindend zal zijn

 • … en iets nieuws zal brengen. Ze beweegt zich met de flow van het leven zonder de behoefte om dingen te plannen of controleren
 • Pipi volgt haar hart en haar intuïtie, en heeft geen routines en doet wat op dat moment nodig is. Ze is zonder zorgen en vol vertrouwen in ieder moment. Ze weet dat iedere dag anders is, en ze houdt van de onvoorspelbaarheid van het leven. Ten diepste weet ze dat iedere dag magisch is zonder de behoefte van controle en verwachtingen
 • Pipi is creatief, ze tekent en bakt graag. Ze verzint nieuwe spelletjes en verzint nieuwe woorden. Ze maakt de vloer schoon door borstels onder haar voeten te binden en heeft de grootste lol.
 • Pipi houdt van haarzelf, ze is vol zelfvertrouwen en weet dat ze zichzelf altijd voorop mag zetten, ze is dol op haar rode haar en haar sproeten. Als ze bij de drogist een aanplakbiljet ziet, hoe je van sproeten af moet komen, gaat ze naar binnen en vertelt de drogist dat ze niet lijdt aan sproeten maar dat ze prachtig zijn en ervan houdt.
 • Pipi is authentiek, ze is heel trouw aan haarzelf. Ook heeft ze niet de behoefte om zich aan te passen aan anderen of om aan verwachtingen van anderen te voldoen Ze geeft er niet om wat anderen van haar denken. Ze doet gewoon haar ding en laat anderen dat ook doen.  Of dat nu dansen op straat is, met twee verschillende kousen en schoenen die veel te groot zijn, ze voelt zich absoluut vrij om te zijn wie ze is en daar expressie aan te geven.

Wat kapot is, dat fixt ze

 •  en daarbij gaat ze niet voor de schoonheidsprijs, als het maar werkt! Ze gaat geen hele analyse maken van het hoe en waarom. Het is kapot, dus het moet worden gemaakt. En soms ziet er daardoor heel anders uit dan daarvoor. En wat echt kapot is, daar doet ze afstand van.
 • Pipi gaat niet naar school, want zij en haar vader zien geen nut in de dingen die op school worden geleerd. Ze leert door observatie en van de natuur.
 • Ze bezit dingen, een huis en haar zak goud, maar ze is er niet aan gehecht. Pipi geniet ervan zolang het er is. Ze weet dat overvloed niet in geld zit en zegt haar vader dan ook regelmatig: “nee papa, ik hoef niet meer goud, ik kan zonder, geld maakt de dingen enkel maar complex”
 • Pipi heeft geen banden met het systeem en is niet afhankelijk. Ze is niemand iets schuldig, ze is compleet vrij en autonoom. Daardoor kan zedoen wat ze wil. Ze is geen deel van het systeem, ze observeert het en begrijpt maar niet waarom mensen zo willen leven
 • Pipi is erg verbonden met de aarde en de natuur. Ze brengt een groot deel van haar tijd buiten door en zorgt voor de bomen, de planten en de dieren met diep respect

Ze is onvoorwaardelijke liefde

 • … en oordeelt niet. Pipi ziet het goede in iedereen en veroordeelt niemand om wat ze hebben gedaan. Zelfs niet de directeur van het weeshuis in zijn pogingen om haar onder controle te krijgen of de dieven die haar goud proberen te stelen. Door ze niet te veroordelen inspireert ze hen juist om te veranderen
 • Pipi houdt onvoorwaardelijk van haar moeder en haar vader. Haar moeder die is overleden, maar waar ze regelmatig mee spreekt. Ze weet dat haar aanwezigheid altijd bij haar zal zijn en altijd voor haar zal zorgen. Haar vader in de verre Zuidzee en als hij op bezoek komt, laat ze hem weer vertrekken zonder verdriet. Ze weet dat zijn liefde er altijd voor haar is en hij op een zeker moment weer zal terugkeren
 • Pipi geniet net zoveel van het alleen zijn als van gezelschap. Ze geniet er net zoveel van om dingen alleen te doen als met anderen.

De boodschap die Pipi ons wil geven, is richt je leven in zoals je dat zelf wil. Alles wat je nodig hebt zit al in je, je hoeft het er enkel uit te laten.

Geïnspireerd door o.a.: Len Cruz, Pia Skogemann en Ingeborg Verkuil en Corinne Verhoef  voor het woord Hoyden, dat veel openbrak en op zijn plek liet vallen.

Leave a Comment