Home Burn-out Wat kunnen we leren van onze moeder?

Wat kunnen we leren van onze moeder?

Door Janien Leeuwerke
moeder

Wat kunnen we leren van onze moeder? We leven tegenwoordig in een prestatiemaatschappij. We zijn meer gericht op presteren. We zijn veel bezig met mooie berichten op sociale media. We proberen veel ballen tegelijk in de lucht te houden.

Mijn moeder

Een uitspraak van een buurvrouw van mijn moeder komt regelmatig langs in mijn hoofd: “Jouw moeder kon op een overdag gewoon met een boek op de bank gaat zitten”. Dit zegt ze met grote ogen en een blik van ‘dat kan tóch niet’. Ik moet erom lachen. Heerlijk, die moeder van mij.

Kun jij dat?

Tegenwoordig zijn we zo druk met van alles en nog wat. We hebben geen tijd om eens even neer te ploffen in de tuin. We gunnen onszelf overdag geen tijd voor een goed boek, want er staat nog van alles op de to do-list. Wanneer we gaan zitten, worden we onrustig. We bedenken een nieuwe klus of we pakken onze telefoon erbij.

De buurvrouw vervolgt: “Als ik ’s ochtends eens binnenkwam, liet ze direct de stofzuigerslang op de grond vallen en was ze meteen paraat voor een lekker gesprek onder het genot van een kopje koffie.” Nu zijn we toch vaak aan het rennen en vliegen. We gaan maar door. We moeten van alles van onszelf.

Wat zou het fijn zijn als…

Wat zou het fijn zijn als we eens wat meer tijd voor elkaar zouden nemen. Of gewoon eens lekker tijd voor onszelf zouden nemen. Want hoe erg is het, als die ene klus niet afkomt vandaag? Ik moet ook denken aan een uitspraak van mijn oma: “Waarom zou je gaan schoonmaken als je ook in de tuin kunt zijn!?”

Zonder je schuldig te voelen

Het mooie hiervan vind ik, ze voelt zich er totaal niet schuldig over dat er werk is blijven liggen. Want hoe vaak denk jij aan het eind van de dag: dit heb ik niet afgekregen, dat heb ik niet goed gedaan, ohhhh, had ik daar nou écht niet anders op kunnen reageren? Hebben we veel gewerkt, dan voelen we ons schuldig naar de kinderen toe. Hebben we gelanterfant, is het weer niet goed.

Kortom: ’s avonds laten we alle tekortkomingen van de dag nog eens de revue passeren.

We willen zo graag alles perfect doen. Zo graag alle ballen in de lucht houden. Maar sta nu eens stil bij de volgende vraag: wat vind je nou het allerbelangrijkste in het leven? En als je ook moeder bent: wat wil jij je kinderen leren? En misschien kun jij op bepaalde punten ook leren van jouw moeder. Of jouw oma. Laat het me weten.

Ik zeg in elk geval: bedankt mam!

Lees meer over de prestatiemaatschappij, perfectionisme en eenzaamheid op de kennisbank van Schaamteloos imperfect: www.schaamteloosimperfect.nl/kennisbank 

Laat een bericht achter