Home Geen categorie Wayne wie? Wayne Dyer, over zijn laatste boek

Wayne wie? Wayne Dyer, over zijn laatste boek

Door redacteur

In de autobiografie van bestsellerauteur Wayne Dyer, blikt hij terug op zijn veelbewogen leven. Een boek dat fans niet mogen missen, maar dat ook bij mij aanzette tot zelfreflectie en geschikt is voor een breder publiek. Je hoeft zijn oeuvre hiervoor niet speciaal te kennen – sterker nog: dit was het eerste boek dat ik überhaupt van hem las. Het komt ook doordat het verhaal leest als een roman, en er toegankelijke lessen over het leven voorbijkomen. Actueel en bijzonder is zijn omgang met de ziekte leukemie die vijf jaar geleden werd gevonden in zijn bloed, maar dat hij niet als excuus wil gebruiken in de tijd die hem nog rest. Het verhaal begint met een levendige beschrijving van zijn jeugd in weeshuizen, zijn ervaringen als militair, als universitair docent en daarna als schrijver. In alle gebeurtenissen en ervaringen ontdekt hij een rode draad: het leven heeft een doel, ieder van ons heeft een missie en er zijn sleutelervaringen, die de loop van ons leven wezenlijk veranderen. De cirkel is rond inspireert en nodigt uit om zelf de balans op te maken. Dat gebeurde bij mij op verschillende momenten en ik wil in deze blog graag wat mooie uitspraken en zinnen uit zijn boek delen.

 Leef je leven zonder gehecht te zijn aan de uitkomst. Doe wat je doet omdat het resoneert met je hoogste zelf en reageer op je innerlijke stem, niet vanwege beloningen die je zou kunnen ontvangen. 

Fragment Wayne Dyer Vrij in het begin van zijn boek komt deze uitspraak naar voren en dit deed mij realiseren dat ik zelf teveel gericht ben op het behouden van mijn baan op langere termijn. Het zou beter zijn als ik mij focus op het plezier dat ik op korte termijn mag ervaren en de voldoening die ik daar uit haal. Ook komen belangrijke inspirators van Wayne aan het woord met mooie uitspraken, zoals Henry David Thoreau: “Als je vol vertrouwen je dromen nastreeft en het leven probeert te leiden dat je je hebt voorgesteld, zul je ongebruikelijk succes behalen.” Ja, ja meneer Thoreau. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel waar: met een duidelijk doel voor ogen, bereik je deze ook.

Wat opviel tijdens de reflecties over het leven van Wayne: a. hij heeft wel érg veel geluk gehad om zo succesvol te worden als auteur. Ja, ik geloof het wel want hij heeft er hard voor gewerkt. Contrasterend zijn dan uitspraken die hij zelf voor ogen heeft: ‘Hoe kan ik dienstbaar zijn?’ i.p.v. ‘Wat valt er voor mij te halen?’. Wayne heeft dus door dienstbaar te zijn in het leven, bereikt wat hij duidelijk voor ogen had als kleine jongen van 8 in een pleeggezin. Hij keek een televisieshow waar hij later in zijn leven vaste gast zou worden.

“Ik zie nu heel duidelijk….” zijn veelgebruikte woorden die terugkeren. Of: “Vanuit mijn huidige gezichtspunt zie ik…” en vervolgens een indringende boodschap, zoals: ‘Gods wegen zijn ondoorgrondelijk’ & ‘dit was een levensveranderend moment voor mij’. Schrik je dit af? Niet nodig, want hij heeft het goed met mensen voor. Bovendien gelooft hij niet in toeval: overal is een reden voor. En dan verwijst hij naar God en de boodschap die Hij voor hem heeft. Waar ik zelf het meeste aan had is zijn advies om te kijken naar de belangrijkste keerpunten in je leven, die er volgens hem niet voor niets waren. Wanneer we ons inzicht verscherpen en bereid zijn vertrouwen te op ons gevoel, is daarmee voor Wayne de cirkel rond en heeft als leraar voldoende gedaan voor de miljoenen mensen die hij bereikte met zijn boeken.    

2 comments

Avatar
Marco 2 september 2015 - 15:27

Ik ben wel benieuwd naar de titel van het nieuwe boek van Wayne Dyer.

Ik weet nog van een X aantal jaren geleden dat ik mij bij het lezen van zijn boeken plots afvroeg of hij dan nooit ouder zou zijn geworden, want op elk uitgekomen boek pronkte zijn oude fotootje.. Toen echter een paar weken later zijn nieuwe boek in de winkel lag viel het me meteen op dat zijn foto was vernieuwd.. Grappige synchroniciteit.

Heb trouwens vaak van die grappige intentie ervaringen dat ik wellis me afvraag, in welke mate het script er niet al ligt…

Reply
Avatar
Marijke Zwaag 2 september 2015 - 16:20

Dag Marco, het nieuwe boek is eigenlijk gewoon het boek dat ik hier boven bespreek. Zo nieuw is het eigenlijk niet meer, want het is afgelopen jaar september uitgekomen. De cirkel is rond: toepasselijk voor zijn laatste boek.

En wat je beschrijft over zijn foto, ja dat moest wel zo zijn hè 😉 Mooi juist, ik geloof er in!

Reply

Leave a Comment