Home Bewustzijn Wat je kunt leren van paarden: de zin van stilstaan

Wat je kunt leren van paarden: de zin van stilstaan

Door Gast auteur
paarden

Stilstand. Het lijkt niet te kunnen of te mogen in een wereld die maar doorgaat. Als we stilstaan, brengt het ons in verwarring. Wat is mijn doel? Wat kom ik hier doen? Waar wil ik mij op richten?

Letterlijk stilstaan

Het is een onderwerp dat in mijn paardencoachsessies regelmatig naar voren komt. Dan blijkt vaak dat die stilstand een waardevolle boodschap heeft. Een persoonlijke boodschap. Het paard laat dit duidelijk zien en staat dan letterlijk stil en is met geen mogelijkheid in beweging te krijgen. Pas als je de stilstand accepteert, kan het paard weer in beweging komen. Stilstand heeft dus wel degelijk zin. Het heeft een heel eigen functie en is als het ware een doel op zich.

De zin van stilstand

De stilstand creëert tijd en ruimte om naar binnen te keren. Het helpt ons om tot een diepere kern van onze vragen, onze obstakels en belemmeringen te komen. Daar waar de werkelijke sleutel tot verandering ligt. Hieronder geef ik drie praktijkvoorbeelden van waardevolle boodschappen die achter stilstand schuilgingen.

Voorbeeld 1: ruimte voor verdriet

Bij de een blijkt dat er verdriet onder ligt. Een verdriet dat buiten beeld gezet is, niet aangekeken wordt. Door dat verdriet te laten stromen, komt er weer beweging. En hoewel verdriet over het algemeen niet iets is wat je actief opzoekt, als het mag stromen, geeft dat een enorme opluchting. Er komt weer ruimte voor nieuwe emoties en ontwikkelingen.

Voorbeeld 2: weerstand tegen verandering

Of de stilstand is eigenlijk een manier om verandering tegen te houden. Want verandering houdt ook een afscheid in van wat er is opgebouwd. Bewust afscheid nemen van het oude vertrouwde en zo de deur openzetten voor het nieuwe, kan in dat geval enorm bevrijdend werken. De weerstand verdwijnt en maakt plaats voor actie.

Voorbeeld 3: voorbode van het nieuwe

Stilstand kan ook een naar binnen gekeerde periode zijn. Een tijd waarin de zaadjes gevoed worden die straks zullen ontkiemen. Alsof je zit te broeden op een ei. Er gebeurt dus heel veel, alleen is dit (nog) niet zichtbaar! Dit inzicht kan rust geven. Berusting zelfs. Stilstand is dan geen vijand, maar een goede vriend.

Accepteer stilstand

Door de stilstand te accepteren, ontstaat er ruimte om te kijken naar de boodschap die erachter schuilgaat. Gewoon ernaast gaan zitten en het bekijken, bevragen. Wat gebeurt er als je stil valt? Welke verhalen of gevoelens komen dan omhoog? Wat zie je jezelf doen en ook niet doen? Wat is hierin de rode draad? Neem je tijd om de stilstand te bevragen. De kunst is om niet meteen tot actie over te willen gaan. Iets doen is niet per definitie nodig om in beweging te komen.

Auteur: Ariënne Post (paardencoach, LAB30)

Boekentip: Contact met paarden

Contact met paarden verkent de belangrijke lessen die we van deze schitterende dieren kunnen leren. Als we werkelijk doorhebben hoe we met paarden kunnen omgaan en hoe we hun rol in ons leven kunnen interpreteren, dan kunnen we ook onze relatie met mensen verbeteren en nog veel meer.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook dit artikel:

Laat een bericht achter